Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостин Василев уволнява ръководството на тотото

Снимка: БГНЕС

Спортният министър Радостин Василев заяви, че в началото на следващата седмица ще бъдат освободени всички членове на ръководството на Българския спортен тотализатор. 

Освен това министърът заяви, че съществуват "изключително много проблеми" в дружествата, на които е принципал - Национална Спортна База, Спортен комплекс "Академика" и "Сердика спортни имоти".

"Преструктурирам изцяло структурата на Министерството, създавам до десет дни нов устройствен правилник. Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени по различни причини, някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си. Разговарял съм вече с премиера по този въпрос и с финансовия министър. Имам пълен картбланш", допълни той.

"В рамките на този месец се постарах да се запозная детайлно със системата на ММС, свързаните дружества, Български спортен тотализатор, проблемите в български спорт и се оказа, че нещата са много по-сложни и тежки, отколкото аз някога съм си представял. От гледна точка на практики в структурата на ММС в различни административни звена, които по моя оценка са на ръба на законността и които в период назад са били тенденция. За тези практики ще взема мерки по законовия ред. В системата на спорта са се вършили безобразия и ние сега започваме да ги вадим", каза още спортният министър. 

"Аз съм човекът, който затваря кранчетата, които са текли дълги години към сервилните лакеи на мафията. Достатъчно смел и целеустремен съм, за да го направя. Първите писъци в системата на спорта ще дойдат от тези, които са най-облагодетелствани от системата на мафията, която дълги години е завладяла българския спорт". Така Василев отговори на обвиненията на президента на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, отправени по-рано днес.

След днешната среща между федерациите и ММС, Раева отправи остра атака към Василев, обвинявайки го, че "атаката на новия министър на спорта се прехвърли от Наско към мен". 

"Никога не съм нападал г-жа Раева, нито нейния съпруг, нито нейния спорт. Няма да позволя председателят на една федерация да извива ръцете на министъра и да му обяснява как имало 1,5 милиона отделени при Пламен в Национална спортна база. Те си говорят на малки имена, явно Пламен Манолов за г-жа Раева е Пламен, за мен това е директорът на НСБ. Тя го питала дали случайно не е похарчил тези пари и дали случайно не са останали, за да се построи тази зала. Такива неща между Илиана Раева и Пламен Манолов не ме интересуват, има си официален ред. Тук някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Само че за мен те са г-н Манолов и г-жа Раева и аз с тях си говоря по официален ред. И този разговор го имам, знаете, че аз обичам да протоколирам всичките си разговори. Една политическа дама го разбра и още се чуди какво е станало с нея. Всичко е черно на бяло. Ако някой има други неверни твърдения, ще ги развенчаем набързо", каза той.

След брифинга Раева на свой ред реагира и отвърна, че е обидена от репликата за нейното "психическо състояние" по време на срещата с представителите на федерациите. И допълни, че на нея министърът е настройвал едни федерации срещу други.

Още от брифинга - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата позиция, давайки най-бързо време 1:04.686 минути. Той изпревари втория Ландо Норис (Великобритания) от..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал през сезона след достигането си до най-добрите четири в Рабат през май.

публикувано на 28.06.24 в 19:57
Карлос Насар

Карлос Насар постави три световни рекорда, въпреки че те няма да бъдат признати

Карлос Насар,  който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  В надпреварата в категория до 89 килограма при младежите 20-годишният Насар изхвърли 183 килограма, като по този начин вдигна с килограм..

публикувано на 28.06.24 в 17:56
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41