Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаците са превзели района на АЕЦ в Чернобил

| обновено на 24.02.22 в 20:40
3
Поражения след руски обстрел на военен обект край Мариупол
Снимка: Асошиейтед прес

Експлозии ехтят в повечето големи градове в Украйна. Сражения между украинските въоръжени сили и руската армия се водят в няколко региона на Украйна, съобщават властите в Киев.

Ядрената централа Чернобил е била превзета от руските сили, съобщи съветник в кабинета на украинския президент, цитиран от "Ройтерс". "Невъзможно е да се каже дали тя е в безопасност след това напълно безмислено нападение от руснаците. Това е най-сериозната заплаха за Европа в момента", заявява Михайло Подоляк.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сравни руската атака с военната кампания на нацистка Германия през Втората световна война.

Руски войски са проникнали от север в Киевска област, съобщава украинската гранична служба. Те са открили атака с ракети „Град“ срещу правителствени позиции.

Според украинската армия руски части се опитват да овладеят летище в района на столицата.

На 20 километра южно от Киев катастрофира украински военен самолет с 14 души на борда. Има жертви  и ранени, твърдят украинските власти. Съобщава се още, че няколко локации в околностите на столицата са под атака.

Президентът Зеленски съобщи също, че армията е влязла в сражения с руски части, които се опитват да превземат района около някогашната атомна централа Чернобил.

Той съобщи също, че руските войски са превзели летище близо до столицата Киев. 

Кметът на Киев Витали Кличко наложи вечерен час и предложи на жителите на столицата да използват четири станции на метрото, през които не минават влакове за бомбоубежища. 

Масово хората напускат градовете. В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат.

Всички те се отправят на запад. От Министерството на вътрешните работи на Украйна заявиха, че са създадени условия за посрещане на бежанци в Закарпатието до границата със Словакия. 

18 души са убити при атака срещу военна база на 100 километра северно от Одеса в близост до границата с Молдова, съобщават от регионалната администрация. Това е най-смъртоносното нападение от началото на руската инвазия. 10 от жертвите са жени.

Руските войски водеха настъпление в две посоки - към Мелитопол и Херсон, съобщава съветника на украинския президент Алексей Арестович. По думите му руски военни сили се движат в колони. В тези райони има украински войски и ще окажат съпротива.

Тежки боеве се водят и в района на Харков, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна във Фейсбук. Съветник на президента съобщи за ожесточени сражения и в Суми, Херсон, Одеса. 

От територията на Беларус са били изстреляни четири балистични ракети срещу Югозападна Украйна. 

Руски въоръжени формирования са нанесли удари с реактивната система за залпов огън „Смерч“ срещу жилищни райони на град Мариупол на брега на Азовско море. В резултат са загинали 7 мирни жители, съобщават от градската управа.

Украинската армия си е върнала пълен контрол над град Мариупол и Счасте. Тя съобщи, че е свален седми руски военен самолет.

По данни на украинската полиция над 203 нападения са извършени от руската армия от началото на операцията срещу Украйна тази сутрин.

Говорител на руското военно министерство заяви, че са унищожени 74 военни обекта на територията на Украйна, включително 11 летища. Игор Конашенков съобщи и за свален украински хеликоптер, както и четири дрона.

Руската армия съобщи за минометен обстрел в района на Белгород, има трима пострадали, уточниха от Следствения комитет.

А в столицата Москва властите започнаха да арестуват хора, събрали се на антивоенен протест.  Агенция Франс прес предаде за над 150 арестувани. 

Властите в Украйна предупреждават, че предстоят нови руски бомбардировки и призовават населението да не се поддава на паника.

Полицаи оглеждат район в Киев след руски удар. Снимка: Асошиейтед прес

От администрацията на президента Володимир Зеленски твърдят, че вълните на бомбардировки може да са 3-4 за деня. Най-опасните направления са Кримският провлак, зоната на окупираните територии, Черниговска и Харковска област.

Зеленски сравни руската атака с военната кампания на нацистка Германия през Втората световна война.

„Въоръжените сили на Украйна водят тежки сражения, отблъскват атаките в Донбас и други области. Украйна е атакувана от север, изток, юг и по въздух. Вече раздаваме оръжие, ще го правим, за да може всеки, който може да се бие, да защити родината и суверенитета ни. От всеки украинец зависи отбраната на бъдещето на украинския народ.“

Украинските военни спряха всички операции на пристанищата в Азовско и Черно море. Киев поиска от Турция и да затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби, съобщи украинският посланик в Анкара. От турска страна няма отговор.

В Закарпатието е създаден хуманитарен щаб за комуникация за евакуираните лица. Те се настаняват в държавни сгради, спортни зали и клубове.

Украйна евакуира посолството си в Москва. Външният министър на Киев Дмитро Кулеба призова всички съюзници да прекъснат дипломатическите си отношения с Русия и да наложат сурови санкции на Москва. 


Пожар след руски удар в база на ПВО в Мариупол. Снимка: Асошиейтед прес

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23