Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на финансите официално обяви, че

От 1 април сметките за ток и газ на домакинствата във Великобритания скачат с 54%

Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Риши Сунак официално обяви, че от 1 април сметките за ток и газ на домакинствата ще се увеличат годишно с 54%, тъй като се променя тавана, определян от енергийния регулатор, но правителството ще осигури помощи, така че населението да понесе по-леко поскъпването на живота.

В парично изражение завишаването на сметките за ток и газ от 54% означава плащане на средно около 693 паунда повече годишно.

На дадена по-късно специална пресконференция Риши Сунак призна, че за съжаление британците ще трябва да свикват с по-високите цени.

Енергийният регулатор Ofgem обяви, че се налага да вдигне горната граница на енергийните цени в съответствие със значителното увеличение на цените на едро.

Риши Сунак обаче изтъкна, че правителството взема незабавни мерки ударът да бъде понесен по-леко като ще предложи на милиони домакинства помощ от 350 паунда – 200 паунда под формата на отстъпка през октомври от сметките за газ и ток и 150 паунда намаление от общинския данък след април.

Отстъпката за енергията обаче автоматично ще бъде изплатена от сметките на хората на порции от по 40 паунда за период от 5 години, считано от 2023 година.

Лейбъристите в опозиция критикуваха плана на министъра, наричайки го „Схема – купи днес, плати по-късно“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът отива в Казанлък заради състезание между оператори на дронове

Състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски ще се проведе на Учебен център "Тюлбе" - Казанлък днес - под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Ще участват девет отбора.  Представители на отбранителната..

публикувано на 13.06.24 в 08:31

В СОС: Гласуват доклад за актуализация на бюджета за 2024 г.

Очаква се днес на заседание от Столичния общински съвет да гласуват доклад за актуализация на бюджета за тази година. В актуализацията на бюджета са предвидени и пари за заплатите на медицинските специалисти в детското здравеопазване. 5 милиона лева ще бъдат инвестирани в текущи ремонти на улици и булеварди. Допълнителен заем в..

публикувано на 13.06.24 в 08:29
Михаил Миков

Дефицит на лява политика + компромиси = недоверие към лявото

Механичното обединение на леви формации няма да доведе до нищо. Необходимо е ясно да се очертавае какво се разбира под лява политика и да има хора, които вдъхват доверие. Дефицитът на лява политика и политическите компромиси през последните години накараха хората да се отнасят с недоверие към лявата политика. Този прочит на резултатите от..

публикувано на 13.06.24 в 08:03
Христо Панчугов

Христо Панчугов: ДПС като незаобиколим фактор – некомфортно за останалите

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно бъдещото управление трябва да изглежда атрактивно, за да бъде "продадено" на избирателите. Това мнение изрази пред БНР политологът Христо Панчугов. Борисов е изправен пред сложен и труден избор - решението дали за пореден път да влезе в някакво съглашение, което..

публикувано на 13.06.24 в 07:47

Българската общност в РСМ се срещна със зам.- министър Иван Кондов

В Скопие снощи представители на българската общност в Република Северна Македония се срещнаха със заместник-министъра на външните работи Иван Кондов, предаде БТА. "Българската позиция няма да се промени и Северна Македония трябва да изпълни поетите ангажименти и подписаните договорености", е заявил пред сънародниците ни той. Очаква се..

публикувано на 13.06.24 в 07:42
Киър Стармър

Лидерът на Лейбъристите във Великобритания победи във втория предизборен ТВ дебат с премиера

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е победител във втория телевизионен дебат с премиера Риши Сунак, показва анкета сред присъствалата на дебата публика. Общите избори в Обединеното кралство ще се проведат на 4 юли. Дебатът се проведе по Скай нюз, а проучването на YouGov показа, че почти две трети или 64% от запитаните са заявили, че..

публикувано на 13.06.24 в 07:38

"Хамас" призова САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" призова САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня в Газа. Палестинското движение "Хамас" заяви, че е показало "положително отношение" към усилията за договаряне на споразумение за прекратяване на огъня с Израел в ивицата Газа. Групировката е призовала САЩ, които са най-големия израелски съюзник, да окажат натиск върху..

публикувано на 13.06.24 в 07:34