Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученията в Беларус продължават, както и коментарите за развоя на кризата в Украйна

Срещата Блинкън - Лавров остава в сила

| обновено на 20.02.22 в 18:47
Военна помощ, доставена от Канада в Украйна, е разтоварвана на летище край Лвов, 19 Февруари 2022 г. Това е втора оръжейна пратка от Канада, първият самолет кацна в Украйна на 4 февруари
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един единствен артилерийски изстрел в Донбас може да доведе до война с Русия,  предупреди украинският президент Володимир Зеленски. Той обвини Москва, че е готова на провокации, които да разпалят пълномащабна война в Украйна и тогава Русия да се намеси с военна сила в ролята на миротворец.

Според Зеленски в окупираните територии в Крим и Донбас се намират около 35 000 руски войници.

Украинската информационна агенция УНИАН съобщи, че през последните 24 часа подкрепяните от Русия сепаратисти са извършили 136 атаки в Донбас. При повечето от тях са били използвали оръжия, забранени от Минските споразумения.

В същото време министърът на отбраната на Беларус обяви, че проверката на руските и беларуските сили за реагиране ще продължи и след приключването днес на общите учения "Съюзна решимост".

Министър Виктор Хренин поясни, че решението за това е било взето вчера от президентите на двете държави - Александър Лукашенко и Владимир Путин, в отговор на "нарастването на военната активност при външните граници на Съюзната държава и изострянето на ситуацията в Донбас".

Западните информационни агенции тълкуват изявлението на беларуския министър като знак, че руските войски остават на беларуска територия, относително близо до украинската столица Киев. Според западното разузнаване става дума за 30 хиляди бойци.

Беларуските власти не дадоха конкретен срок за приключване на военната "проверка".

Междувременно външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова Запада да наложи още отсега част от санкциите, подготвени срещу Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън му отговори задочно - в интервю за Си Ен Ен.

Според американския първи дипломат съобщението за удължаване на руските учения в Беларус потвърждава опасенията за руско нашествие в Украйна.

Вашингтон обаче е решен да преговаря до последната минута, а задействане на санкциите сега ще неутрализира всякакъв възпиращ ефект върху Москва, обясни Блинкън.

Държавният секретар не се е отказал от плана си да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров идната седмица. По думите му президентът Джо Байдън също е готов да разговаря с Владимир Путин "по всяко време и във всякакъв формат".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обаче предупреди, че европейците няма да стоят вечно с протегната ръка към Кремъл:

„Големият въпрос е дали Кремъл наистина иска диалог. Не може вечно да предлагаме маслинова клонка, докато Русия провежда ракетни изпитания и не спира да струпва войски", каза Мишел пред участниците на Мюнхенската конференция по сигурността.

А премиерът на Великобритания Борис Джонсън допусна в интервю за Би Би Си, че Русия може да използва Беларус като плацдарм за нападение срещу Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна призова за незабавно преустановяване на нападенията в Източна Украйна след съобщенията за възобновяване на сраженията между украинските сили и отцепниците в Донбас. Той говори по телефона с френския си колега Еманюел Макрон. А разговорът на френският държавен глава със Зеленски беше предшестван от обсъждане на ситуацията в Украйна от Макрон и Путин.

Зеленски подчерта, че Киев подкрепя мирните преговори във формата на Тристранната контактна група с Русия и ОССЕ.

"Обявяваме се за усилване на мирния процес. Подкрепяме незабавно свикване на Тристранната група и незабавно спиране на огъня," подчерта Зеленски.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе извънредно заседание утре заради ескалацията на въоръжения конфликт в Донбас, съобщи по-късно тази вечер заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски, чиято страна председателства организацията.

След телефония разговор между френския и руския президент от Елисейския дворец съобщиха за предстоящи руско-украински преговори в рамките на ОССЕ.

АФП предаде, че Путин е уверил Макрон, че ще изтегли руските войски от Беларус, след като ученията там приключат.

Френският лидер възнамерява да обсъди украинската криза в следващите часове с лидерите на Германия и Съединените щати. А френско-руските преговори ще продължат утре с телефонен разговор между външните министри на двете страни.

Открито военно обучение за цивилни, организирано от активисти на Десния сектор в Киев, Украйна, 20 февруари 2022 г. Според проучване, проведено от Киевския международен институт по социология (KIIS) от декември 2021 г., 50,2% от украинците са заявили, че ще се съпротивляват в случай на руска военна намеса в техния град, град или село. Всеки трети респондент в анкетата заявява, че е готов да се включи във въоръжена съпротива, а 21,7 процента - че са готови да участват в акции на гражданска съпротива/ЕРА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в интервю за гръцките медии първият дипломат на Гърция Йоргос Герапетридис. Използването на името..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13