Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Лилова: Не може да сме като "кораб без платна" в политиките към децата

Децата - двойни жертви и има ли кой да ги защити

Проф. Нели Петрова: Учителите, социалните педагози нямат психопедагогическата подготовка да реагират към деца, които проявят агресия

д-р Елеонора Лилова
Снимка: личен архив

"Комисията по младежта и спорта вчера единодушно подкрепи възобновяване на работата на  групата „Превенция на насилието и злоупотребата над деца“ към Националния съвет за закрила на детето за изработване на нова Национална програма за превенция на насилието над децата", каза пред БНР д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Да припомним, че директорът на 51 -во училище в столицата поиска от Комисията по младежта и спорта към НС да обмисли законодателни промени за високи глоби за хора, които са качили видео с насилие над деца в интернет, каквито случаи има много.

"През 2019 година дейността на тази работна група беше прекъсната, тогава когато се замрази и работата по проекта на Национална стратегия за детето. Защото се установи, че в обществото няма единно становище по темата и няма съгласие по политиките за децата, по темата за методите на възпитание на децата, разрази се манипулативна кампания от групи граждани и се спря работата по тези водещи нацианлни документи", припомни Лилова.

"Сега се видя, че в обществото вече има явна нетърпимост към насилието към децата, че това не е само една политика, са необходими координирани национални мерки, мониторинг и контрол, ние не можем да сме като "кораб без платна"...", каза още Лилова.

По повод вчерашния случай как едно дете вижда смъртта на майка си във врачанска болница, д-р Елеонора Лилова посочи, че мерките трябва да включават превенцията и във интернет средата, защото в конктретния случай клипът по случая се разпространи многократно. А видеата са се гледали от други деца, а тези видеа съдържат и лични данни за децата, което е също нарушение на правата.

Лилова посочи, че през 2021 година ДАЗД е извършила 83 проверки в различни институции - детски градини и социални институции за деца.

"Наблюдаваме, че професионалистите имат изградена координация на местно ниво, но все още е необходимо да си сътрудничат с външни специалисти. А децата понякога разпознават по-добре насилието от възрастните", допълни д-р Лилова.

По думите ние трябва да им покажем, че демонстрацията на сила и физическата саморазправа не е начин на коумникация в днешно време.

"Според мен най-важното е какво прави в тези случаи училището и как въвлича родителите в разпознаването на насилието", коментира в "Хоризонт до обед" проф. Нели Петрова, председател на УС на Института за социални дейности и практики и преподавател в СУ.
Проф. Нели Петрова               Снимка:Емил Николов, БНР
"Как да постигнем друг тип отношения с децата, защото насилието между децата е огледало на отношенията между възрастните и отношението на възрастните към тях.

Бъдещите учители и социалните педагози могат да разпознават насилието и знаят къде да сигнализират, но те нямат достатъчно психопедагогическа подготовка как да се отнасят към децата, които проявяват агресия и как да въвличат родителите.

Така че е добре да дръпнем малко напред и да разберем, че имаме нужда от деца със самочувствие, деца, които са по-уверени и самостоятелни и не смятат, че в живота всичко се рашава през "прецакване" и насилие, особено при момчетата...Това е и част от порастването.
 
Затова училищата, родителите и министерствата трябва да са готови да работят в посока как могат да решават заедно с децата проблемите, да им се дава възможност, да обсъждаме заедно смислени неща, каза проф. Петрова.

 Експертът поясни обаче, че освен превенцията - при която трябва съвременно и модерно да се мисли, да се помисли как действаме в случаите, когато има насилие.

"По новия Закон за социални услуги се предвижда да се създават високоспециализирани услуги на областно ниво и за деца преживели насилие. И се предвижда на областно ниво да има и форма на подслон за тези жертиви - деца и възрастни.

Само, че според новия закон подкрепата като психотерапия и консултиране от специализиран екип ще се предоставя само на децата, които са получили подслон.

Аз това не го разбирам? Това е записано в Наредба - ние нямаме философия на мисленето, това е много необмислено и неефикасно и трябва се преосмисли и ние ще предложим промяна...", уточни проф. Нели Петрова.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки загинали при ракетната атака над няколко града в Украйна

Най-малко 28 души загинаха в Украйна при масирани руски ракетни удари в светлата част на деня. С минута мълчание в памет на жертвите започна преди малко пресконференцията на украинския президент Володимир Зеленски във Варшава, където е на кратко посещение преди да се отправи към срещата на върха на НАТО във Вашингтон.  Само в столицата..

публикувано на 08.07.24 в 13:44
Величка Микова

България е с една от най-дългите работни седмици в ЕС, причината - ниските доходи

България е една от страните в Европейския съюз с най-дългата работна седмица - 39 часа, при средно малко над 36 часа за съюза . Това показват най-новите данни на Евростат. Преди нас в класацията по този показател са само Гърция с почти 40 часа, както и Румъния и Полша - с по над 39 часа. На другия полюс е Нидерландия - с малко над 32 часа..

публикувано на 08.07.24 в 10:23
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43