Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери в Разложко готвят протести, продаващите на външни пазари - не се оплакват

Ива и Георги Рашкови в семейната им ферма в Якоруда
Снимка: Кети Тренчева

Спешна среща с министри и депутати от парламентарната комисия по земеделие поискаха организации на животновъдите у нас. В декларацията, изпратена и до медиите, те поставят шест искания – двойно увеличение на бюджета в сектора, незабавно компенсиране на последствията от Covid-19, субсидии заради поскъпването на енергоносители, торове, фуражи, активиране на мярката "Де минимис", защитни механизми за българското производство и цените на пазара. 

Някои фермери в Разложко са на ръба на оцеляването. Високите цени на всичко, по думите им, и почти замръзналият пазар у нас за агнешко и ярешко месо, принуждават много от тях да ликвидират стадата си или да ги продадат на безценица. Повечето се готвят за протести. Сред тях е и Радослав Тодев:

"Към днешна дата няма търсене и все още са старите цени - 6 лева е изкупната цена на живо тегло за агнетата. При положение, че фуражът миналата година беше 16 лева за кило, а сега е 26-27 лева. ... Разходите са двойни. Все още няма помощ от държавата, а помощта ни е необходима сега - зимата".

Дали тази истина е валидна за всички? Оказа се - не. Животновъдите, които са ориентирани към външни пазари, също имат проблеми, но не се оплакват.

Елитната порода

Една от най-елитните кравеферми в района е на Георги и Ива Рашкови от Якоруда. Преди девет години те решават да се посветят на отглеждането на най-търсената и скъпа в света порода месодайна порода - „Лимузин“. Много усилия и трудни моменти стоят скрити зад успешното начинание. Днес във фермата се отглеждат 200 крави-майки. Телетата се изнасят директно за Гърция и Турция.

Как семейство Рашкови коментират декларацията на животновъдните организации и исканията им към държавата за спасяване на сектора и защо няма да участват в евентуални протести:

"В България всеки се жали, всеки иска, а не дава нищо от себе си, за да се промени нещо. Не се оплаквам. ... Проблемът е, че има много ушни марки в чантата и това няма да спре".

Рашков посочи, че продават месото за 2,70 евро за живо тегло. Като добавим и периода за угояване и пътя до месните щандове, качественото телешко месо „Лимузин“ стига между 15 и 20 евро - цена, която българският пазар не може да понесе. Тази гарантирана пазарна ниша помага на семейство Рашкови от Якоруда да понесат по-леко трусовете от ценовия шок. Не че не го усещат:

"Миналата година фуражите бяха 28-29 стотинки за килограм, царевица, а сега е 52-53 стотинки. Трябва да ги купим, нямаме друг избор".

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Фарадж

Фарадж призова Зеленски "да търси мир"

Владимир Зеленски трябва да търси мир "или рискува да загуби всеки млад украинец", заяви лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж, цитиран от вестник "Таймс". Лидерът на "реформаторите" вече беше остро критикуван за думите, че "Западът е провокирал Русия за войната в Украйна“, но той отказва да отстъпи от становището..

публикувано на 26.06.24 в 10:11
Йордан Тодоров

"Възраждане" иска "Росатом" да ремонтира парогенератор на АЕЦ "Козлодуй"

С декларация от парламентарната трибуна от "Възраждане" поискаха руската държавна компания "Росатом" да направи ремонт на проблемен парогенератор на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Депутатът Йордан Тодоров обяви: "В дългосрочен план това действие ще акумулира по-голяма печалба и надеждност на оборудването, съответно ще намали драстично и риска от..

публикувано на 26.06.24 в 09:57
Стоян Михалев

Стоян Михалев положи клетва като депутат на мястото на Христо Иванов

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:36

Момче и момиче са задържани в София при акция на СДВР срещу наркоразпространението

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда за наркоразпространение. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 09:25
Служебният министър-председател Димитър Главчев.

Депутатите няма да изслушват премиера

Депутатите няма да изслушват премиера Димитър Главчев на днешното си заседание. Министър-председателят е отхвърлил искането на ПП-ДБ за изслушване за уволнения и назначения в ДАНС, Държавната комисия по сигурността на информацията и агенциите "Технически операции" и "Разузнаване". "Вероятно причината е, че някои от смените са..

публикувано на 26.06.24 в 09:22

"Политико": ЕЦБ ще информира България, че не е готова за членство в еврозоната в началото на 2025 г.

Очаква се Европейската централна банка да информира днес, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на 2025 г., съобщава "Политико". По обед Европейската комисия ще оповести докладите за конвергенцията на страните членки, които предстои да въведат единната валута. България все още не е изпълнила критерия за..

публикувано на 26.06.24 в 08:57
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември миналата година, съобщиха метеоролозите. Те обаче прогнозират, че днес ще бъде още по-горещо и някъде..

публикувано на 26.06.24 в 08:44