Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Севлиевски: Да споделяме общи цели, за да има кой да лети в самолета София-Скопие

Опасна е заявката, че това правителство е А отборът на България

Снимка: БГНЕС

"Политическите елити в България и Северна Македония трябва да намерят онези стъпки, които да докарат положението дотам, че нашите деца днес да се обичат и да преживяват само радости оттук нататък. За да има самолет София-Скопие, трябва да има кой да лети. За да има кой да лети в самолета, трябва да споделяме и културата, и общи цели. Наслоените лъжи и в едното, и в другото общество, трябва да бъдат изчистени".

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Мирослав Севлиевски, бивш депутат от НДСВ и министър на енергетиката в кабинета "Сакскобургготски", създател на "Новото време", бивш студентски активист, един от създателите на Българското сдружение за честни избори.

Според него и в България, и в РСМ историята трябва да бъде разказвана с истинските ѝ думи.

"Ако направим така, че и БНР се слуша в Северна Македония, както БНТ се гледа там, това ще бъде голяма стъпка напред. Преди самолета - това ще бъде по-лесно", смята общественикът.

Мирослав Севлиевски коментира настоящата политическа обстановка в страната, в контекста на 25-годишнината от януарските събития пред парламента през 1997 г.:

"За някои 10 ноември 1989 г., за други - 10 януари 1997-а, а за трети - 13 декември 2021-ва, когато беше създадено правителството на Кирил Петков, е началото на промяната. ... Влизането в политиката на хората от "Продължаваме промяната" дава шанс да се демократизира цялостният политически процес. Преди това пак имаше коалиционно управление, но то беше на Борисов с някой. Сега имаме коалиционно управление от 4 партии, което така или иначе демократизира вземането на решения в правителството. Връща парламентарния живот, защото имаме 7 партии и става интересен парламентът. Избирателите виждат в лицата на Кирил Петков и Асен Василев по-голям шанс за модернизация, защото преди това и Бойко Борисов говореше за модернизация".

По думите му ниската избирателна активност на вота за 47 Народно събрание, е най-голямото предизвикателство пред този парламент:

"Опасна е заявката, че това правителство е А отборът на България".

Той определи министърът на образованието акад. Николай Денков като звездата на кабинета "Петков".

Прогнозата му е за повишена динамика в политиката на България, каквато познаваме от началото на 90-те години, и няма да има правителства с пълни 4-годишни мандати. 

ГЕРБ започнаха да дават път на младите, констатира Севлиевски и уточни, че бившата управляваща партия се променя.

Интервюто на Силвия Великова с Мирослав Севлиевски в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18