Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Вместо да се ускорява, икономическият растеж ще се забавя, подклажда се инфлацията

Бизнесът може да вдигне цените, но общината и болницата не могат, коментира председателят на АИКБ

Васил Велев
Снимка: БГНЕС

В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително над 30 милиарда лева, но вместо да се ускорява, икономическият растеж според средносрочната прогноза на правителството ще намалява. Това обясни в интервю за БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

„За 3 години се предвижда да увеличим дълга с 16 милиарда, да поддържаме дефицит над 3%. Тук добавяме и 12 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост – станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и кражби. Тоест, има едни над 30 милиарда допълнително пари, които се изсипват в икономиката и тя не ускорява растежа си, а го забавя. Така е според прогнозата.

Икономическият растеж за 2024-а е едва 3,4%, 3,7% за предходната 2023-а и 4,8% за настоящата. Виждате как растежът, в резултат на това голямо изсипване на пари, даже се забавя, вместо да се ускорява. Но в същото време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората. Като средносрочна прогноза ние не подкрепихме бюджета. Подкрепихме го за тази година с много уговорки и препоръки.“

Относно отказа на управляващата коалиция да се компенсират редица социални институции за високите цени на тока Велев коментира:

Ние бием камбаната от август. През цялото време обясняваме, че не става дума само за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветление, и за манастирите, и за болниците, и за читалищата, музеите, театрите, училищата и т.н. От август месец.“

Заради закъснелите компенсации не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение, категоричен е Васил Велев.

Бизнесът, където може, когато няма компенсации и не са в пълен размер и закъсняват, вдига цените, но цените не може да вдигне общината или болницата, защото е по клинични пътеки. При тях ситуацията е по-тежка.“

С цените на природния газ ситуацията е по-сложна, отколкото с цените на електроенергията, смята Велев. При тока той вижда решение в „помесечно компенсиране на свръхвисоките цени за сметка на свръхвисоките печалби в енергетиката“.

Пари за компенсации в самата енергетика има. След пълни компенсации само за първото тримесечие ще има половин милиард допълнителна печалба, над тази, която е била в минали години.“

При газа цената е международна, а договорите – дългосрочни и не се променят бързо и лесно, допълни Васил Велев. Той уточни, че бизнесът няма да бъде компенсиран за природния газ.

Относно разразилата се война около „Булгаргаз“ Васил Велев заяви:

„Когато се сменя мениджмънт на една компания в частния сектор, ние обявяваме конкурс, събираме кандидати. ние не познаваме всички най-добри мениджъри на света, за да ги назначим без широко оповестяване на този конкурс. Нищо такова не виждаме при смяната на бордове.“

„Времето за назначаване на работодатели и за изваждането им от пазара отмина отдавна“, посочи още Велев във връзка с искрите в комуникацията с финансовия министър Асен Василев.  

Според Велев зеленият сертификат трябва да действа още известно време на обществени места, които „не са от първа необходимост“, защото „пази хората, насърчава ваксинирането“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Холцнер: Очакваме инфлацията да продължи да спада

Въпреки сложната геополитическа обстановка икономиката в Централна и Източна Европа се стабилизира, а страните-членки на ЕС отчитат ръст. Това е основният извод на Института за икономически анализи във Виена, който публикува наскоро своята пролетна икономическа прогноза за 23 държави на Стария континент. "Покачва се покупателната способност и това..

публикувано на 08.06.24 в 13:19

ЕЦБ сваля лихвите за първи път от преди пандемията. Какво означава това?

Европейската централна банка намали завчера водещите си лихви с 25 базисни пункта за първи път от 2019 година. Решението беше очаквано, но срещна критики, защото инфлацията в еврозоната отново е възходяща. През май общият индекс е 2,6 на сто при 2,4 през април. Това породи въпроса дали не прибърза ЕЦБ с лихвеното намаление. 25 базисни пункта..

публикувано на 08.06.24 в 12:56
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Личи търсене за ново. Патовата ситуация горе води до набъбване на други опции

Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение . Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми , отбеляза Симеонов, като даде пример с ПП..

публикувано на 07.06.24 в 08:56
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46

Партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК

Парламентарно представена политическа партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки със специална хартия за машинно гласуване от парламентарните избори от 2 април 2023 и местните избори от октомври миналата година. Нареждането е от 20 май. На 25 май до ЦИК е изпратен отговор от..

публикувано на 06.06.24 в 17:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ . На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на..

публикувано на 06.06.24 в 07:59

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42