Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна - водещото световно събитие от седмицата

Противотанкови заграждения в центъра на Киев, 4 март 2022 г.
Снимка: УНИАН

Вой на сирени, снаряди и взривове, ожесточени военни действия, по-силна от очакваната съпротива на Украйна, два неуспешни кръга от преговори между Киев и Москва, хиляди разбити животи и семейства - поток от бежанци - украински жени и деца към близките на Украйна страни, жертви и ранени и от двете страни на огневата линия.

Така може да бъде описано развитието през изминалата седмица на водещото световно събитие - войната в Украйна, която днес влезе в десетия ден от руската инвазия.

Думите на свидетелите на сеещия смърт, разрушение и мъка ужас на войната се запечатват в сърцата и отварят рани.

Над 500 крилати и балистични ракети са изстреляни към Украйна по данни на Пентагона, продължава разказа си Васил Климчук и говори за жертвите - руски и украински военни и цивилни хора:

В десетия от началото на война продължава руският обстрел над украински градове. Но и се появи надежда за глътка въздух. Тази сутрин Русия обяви, че ще позволи хуманитарни коридори за напускане на жителите на градовете Мариупол и Волноваха, намиращи се в Донецка област. От военното министерство в Москва уточняват, че стъпката е съгласувана с украинската страна.

В дните на нестихващи боеве в Украйна - силно безпокойство предизвика новината за обстрел в района и пожар в спомагателна сграда на украинската атомна централа „Запорожие“ - най-голямата в Европа. В нея се помещават шест от 15-те ядрени реактора на Украйна.

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за случилото се. Не са засегнати ядрени мощности, но близкия град Енергодар остана без отопление. Международната агенция за атомна енергия обяви, че няма данни за изтичане на радиация.

Централата е под контрола на руски военни, но продължава да бъде обслужвана от украински служители, заяви генералният директор на агенцията.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“ и иска да „повтори“ Чернобилската катастрофа. Той призова руснаците да излязат на протести.

Вашингтон остро осъди случилото се в „най-голямата АЕЦ в Европа“, като в Туитър американското посолство в Украйна го определи като „военно престъпление“.

Страните от Г-7 призовават Русия да спре с атаките в непосредствените околности на украинските ядрени централи, както и да се обособят бързо хуманитарни коридори в Украйна за улесняване на евакуацията на цивилни.

Съвета за сигурност на ООН заседава извънредно по темата. А по-рано през седмицата на специално заседание на Общото събрание на световната организация с огромно мнозинство бе приета резолюция настояваща за изтегляне на руските войски от Украйна. 141 държави подкрепиха резолюцията. Против бяха Беларус, Северна Корея, Еритреа и Сирия. Въздържаха се 35 страни. 

През седмицата яростно се ожесточиха боевете в няколко ключови точки на Украйна.

Удари срещу цивилни райони има и в контролираните от сепаратисти източни райони на страната, където бе съобщено за предполагаем украински обстрел.

Кадрите на бягащи от войната украински жени с малки деца станаха ежедневие. Над 700 хиляди потърсиха спасение в съседна Полша.

Над един милион души вече са избягали от Украйна от началото на инвазията, съобщи ООН, като броят им бързо нараства.

Международният наказателен съд в Хага съобщи, че започва разследване на възможни военни престъпления в Украйна.

Благодарност и гняв от властта в Киев. Във видеообръщение, излъчвано по площадите на европейски градове президентът Володимир Зеленски благодари за подкрепата за страната му. Зеленски обаче критикува НАТО, остро и с огорчение, за отказа на организацията  да наложи забранена за полети зона над Украйна. Неговите опасения са, че това ще развърже ръцете на Русия, която засилва атаките от въздуха.

По-рано през седмицата Зеленски заяви, че окупаторите в Украйна няма да получат нищо и няма да подчинят никого, а само ще получат отпор от украинците.

Украйна ще възстанови всяка къща, всяка улица, всеки град. Русия трябва да научи думите репарации и контрибуции, обяви Зеленски, като увери, че украинските сили удържат позициите си.

Зеленски призова Запада да изпрати бойни самолети на Украйна с думите:

„Ако нас повече ни няма, да не дава Господ, по-нататък ще ни последват Латвия, Литва, Естония, Молдова. И след това Грузия, Полша и така ще се стигне до Берлинската стена“.

А руският президент Владимир Путин обяви, че провежданата от Русия „специална военна операция в Украйна“ върви по план. Той за пореден път заяви, че руските войници и офицери се сражават за Русия, за живот в мир за жителите на Донбас, за денацификация и демилитаризация на Украйна.

Украйна обяви, че е готова да проведе трети кръг от преговори за прекратяване на огъня с руските представители през уикенда. Две срещи вече се проведоха през седмицата между делегациите на Украйна и Русия. Те се състояха на беларуска територия. Не беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня, но бе договорено по принцип организиране на хуманитарни коридори за евакуация на цивилните.

След втория кръг от разговори през седмицата руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази надежда, че ще бъде намерено решение на украинската криза.

Войната в Украйна срещна възмущението на международната общност.

Остро предупреждение към Владимир Путин отправи президентът на Съединените щати Джо Байдън. В годишната си реч пред двете камари на Американския конгрес, Байдън заяви, че Путин е подценил Украйна и реакцията на западния свят и ще плати „висока цена за своята инвазия“.

Байдън обяви също, че Съединените щати се присъединяват към Канада и Европейския съюз и затварят въздушното си пространство за руски самолети в отговор на инвазията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз е готов с още ограничения срещу Русия, ако президентът Владимир Путин не спре войната в Украйна.

Европейските мерки в отговор на военната инвазия в Украйна, започнала по нареждане на руския президент Владимир Путин, включват замразяване на авоари на руската централна банка, блокиране на достъпа на няколко руски банки до системата за международно разплащане SWIFT, затваряне на европейското въздушно пространство за руските авиокомпании и мерки срещу влиятелни руски бизнесмени.

Традиционно неутрална Швейцария се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия. На петима руски олигарси е забранен достъп до Швейцария.

Замразяват се евентуални лични авоари на Владимир Путин, както и на премиера на Михаил Мишустин и на външния министър Сергей Лавров.

Швейцария затваря и въздушното си пространство за руски самолети, включително частни.

Британското правителство замрази евентуални авоари на Путин и на Лавров в Обединеното кралство. На руските олигарси е ограничен достъпът до Великобритания и с частни самолети.

А в самата Русия контролът на информацията достигна нови висини. Москва блокира достъпа до Фейсбук, Туитър и Ютюб в цялата страна. Западни компании, сред които „Майкрософт“ и „Самсунг“ спряха продажбите в Русия.

А Държавната дума  прие закон, който предвижда до 15 години затвор за разпространяване на недостоверна информация за руската военна операция в Украйна, за призиви към санкции и за дискредитиране на въоръжените сили на Русия.

Чуждестранни медии, сред които Би Би Си и Си Ен Ен съобщиха, че прекратяват репортажите от Русия.

Сраженията в Украйна дадоха импулс за ускоряване на стъпките към Брюксел. Грузия и Молдова подадоха през седмицата официални заявление за членство в Европейския съюз.

А една балтийска страна показа своето отношение по темата. Улицата, на която се намира посолството на Русия в литовската столица Вилнюс, ще бъде наречена „Героите на Украйна“, съобщи кметът на града  Ремигиус Симасиус в социалните мрежи. Досега задънената тясна уличка до дипломатическа мисия бе безименна. Симасиус посочи, че адресът на посолството се променя, като кореспонденция ще бъде доставяна, само ако в полето за получателя бъде посочено новото име на улицата.

Целия обзор може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23