Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Ликвидирахме 50 „руски окупатори“, Москва: неутрализирахме ПВО на Украйна

| обновено на 24.02.22 в 13:54
Позиция на украински военни край Луганск, 23 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия започна пълномащабна военновъздушна и сухопътна операция срещу Украйна. Серия от експлозии разтърсиха в 5 часа тази сутрин редица градове във всички части на страната, а после руски войски нахлуха в Украйна от три страни - от границите с Беларус и с Русия и от анексирания Кримски полуостров. 

Това не е руска операция в източна Украйна, а пълномащабна атака от няколко посоки, обяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в Туитър. 

Най-малко 40 украински войници и 10 цивилни са убити до момента, съобщават украинските власти. Руските войски в този момент са в настъпление в две посоки - към Мелитопол и Херсон, съобщава съветникът на украинския президент Алексей Арестович. По думите му руски военни сили се движат в колони. В тези райони има украински войски и ще окажат съпротива. Тежки боеве се водят и в района на Харков, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна във Фейсбук. 

Руски формирования са нанесли удари с реактивната система за залпов огън „Смерч“ срещу жилищни райони на град Мариупол на брега на Азовско море. В резултат са загинали 7 мирни жители, съобщават от градската управа. 

Украинската армия си е върнала пълен контрол над град Мариупол и Счасте. Унищожени са 6 руски самолета, 2 хеликпотера и десетки единци бронирана техника, допълват от украинската армия. Настъплението на руската армия е спряно в Черниговска област. А в Тернопол е спряно движението на автобуси, които излизат от областта. 3 100 украинци са евакуирани от Донецка и Луганска област.

Властите в Украйна предупреждават, че предстои нова вълна на руски бомбаридорвки и призовават населението да не се поддава на паника. От администрацията на президента Володимир Зеленски твърдят, че вълните на бомбаридорвки може да са 3-4 за деня. Най-опасните направления са Кримският провлак, зоната на окупираните територии, Черниговска и Харковска област. 

Украинската армия съобщава, че е свален 7-ми руски военен самолет. Руските военни отричат твърденията.

В Закарпатска област е създаден хуманитарен щаб за комуникация за евакуираните лица. Те се настаняват в държавни сгради, спортни зали и клубове. Експлозии продължават да разтърсват различни точки на Украйна.

Първите взривове прогърмяха тази сутрин в Киев, последваха редица градове - в Харков на североизток, в Краматорск, Днепър, Мариупол, Одеса и Запорожие. Едновременно с това руски войски и военна техника нахлуват на украинска територия през 5 области  - Луганска, Сумска, Харковска, Черниговска и Житомирска област.

Украинските въоръжени сили и граничните служители отвръщат на огъня, съобщават украинските служби.

Около 11 ч българско време в Одеса е имало обстрел.

Тежки сражения в този момент се водят около Харков, съобщават от украинската армия. Там е отбита военна атака с танкове.

В Мелитопол е имало  въздушен удар срещу военна база. Има пострадали на летището, съобщава Иван Федоров - кмет на града.

Достъпът до град Мариупол е под контрола на специалния полк "Азов", който беше сформиран от доброволци по време на събитията през 2014 година.

Украинската армия съобщава, че сепаратистите са установили контрол върху две села в Луганска област - Городище и Мелово.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че на всички желаещи украинци ще бъде раздадено оръжие, а по-рано беше обявено военно положение и мобилизация - създават се 25 бригади за териториална отбрана във всички области, както и 150 батальона.

„Уважаеми граждани на Украйна, днес руският президент Путин обяви специална военна операции в Донбас. Русия осъществи удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно положение и ви моля да останете по домовете си! Проведох разговор с американския президент Байдън и получих уверения за подкрепа. Без паника, ние сме силни и готови на всичко, ние ще победим!“, заяви във видеообръщение Зеленски. Той обяви военно положение, което малко преди 12 часа бе одобрено от Върховната Рада в Киев.

Снощи стана ясно, че Володимир Зеленски се е опитал безуспешно да разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин.

В столицата Киев и в град Лвов на запад бяха активирани сирените за противовъздушна отбрана в 7 часа сутринта. Масово хората напускат градовете, а кметовете ги призовават да останат по домовете си. Днес не работят училища, детски градини, университети. В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат. Всички те се отправят на запад.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна заявиха, че са създадени условия за посрещане на бежанци в Закарпатието до границата със Словакия - най-западната точка на Украйна.

В Киев хората използват метростанциите за убежище срещу въздушни удари. За ситуацията в Киев разказва Татяна Доценко - преподавател в Киевския университет „Тарас Шевченко“.

„Всичко живо се изнася от Киев, има опашки на бензиностанциите, основно поемат към западна Украйна. Банкоматите засега работят, големи опашки. Ние до последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпросът. Не сме го очаквали наистина. Паниката се усеща, за съжаление“, каза Татяна Доценко пред БНР.

Обща евакуация е обявена в контролираните от украинските сили територии на Луганска област.

Украйна днес прекрати и всякакви дипломатически отношения с Русия, съобщиха от президентската администрация на Володимир Зеленски. Украинският президент призова лидерите на Съединените щати, Германия, Великобритания, Полша и Европейския съюз незабавно да създадат антипутинова коалиция.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба написа в Туитър – „Путин започна пълномащабна инвазия на Украйна, мирни украински градове са под атака. Това е война на агресията. Украйна ще се защити и ще победи", пише още Кулеба и добавя: „Светът трябва и може да спре Путин. Времето за действие е сега“.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

От военното ведомство в Москва подчертават, че не нанасят удари по украинските градове и гражданското население не е заплашено от нищо.

Министерството опроверга и съобщения в чуждестранни медии за свален руски самолет. 

От министерството уточниха по-рано, че с високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната инфраструктура, противовъздушната отбрана, военните летища и авиацията на украинските въоръжени сили. И увериха, че няма никаква опасност за цивилното население.

Рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подчерта, че въоръжените сили на страната не участват в руската операция.

Европейският регулатор за авиобезопасност предупреждава за висок риск за цивилните полети в украинското въздушно пространство.

Военна техника край Донецк, 23 февруари 2022 г./Ройтерс
Украинският посланик в ООН призова страните-членки да спрат войната на извънредно заседание на Съвета за сигурност. Отговорност на тази институция е да спре войната, заяви Сергей Кислица.

Днес българският външен министър Теодора Генчовска трябваше да е на посещение в Украйна заедно с първите дипломати от Литва, Латвия и Естония. Пътуването е отменено. В Министерството на външните работи работи кризисният щаб за ситуацията в Украйна.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към българското посолство в Киев и към генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера:

Българското посолство в Киев: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

Генералното консулство в Одеса: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Седем въздушни удара е понесъл днес украинският град Харков, съобщи управителят на областта Олег Синегубов. При един от тях многоетажен жилищен блок бе поразен с управляема авиационна бомба. Ранените са най-малко 20. Нанесени са значителни материални щети. Украинският президент Володимир Зеленски призова гостуващия в Киев държавен секретар на САЩ..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море, уточниха източници от..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01