Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна

Москва е готова да преговаря с властите в Украйна за неутралния ѝ статут, каза говорителят на Кремъл Песков

| обновено на 24.02.22 в 20:27
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна, тъй като предишните ни опити не дадоха резултат, заяви президентът Владимир Путин в първия си коментар след започването на военните действия, цитиран от "Ройтерс"

Той подчерта обаче, че Москва не цели да подкопае световната икономическа система, от която е част и призова партньорите си да не я изключват от нея. „Не можем да предвидим геополитическите рискове“, допълни още Путин пред високопоставени представители на руските делови кръгове. Тази вечер в Кремъл той проведе среща с представители на едрия бизнес в Русия.

Путин увери, че Русия остава част от световната икономика. Той призова представителите на едрия бизнес да работят с правителството и да се отнесат в разбиране към случилото се:

„Задачата на правителството и властта в най-широкия смисъл на думата, разбира се, е да ви осигури добри условия. Отговорът може да бъде само един - повече свобода за предприемаческа дейност“.

Путин изтъкна, че Москва се е подготвяла за настоящата ситуация, като е анализирала рисковете. Русия е била принудена да предприеме действия в Украйна, защото не е имала друг избор, посочи той. И допълни, че икономическите партньори на Русия не трябва да я изключват от световната финансова система, но в същото време призна, че рестрикции ще има.

На фона на бойните действия на територията на Украйна, започнали днес, фондовият пазар в Русия отчете най-големия срив в историята си, рублата поевтиня, което наложи спешната намеса на Централната банка.

Времетраенето на руската военна операция в Украйна ще бъде определено от президента Владимир Путин в зависимост от резултатите и целесъобразността. Това заяви по-рано днес на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той уточни, че действията на Русия в Донбас са продиктувани от националните ѝ интереси и загрижеността за бъдещето на страната.

Песков повтори целите на операцията така, както бяха формулирани от президента Владимир Путин в телевизионното му обръщение тази сутрин – „демилитаризация и денацификация“.

Според Дмитрий Песков и едното, и другото са заплаха за Русия и руския народ.Той обясни, че денацификация, означава: „ освобождаване на Украйна и прочистването ѝ от нацистите“.

Говорителят на Кремъл увери, че действията на Русия в Донбас са продиктувани единствено от националните интереси и загрижеността за бъдещето на страната. Той не отговори докъде ще стигнат руските войски, като отбеляза, че този въпрос е от компетенциите на военните.

Попитан от журналисти дали Русия е готова за преговори с украинските власти Дмитрий Песков отговори така.

„Президентът достатъчно ясно формулира виждането си за това какво бихме очаквали от Украйна, за да бъдат решени тези концептуални проблеми, проблемите с “червените линии”. Това е и неутралният статут, и отказът от разполагане на оръжия. Въпросът е дали е готово за това ръководството на Украйна“. 

По-рано днес Дмитрий Песков заяви за агенция “Новости”, че Москва не е готова да води със Съединените щати и НАТО дългогодишни преговори по гаранциите за сигурност.

Според него при подобен сценарий, паралелно с преговорите, Вашингтон и Брюксел ще продължат да въоръжават Украйна и да я въвличат в натовската военна инфраструктура:

„Няма как това да отговаря на интересите ни, още повече, че това е заплаха за нас. В интерес на страната ни сме задължени да реагираме на тези заплахи и да предприемем мерки, които ще минимизират рисковете. Нямам никакви съмнения, че президентът Путин ще прави това, което трябва, в създалата се ситуация“.

Същевременно на брифинг в руското министерство на отбраната говорителят на ведомството Игор Конашенков обобщи първите резултати от руската военна операция срещу Украйна:  

„В резултат на ударите на руските въоръжени сили са изведени от строя 74 наземни обекта на  военна инфраструктура на Украйна, включително 11 летища, три командни  пункта, и военноморска база. Също така 18 радиолокационни станции, зенитно-ракетни комплекси на противовъздушната отбрана “С-300” и Бук “М1”. Свален е боен вертолет и четири безпилотни летателни апарата “Байрактар Те Бе 2“.

Конашенков каза още, че 14 украински войници са се предали. По думите му министърът на отбраната Сергей Шойгу е издал специална заповед до командирите на подразделенията за уважително отношение към предалите се военнослужещи - да им бъдат осигурени безопасни коридори, по които да се изтеглят от районите на боевете. 

Дмитрий Песков

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира и влиянието на ставащото в Украйна върху световните борси, като определи реакцията на пазарите като емоционална и увери, че се вземат всички необходими мерки те да бъдат успокоени.

В очакване на новите американски и европейски санкции  Московската фондова борса неколкократно спираше работа. Борсовите индекси се сринаха тази сутрин, акции на водещи руски компании като „Лукойл“ и „Газпром“ се обезцениха, а рублата рязко поевтиня спрямо долара и еврото.

На този фон в Кремъл се проведе срещата на президента Владимир Путин с представителите на едрия бизнес в Русия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Риши Сунак поема отговорността за поражението на Консервативната партия на общите избори

Британският премиер Риши Сунак каза, че поема отговорността за историческото поражение на Консервативната партия на общите избори в Обединеното кралство. Киър Стармър изведе Лейбъристката партия до убедителна победа и ще поеме поста от Риши Сунак като следващ министър-председател на страната. "Британският народ произнесе отрезвяваща присъда, има..

публикувано на 05.07.24 в 12:32
Димитър Главчев

България може да предостави 80 млн. евро на Украйна

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче опроверга твърдението на президента, че България се превръща в безсрочен донор на Украйна.  Главчев: Подкрепата за Киев..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Удължено е частичното бедствено положение заради безводието в Рила, Кочериново и Бобошево

Частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и Бобошево, въведено първоначално заради безводието за 7 дни, ще бъде удължено, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Днес след обяд се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира съоръженията при водохващането "Робовица", откъдето се..

публикувано на 05.07.24 в 11:56

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичния квартал "Модерно предградие".  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни, а едно - незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: Това е краят на партия "Величие"

Това е краят на партия "Величие". Това заяви вече бившият зам.-председател на парламентарна група Дарин Георгиев. За разпадането ѝ той обвини основателя на партията Ивелин Михайлов. "Човекът, който стои зад кулисите на партията. Членът, т.нар. член на партия "Величие". Така Георгиев описа Михайлов.  И заяви, че ще остане верен на идеята..

публикувано на 05.07.24 в 11:14

Голям интерес към нова фериботна връзка от Солун за островите в Егейско море

Днес от Солун отплава първият ферибот по връзката за островите в северните Споради - Алонисос, Скопелос и Скиатос. Няма нито едно свободно място. Билетите свършиха поне преди седмица, съобщават от туристическата агенция.  Повечето пътници днес са от балканските страни, допълват информацията, като посочват, че има също много българи с личните си..

публикувано на 05.07.24 в 11:10