Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У нас и в Полша се отбелязва годишнината от рождението на Петко Стайнов

В БНР ще бъдат записани две от симфоничните произведения на композитора

Тина Коилова, Петко Стефанов Стайнов, д-р Иван Янакиев, Кремена Христова, Емилия Миндова
Снимка: Ани Костова

През 2022 година се навършват 126 години от рождението на композитора академик Петко Стайнов. На 11-годишна възраст той е загубил напълно зрението си, вследствие нараняване на едното око, довело до влошаване и на другото. През 1920 г. заминава за Германия и в продължение на една година посещава частен музикален лицей в Брауншвайг. През 1923 г. завършва Дрезденската консерватория с две специалности: композиция и пиано. Завръща се в Казанлък през 1924 г. и създава първата си значителна творба - симфоничната сюита "Тракийски танци" в три части (1925), впоследствие допълнена с още една част - „Мечкарско“ (1926). От следващата година се мести да живее в София и започва да преподава пиано в Института за слепи.

„Разбира се принадлежността към този род е една от причините да се ангажирам с Фондацията, но основната работа по създаването на тази Фондация беше извършена от моя баща през последните 20-25 години, но на фона на това, което направи той, нямаше как да не се включа аз и да продължа неговото дело“, каза за БНР Петко Стефанов Стайнов, внук на композитора Петко Стайнов.

Петко Стефанов Стайнов   Снимка: Ани Костова

Учредители на фондация “Петко Груев Стайнов” са синовете на композитора Григорий и Стефан Стайнови, сестра му Пенка Шишманова, племенникът му Дончо Стайнов, съпругата на покойния му брат Виолина Янкова, близките му сътруднички и съратнички проф. Агапия Баларева и диригентката Петя Павлович, както и адвокатът Александър Дянков.

Дом "Петко Стайнов" е устроен от Фондация “Петко Груев Стайнов” в родната къща на композитора в Казанлък като културно средище.

"В нашия дом имаше много често гости и то известни хора", допълни внукът на композитора. 

Д-р Иван Янакиев      Снимка: Ани Костова

Диригентът на Българския камерен оркестър в Добрич д-р Иван Янакиев коментира, че хоровото творчество на Петко Стайнов е едно от най-добре познатите:

"Въпросът за стойността на даден артефакт се преосмисля във времето. Това е за мен разковничето на въпроса за връзката между младите и старите".

На 12 януари от 18.30 часа в огледалната зала "Нели Божкова" в Добрич ще бъде първият за 2022 година концерт на Българския камерен оркестър в Добрич.

Внукът на Петко Стайнов каза в предаването "Нощен хоризонт", че хоровите творби на композитора звучат по-често от симфоничните му.

"За съжаление хоровите творби, с които той би трябвало да остане като класик на българската музика, каквито са хоровите балади, те за първи път прозвучаха на 26 октомври миналата година от 30 години насам".

Емилия Миндова         Снимка: Ани Костова

Емилия Миндова помощник - концерт майстор в Българския камерен оркестър в Добрич заяви:

"От малка съм участник в детската филхармония "Пионер", в която беше диригент Влади Симеонов. Ние много ходехме по турнета в чужбина и на много престижни форуми сме участвали в този състав. Винаги изпълнявахме Тракийски танци с Петко Стайнов и това беше фурор".

Кремена Христова             Снимка: Ани Костова

Кремена Христова, първо чело в Българския камерен оркестър на Добрич заяви в студиото на "Хоризонт":

"Например за чужденците е много непонятно и им е много трудно изпълнението на неравноделните ритми, но в нас е заложено и идва по естествен път изпълнението".

Тина Коилова,  Петко Стефанов Стайнов   Снимка: Ани Костова

Тина Коилова, музикант и преподавател по музика съобщи, че Фондация "Петко Стайнов" е обявила национално честване - от 2021 до декември 2022 година, на годишнината от смъртта на Петко Стайнов. Проведени са концерти в различни градове на страната - София, Враца, Плевен, Пловдив.

"Честването е обширно и излезе извън България. Господин Стайнов заедно с трио "Арденца" и гост музикантът Атанас Кръстев бяха във Варшава на официално представяне изложба - концерт в Полша. Предстоят Добрич, Варна и сме в комуникация със следващите места за честване на годишнината на Стайнов, както и БНР се включи".

Маестро Марк Кадин, диригент на Симфоничния оркестър на БНР, се е ангажирал да бъдат записани две от симфоничните  произведения на Петко Стайнов, за които няма съвременни записи. Те са записвани през 50-те години на 20 век.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Музика от Петко Стайнов звуча на 3-ти декември във Варшава, в една от камерните зали на Операта в полската столица

Изпълнението беше на българското клавирно трио „Арденца“, което включи в концерта си две пиеси на композитора – „Ръченица“ и „Мечкарски танц“ из прочутата сюита „Тракийски танци“ в аранжимент именно за този камерен състав.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14