Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата в обществото може да се гарантира от свободни медии и свободен бизнес

Иво Прокопиев: ДПС са били главният тиранин, използвали са политически ГЕРБ

Пеевски е станал метафора на тази тирания в институциите, смята бизнесменът

Иво Прокопиев
Снимка: БГНЕС

"Сега се вижда, че ДПС са били главният тиранин, не толкова ГЕРБ. Те са използвали ГЕРБ политически, за да контролират институции".

Това каза пред БНР бизнесменът Иво Прокопиев, издател на "Капитал" и "Дневник", и добави:. 

"ДПС се занимават със защита на икономически интереси и с кадруване в независимите регулатори. ... Трябва да си зададем въпроса какво е ДПС. Това политическа партия ли е, или някаква корпоративна бизнес организация, съвкупност от икономически интереси с представители в парламента". 

Прокопиев подчерта, че Делян Пеевски е станал метафора на тиранията в институциите.

Според него Движението за права и свободи не се занимават със социалните проблеми на българските турци

Той подчерта, че завеждането на дела срещу депутати от ДПС е неговият начин да изрази публично, че това, което те говорят, са абсолютни лъжи и манипулации:
"Призовах ги да свалят депутатския си имунитет, за да ги съдя за клевета, но те едва ли ще го направят. Затова ще ги съдя най-вероятно за вреди, което е само финансова компенсация. Както знаем - ДПС едва ли финансово мога да ги притесня с нещо".

Прокопиев изказа мнение, че темата с т.нар. златни паспорти "очевидно е свързана с нещо, което ДПС ги притеснява силно".

Бизнесменът допусна да има фиксация върху него от страна на хора от ДПС:

"Тя не е взаимна. ... Хората в случая изобщо не са важни. Персонално отношение към никого от тях нямам. ... На ДПС им трябва огледален образ, пропаганден, за да създадат фалшивата представа, че има друг център, който иска да овладее институциите. Единствената им цел е да спрат промените. Това искат да направят ДПС - да създадат този шум, за да може нищо да не се промени. Крайната цел е да няма промени в регулаторите, да няма промени в начина, по който се усвояват средства от обществените поръчки, да няма промени в начина, по който банките финансират. Бяха източени пред очите ни две банки, трябва да чакаме трета ли, за да ни се отворят очите".  

По думите на бизнесмена управляващата коалиция "се движи в правилната посока и е от правилната страна на движението на пътя":

"Правителството твърде много залага отново на държавните инвестиции. ... Приоритет трябва да са частните инвестиции. Хората отново да имат доверие в българските закони, правила, съд, институции, така че отново да започнат да инвестират в България. През последните 10 години българските инвеститори спряха да инвестират в българската икономика".

Бизнесменът и издател подчерта, че свободата в обществото може да се гарантира от свободни медии и свободен бизнес.

"КПКОНПИ е изключително репресивен апарат, който не трябва да има възможност да е в ръцете на никого. ... Откакто има този закон няма инвестиции. Никой няма да иска да инвестира в място, където някой политик може да ви блокира инвестицията за период от 5-7-10 години. Не става въпрос за конфискация. КПКОНПИ през тези години не е успяла да конфискува нищо, само блокира активи", коментира още Прокопиев и уточни, че Сотир Цацаров е бил идеолог на този закон:

"Не трябва законът да дава възможност за нов Цацаров".

Не е вярно, така Иво Прокопиев отговори на твърдение на депутата от ДПС Йордан Цонев, че предлага Илиян Михов - преподавател в Сингапур - за шеф на БНБ.

Интервюто на Снежана Иванова с Иво Прокопиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Служебният премиер внася в НС позицията на правителството за предстоящия форум на НАТО

Още този следобед служебният премиер Димитър Главчев ще внесе в "Секретно деловодство" на Народното събрание позицията за предстоящия висш форум на НАТО, така че всеки един от народните представители може да се запознае с нея. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. Няма поводи за спекулации, нищо различно няма от..

публикувано на 01.07.24 в 12:48

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци, включително директора на главната болница в анклава, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на палестинските здравни служби, предаде БТА. Мохамед Абу Селмиа беше задържан през ноември, когато израелските сили извършиха операция срещу болница "Шифа". В коментар, излъчен от палестинските медии..

публикувано на 01.07.24 в 12:27

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса, блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022 г., когато..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20