Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провал и на втория опит за осигуряване на хуманитарен коридор в Мариупол

| обновено на 06.03.22 в 16:20
Палатков лагер за жители на Мариупол в селището Безименное.
Снимка: Ройтерс

В днешния 11-и ден от началото на руската инвазия в Украйна столицата Киев остава под украински контрол, но се съобщава за сражения на много места в страната. Руски части продължават офанзивата си в опит да създадат сухопътен коридор между Донбас и анексирания от Русия полуостров Крим на фона на съпротива от украинска страна. Критична остава ситуацията в югоизточния град Мариупол, в който днес беше направен нов опит да бъде осигурен хуманитарен коридор, за да могат хиляди хора да напуснат града.

В ранния следобед от  Международния комитет на Червения кръст съобщиха, че евакуацията на жители от обсадения Мариупол е била прекратена. Съобщава се, че едва 300 души са успели да напуснат града при планирана евакуация на повече от 200 хиляди. 

Градският съвет на украинския град Мариупол заяви, че около 400 000 местни жители са блокирани в града, който е обсаден от руските сили.
Проруските сепаратисти и силите на украинската Национална гвардия си размениха взаимни обвинения за провала на втория опит за отваряне на хуманитарен коридор.

Беше предвидено днес цивилните граждани да могат да напуснат Мариупол с автобуси, които да тръгват от три места в града, по предварително договорен маршрут, завършващ в Запорожие. Беше оповестено, че частни превозни средства също могат да се присъединят към евакуацията, но са помолени да карат зад автобусите, в конвой, воден от Червения кръст, а шофьорите да използват пълноценно всички места в колите си. 

Подобен план беше обявен и за вчера за градовете Мариупол и Волноваха, но той бързо се провали и масовата евакуация беше отложена, а Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения.

По данни на ООН само за ден броят на бежанците от Украйна се е увеличил със 160 хиляди души и така общият брой на напусналите страната вече е близо 1 милион и 400 хиляди. Повечето от хората продължават да бягат през границата с Полша. От началото на войната тази страна е приела близо 760 хиляди украинци. Още 160 хиляди са намерили убежище в Унгария. В Молдова и в Словакия бежанците са повече от 100 хиляди.

В България, според Граничната полиция, досега са влезли 25 хиляди украински граждани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за отмъщение" на Острова. Предупреждението на кмета на столицата идва след поредица от израелски..

публикувано на 01.10.24 в 04:38
Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.

Среща между Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк

Неформална тристранна среща между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк, обявиха от централата на международната организация в понеделник вечерта. Съобщението дойде в навечерието на днешния национален празник на Кипър – Деня..

публикувано на 01.10.24 в 04:31
Дейвид Лами

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да гарантират помощ, "ако нещата ескалират значително през следващите часове и дни".  Британският дипломат..

публикувано на 01.10.24 в 04:25
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се намират близо до границата и са непосредствена заплаха за израелските общности в северната част на..

публикувано на 01.10.24 в 02:59
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54