Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематичен ли е случаят със складирани горива и химикали на Пристанище Бургас

Георги Стефанов, МОСВ: Имаме вече 17 наказателни процедури, на вратата чукат поне още 5-6

Превантивният контрол е най-слабата страна в българските реалности, смята началникът на политическия кабинет на екоминистъра

Пристанище Бургас
Снимка: БГНЕС

Опасни химикали са складирани на Пристанище Бургас в близост до жилищни райони, алармираха от „Демократична България“. От партията твърдят, че на Терминал 2А са изградени резервоари за сярна киселина с обща вместимост 50 000 тона, за течни горива с обща вместимост 5000 тона, резервоари за втечнен газ. 

„Говорим за резервоари със сярна киселина с вместимост 50 000 тона, говорим за 5 големи резервоара за течни горива 1 000 тона всеки, 5 000 тона общо и за зарядна станция за пропан бутан на метри от тези складове за опасни товари. Това нещо има данни, че не е минавало ОВОС навремето, когато е разрешавано", поясни лидерът на местната организация на „Да, България” и член на националното ръководство на партията Димитър Найденов.

Според него държавата и нейните органи са допуснали „да се складират в сърцето на града не един, не два, а три опасни товара, които отгоре на всичкото са в непосредствена близост един до друг“.

Портът се управлява от частен пристанищен оператор. От „Демократична България“ ще поискат проверка от Министерството на транспорта, МОСВ, МВР и „Морска администрация“

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев отправи питане до четирима министри за складирането на няколко вида химикали на пристанище „Бургас“ в близост до жилищни райони отправи.

„Те се намират прекалено близо един от друг, като на практика са в близост до градската част на БургасСкладираните товари са опасни и могат да предизвикат екологична катастрофа в случай на авария“, посочва Мирчев в сигнала до министрите на екологията, транспорта, финансите и на вътрешните работи. 

Хората не трябва да се притесняват, но трябва да знаят, че всяка подобна инсталация носи съответния риск от подобно развитие, заяви пред БНР Георги Стефанов, началник на политическия кабинет на вицепремиера по климатичните политики и екоминистър Борислав Сандов.

Не е нетипично там да има подобни съоръжения, горива и опасни вещества от десетилетия, допълни той.

Превантивният контрол трябва да предотвратява потенциални рискове. Това е най-слабата страна в българските реалности, коментира Георги Стефанов.

В регионалните екоинспекции „всичко се движи по много рестриктивна законодателна рамка, много ясна, много изискваща“, категоричен е той.

„Капацитетът на хората е различен. Дълги години е имало хора, които са си вършили работата, но са били притискани по определени поръчки, по определени теми да допускат нарушения от горе надолу.“

Според Георги Стефанов „сме в заварена ситуация на подобни, изключително много случаи по редица теми“. Той визира неразплетени случаи, които по думите му са „десетки, стотици, вероятно и хиляди из цялата страна“ и ги определи като голямо предизвикателство.

По Черноморието Стефанов вижда лоши практики „може би с 20-годишна предистория, с различни емблематични случаи“.

Георги Стефанов е на мнение, че „политическата воля за спазването на законодателството като цяло е бил големият дефицит“.

Знаете българската поговорка, че законът е „врата в полето“ и всеки може или да мине през него, или да го заобиколи.“

В сектор околна среда са едни от най-големите предизвикателства и проблеми, изтъкна той.

„Именно затова имаме вече 17 наказателни процедури и на вратата чукат поне още 5-6, което означава тенденциозно подценяване на темата, тенденциозно неспазване на законодателството, пропуснати 20 години напредък от гледна точка на глобални и европейски политики. Случаи като Алепу, Кресна, застрояване, Пирин… От всяка община или област изскачат такива дежа вю случаи. 20 години не е намерено крайно решение.“

Стефанов прогнозира, че вероятно ще ни отнеме още едно десетилетие, за да наваксаме пропуснатите за последните 10 години цели.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди 20 октомври е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап. Освен насажденията, на място криминалистите намерили и 8 килограма суха маса, като полевият наркотест..

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в града, възпитаници на спортни клубове, физкуртурнизи и активисти, граждани изlязоха, за да посрещнат..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск медицински сестри и акушерки положиха клетвата си в залата, където е била приета Търновската..

публикувано на 04.10.24 в 21:13

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и жена, които пътували в единия от автомобилите, са откарани в болница, съобщиха от МВР.

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова с което ѝ се налага административно наказание "глоба" в размер на 1000 лева и се освобождава от..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. Деянията са квалифицирани по чл. 167, ал. 3 от НК. В рамките на водените..

публикувано на 04.10.24 в 19:47