Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Захарова беше избрана единодушно за председател на Върховния касационен съд

| обновено на 14.01.22 в 19:24
Галина Захарова беше избрана за председател на Върховния касационен съд
Снимка: БГНЕС

Галина Захарова беше избрана за председател на Върховния касационен съд без нито един глас против.

20 от 20  "за" бяха гласовете, които събра Галина Захарова. За първи път на една позиция застанаха  мнозинството около главния прокурор Иван Гешев и малцинството около отиващия си Съдия номер едно Лозан Панов. Представители на Прокурорската и на Съдийската колегия я подкрепиха с общи аргументи - че е безупречен съдия, професионалист с неопетнена репутация, магистрат от кариерата и "добър човек".

Изборът даже беше определен като исторически.

Решението на Висшия съдебен съвет за избора на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд ще бъде изпратено на президента Румен Радев в понеделник, това каза след осемчасовото заседание на съдебния кадрови орган представляващият Съвета Боян Магдалинчев. По Конституция в правомощията на държавния  глава е да финализира или не процедурата за избор на Съдия номер едно.

Галина Захарова благодари за подкрепата от името на единодушно издигналите я съдиите от Върховния касационен съд.

"Представих пред колегите от Висшия съдебен съвет моята визия за развитието на Върховния касационен съд и обстоятелството, че съм професионален кандидат, който е от средите на колегите, на съдиите, и поема наред с всички свои колеги огромната отговорност да докаже на практика реализация на самоуправлението в съда и в съдебните органи. Предполагам и се надявам, че това би могло да бъде положителен пример и стимул и при останалите избори на ръководители на съдебни органи".

На въпрос изненадана ли е от безпрецедентната подкрепа  - без нито един глас "против", тя отговори:

"Да, изненада, защото както знаете, трудно е да се постигне единомислие при толкова много хора с различни позиции, различни виждания, включително и за развитието на съдебната власт".

Гласът си "за"  Галина Захарова даде и представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който в поредица от интервюта не изключи днес да не се стигне до избор. На въпрос какво го е мотивирано да я  подкрепи и какво го впечатлило от представянето й, той отговори:

"Благият тон, с който говореше или тонът, с който отговаряше на всички въпроси - без притеснение, спокойно, балансирано, чисто професионално и отделно визията й, която тя показа за управлението на самия съд, за отношението към съдебната система като цяло".

Според правосъдния министър Надежда  Йорданова, подкрепата за Захарова е победа за съдийското самоуправление. И още:

"Аз съм уверена, че това е една много добра крачка в повишаване на доверието към съдебната система в нашето общество".

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари. Тогава, ако президентът Румен Радев подпише финалния указ за назначаването на Захарова,  за първи път в кабинета на председателя на Върховния касационен съд ще влезе жена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко , за да продължа и да разширя според силите си и..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато авариращия 7-кирометров довеждащ водопровод за Овча могила, който снабдява селото от водоизточника в..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. ... Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. ... Реалистично е..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд"..

публикувано на 30.06.24 в 12:35
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа . Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността , защото " такъв тип управление ще бъде толкова отвратително за голяма част от избирателите , че неговият живот ще бъде много..

публикувано на 30.06.24 в 12:02