Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниел Вълчев: Колкото и органа да направим, няма как да заобиколим прокуратурата

Снимка: БГНЕС

"Колкото и органа да направим, няма как да заобиколим прокуратурата. Ако това е идеята, няма да се получи".

Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" проф. Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски", бивш вицепремиер и министър на образованието.

Според него по отношение на обмисляната реформа на КПКОНПИ трябва да се направи дебат дали да има такъв орган, "който е с квази репресивни възможности, макар и контролиран от съда", или искаме да го направим в полза на гражданите - "ще остане лицето Х с необяснимото си имущество, ще го обложим, но в замяна на това няма да има опасност някой от нас да пострада от това нещо".

По думите му в България има достатъчно структури с разследващи функции - полиция, данъчни, митнически, ДАНС.

Никой в момента не дебатира по въпроса дали е хубаво да има специализирано правосъдие, посочи юристът и обясни:

"Коя от двете злини ние ще трябва да изберем - то да е свръхцентрализирано, каквото е в момента, и показва недостатъци. Другата е - когато го разхвърляш по окръжните съдилища - опасността е прокурорът, съдията и престъпникът да си говорят. Това беше и една от големите критики тогава към България и се реагира по този начин. Т.е. ние се връщаме горе-долу преди 8-9 години, без отново да направим по същество дебати".  

Проф. Вълчев коментира като очаквано решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да прави номинации за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища, следователно може - при наличие на законови основания за това - да иска и тяхното отстраняване.

"За мен не е имало съмнение, че министърът на правосъдието би могъл да прави това. Доколко ВСС би откликнал на такова искане - това е съвсем друг въпрос. И едното е добре, и другото е добре. Защото идеята за разделение на властите е не да има някакви органи, които да са напълно независими едни от други, а е тъкмо обратното"

Той цитира изтъкнатия юрист проф. Стефан Баламезов, според когото властта е една, тя е единна и принципът не води към идеята за разделение, а по скоро за разграничение и взаимен контрол между властите.

"Няма нищо лошо в това изпълнителната власт да поставя проблеми, включително свързани с персонални назначения в съдебната власт, както няма и нищо лошо съдебната власт - в лицето ва ВАС - да отменя актове на правителството. Въпросът е да не се бъркат една с друга, когато става дума за конкретни решения", коментира още проф. Вълчев.

По думите му прокуратурата не е главният прокурор:

"Най-важното е да се види мястото на обвинението в наказателния процес. ... Не може МВР и прокуратурата да не си говорят, това е институционално недопустимо". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Даниел Вълчев представи първия си роман "Неделният продавач на книги".

Интервюто на Петър Волгин с проф. Даниел Вълчев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38
Кремена Кунева

Кремена Кунева: Не може една жена да е нещастна, след като роди. Това е индикация за проблем

Не може една жена да е нещастна, след като роди, това е индикация, че има някакъв проблем. Това каза пред БНР Кремена Кунева, председател на фондация "Даная", която публично сподели, че е преживяла следродилна депресия.  "Близките и приятелите са много важни, но за такива случаи трябва експертна помощ ", подчерта тя. По-рано Кремена Кунева..

публикувано на 16.10.24 в 17:58
Училище за надежда

Съвременни будители успяват да създадат "Училище за надежда"

Видяхме деца с искрящи очи и хора, които дават всичко от себе си за тях. Това разказа пред БНР  Симеон Цончев. Той е продуцент на филма "Училище за надежда", който тръгва по кината от  първи ноември. Лентата разказва за училище "Димитър Екимов" във великотърновското село Русаля. Там вече десет години спасяват деца от бедни семейства,..

публикувано на 15.10.24 в 10:55

Нови правила за киберсигурност ще засегнат и по-малките фирми

Повече фирми у нас, дори и по-малки, ще бъдат длъжни да се съобразяват и подготвят за новите европейски регулации за киберсигурност. Текат сроковете за синхронизиране на Закона за киберсигурност с европейска директива, известна като НИС-2. България започна, но не довърши процедурата. В средата на септември влязоха за обсъждане промените в..

публикувано на 15.10.24 в 07:55

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс. Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за..

публикувано на 14.10.24 в 13:08