Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притежатели на фалшиви зелени сертификати в Пловдив искат реална ваксина

Снимка: БГНЕС

В пловдивски имунизационен център са засечени няколко случая на притежатели на фалшиви зелени сертификати, които са поискали да им бъде поставена реална ваксина.

Прокуратурата разпореди проверка, за да се установи как са били издадени тези сертификати и дали е заплащано за тях.

Д-р Екатерина Павлова, управител на ДКЦ "Пълмед", където се намира един от най-натоварените в Пловдив имунизационни кабинети, съобщи, че при тях вече са регистрирани 5 случая на желаещи да бъдат ваксинирани, които са признали, че вече разполагат със сертификат за имунизация срещу Covid-19.

"Идват и си казват: "Имам поставена ваксина, която не е реална, може ли да ме ваксинирате тук наистина?"

Даже не стигаме до проверка в системата, когато сме попадали в такава ситуация, подчерта д-р Павлова:

"Аз от вратата им казвам, отидете и си потърсете този, който ви е ваксинирал или отидете в РЗИ, защото аз няма как да съм сигурна в това, което ми се казва".   

До всички, които са признали пред медиците, че притежават имунизационни удостоверения, но те не са истински, ще се опита да стигне прокуратурата.

В хода на проверката ще се установяват данни за евентуално извършени документни престъпления, както и за нарушение на противоепидемичните мерки, свързани с издаването и ползването на сертификатите за ваксинация срещу Covid-19, съобщават от Районната прокуратура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първи фолклорен събор

В Плевен започва първия фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

В Плевен е организиран първият фолклорен събор "Кайлъшка шевица" . Събитието събира в парк "Кайлъка" радетели на българските традиции и фолклор от цялата страна. Единственото изискване е всички да са  в народна носия. Официалното откриване на първия събор "Кайлъшка шевица" е в 12:30 часа на Мечата поляна. Преди това обаче може да се включите в..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш полицай, участвал в събитията пред Капитолия, който поиска обвинението срещу него, базирано на Закона..

публикувано на 29.06.24 в 10:16
Центъра за работа с деца - Плевен

Летни ваканционни дни в Центъра за работа с деца в Плевен

В Плевен започват летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца. Намира се в една от най-красивите сгради на града в потъналата в зеленина Градска градина. Желаещите деца са много, преподавателите ги очакват на 1 юли с много любов и предизвикателства. Лятото е любим сезон за малки и големи. Училището приключи и сега е време за..

публикувано на 29.06.24 в 10:10
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително..

публикувано на 29.06.24 в 10:02

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и..

публикувано на 29.06.24 в 09:05