Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС избира нов председател на Върховния касационен съд

| обновено на 14.01.22 в 15:03
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния касационен съд. Единственият кандидат е настоящият заместник - председател на съда Галина Захарова. Тя е единодушната номинация на върховните съдии.

Как протича процедурата и какво казаха на влизане във Висшия съдебен съвет някои от членовете му. 

Захарова определи себе си като "професионален кандидат" и "пръв между равните".

Според нея личността, която застава начело на Върховния касационен съд, няма чак такова значение, както в други институции, но пък самият съд има огромно значение по уеднаквяване на съдебната практика, за да има предвидимо правосъдие.

В рамките на 20-ина минути Галина Захарова представи визията си за развитието на върховната инстанция и очерта как вижда ролята на нейния председател:

"Убедено считам, че като върховна съдебна инстанция ВКС е призван да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава". 

Изборът на председател на ВКС е третият голям избор, който осъществява този състав на Висшия съдебен съвет. А за да има днес такъв, тази номинация трябва да получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. По принцип те са 22-ма, защото трима подадоха оставки, на самото заседанието днес пък присъстват само 20 члена.  Предстои да видим дали при това положение Галина Захарова ще събере 17 гласа.

След като представи концепцията си, Захарова отговори на въпроси на магистрати, представители на неправителствени организации и на членове на Съвета. Тя се обяви за намаляване на  мандата на т.нар. "трима големи" в съдебната власт, защото, според нея, 7-те години на поста могат да доведат до изчерпване на потенциала на съответния ръководител и носят риск от авторитарност:

"Продължителното пребиваване на ръководните постове неминуемо поражда опасност от създаване на командно-административни практики и поведение".

Според главния прокурор Иван Гешев, който ѝ пожела успех, не това дали ще има, или не избор е най-важното:

"Процедурата да протече професионално и при спазване на изискванията на закона и съм сигурен, че колегите от ВСС ще проявим уважение към самите себе си, към институцията, която представлява ВСС, към колегите магистрати, и че няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, да ѝ се предаде жълт оттенък".
   
Настоящият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, чийто мандат изтича на 10 февруари, определи съдия Захарова, която е и негов заместник като "достоен последовател на политиката му през последните седем години" и обяви, че категорично я подкрепя:

"Дефицитът на достойнство обаче във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение. Вярвам, че ще има избор за председател на ВКС. Смятам, че ВСС трябва да се съобрази с изкуство на управление в неговата проява, която беше видна по един категоричен и безспорен начин пред всички".

На пълната съдийска подкрепа, която има съдия Галина Захарова, акцентира и правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя отказа да коментира хипотезата - провал на избора - преди да стане ясен резултатът от гласуването. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Така..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32