Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърна се първата група участници в 30-ата българска антарктическа експедиция

30 януари с полет от Амстердам се завърна първата група участници в 30-ата юбилейна Национална антарктическа експедиция.
Снимка: БГНЕС

Първата група участници в 30-ата Национална експедиция на Антарктида се завърнаха у нас. Това са ветеранът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов, Павел Григоров, Марчо Паунов, Мирослав Хутев, Асан Брахимбашев, Асан Топалски, Александър Найденов, Юлиян Башев и Явор Цветанов.

Въпреки някои пречки работата по изграждането на новия лабораторен блок на българската база "Свети Климент Охридски" на остров Ливингстън напредва, заяви преди медиите инж. Йордан Йорданов.

Членовете на българския екип бяха посрещнати от проф. Христо Пимпирев, който е директор на Българския антарктически институт.

Той отбеляза, че 14-те учени, които все още са на Ледения континент, работят по седем проекта от националната програма за полярни изследвания в областта на науките за Земята, биологията и медицината.

Очаква се те да се завърнат в България в средата на март.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учредяват общинска академия по математика във Враца

Местната управа във Враца учредява Общинска академия по математика . Целта е да се подпомага обучението на врачанските ученици по този предмет. Причината са тревожно ниските резултати на възпитаниците на местните училища на тестовете след 7 клас и матурите. Катастрофалните резултати на учениците по математика влязоха във фокуса на местната..

публикувано на 21.10.24 в 09:25

Поне 12 ранени при руски удари срещу Харков

Украйна - 12 души бяха ранени при руски удари по град Харков, които доведоха до прекъсване на електрозахранването, предаде АФП. Въздушен удар е имало и по критичната инфраструктура в Сумска област, където също има прекъсване на електрозахранването. В Кривой Рог в резултат на ракетен удар, бяха ранени четирима души. Масирана атака..

публикувано на 21.10.24 в 08:58

Пазарът на бързи кредити продължава да расте

Пазарът на бързи кредити продължава да расте. Очевидно хората имат нужда от такива кредити. Това каза в интервю пред БНР Иван Стойков от портала за финансови консултации "Моите пари". Бързите кредити - рискове и регулация Сумата се одобрява в рамките на минути и на час. Става дума за малки суми, които не са от интерес на банките ...

публикувано на 21.10.24 в 08:57
Георги Ганев

Георги Ганев: На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната

На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната , заяви пред БНР икономистът Георги Ганев. "По мои очаквания ще изпълняваме и последния критерий с данните за ноември или декември. Веднага след това ще се поиска извънреден доклад. Той ще трябва да борави с данните за бюджета от 2023 г., защото тези за 2024 г. все още няма да са налични",..

публикувано на 21.10.24 в 08:53

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по..

публикувано на 21.10.24 в 08:43
Лиляна Павлова

Лиляна Павлова: Без спешни мерки Европа ще започне да изостава критично

Европа изостава от конкуренцията на САЩ и Китай. Нужни са спешни мерки и реформи, иначе ще започнем да изоставаме критично . Това мнение изразява в интервю пред БНР Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и бивш заместник-председател на Европейската инвестиционна банка (2019 - 2023). Утре тя ще бъде модератор на конференция, на..

публикувано на 21.10.24 в 08:05
Мая Санду

Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс. При 98,42% от преброените бюлетини, 50,8%..

публикувано на 21.10.24 в 08:01