Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС обсъжда повторното искане за прекратяване на мандата на главния прокурор

Гешев: Искането на Надежда Йорданова за предсрочното ми освобождаване е "просто нищо"

| обновено на 10.03.22 в 09:51
Снимка: БГНЕС

„Ако искането на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов беше правно нищо, то това на настоящия - Надежда Йорданова, е просто нищо“, каза днес главният прокурор Иван Гешев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което ще се обсъжда искането на Йорданова за предсрочното му освобождаване.

Според Гешев искането за предсрочното прекратяване на мандата му ще има последици, цената за които ще платят българските граждани.

За втори път Висшия съдебен съвет обсъжда искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор.

Първото, внесено миналото лято от бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов, беше отхвърлено от съдебните кадровици като недопустимо. Стоилов сезира Конституционният съд, а той преди месец единодушно реши, че министърът на правосъдието има право да иска освобождаването на т.нар. трима големи в съдебната система.

Преди седмица Надежда Йорданова внесе искане за освобождаването на Иван Гешев. Тя е мотивирала твърденията си на 24 страници, на които са описани 9 случая, за които, според правосъдния миинстър - с действие или бездействие, главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт.

В навечерието на днешното заседание обвинител номер едно определи мотивите на Йорданова като юридически несъстоятелни, но призова колегите си от Висшия съдебен съвет да ги обсъдят, за да има възможност да защити честта  и достойнството си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 двойки на НВО по български език за четвърти клас в Монтана

100 двойки са получил учениците от четвърти клас в област Монтана на външно оценяване по български език и литература. По математика има намаление на слабите оценки в сравнение с миналата година. Като цяло по-добри са оценките на четвъртокласниците в област Монтана на външното оценяване от миналата година. С 50 повече са отличните оценки..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

ПП-ДБ няма да излъчи своя номинация за председател на НС

ПП-ДБ няма да излъчи своя номинация за председател на НС, научи БНР от свои източници в коалицията.  Засега нагласата е да не участват със свой кандидат.  От коалицията ще предложат само зам.-председател - засега обсъжданото име е на председателя на ДСБ Атанас Атанасов.  Окончателното решение ще бъде взето от коалицията тази вечер.

публикувано на 18.06.24 в 17:06

Българските деветокласници са на 55-о място в класация на ОИСР за креативни идеи

Българските деветокласници са на 55-о място от общо 64 в класация на Организацията за  икономическо сътрудничество и развитие за създаване на оригинални и креативни идеи и за предлагане на иновативни решения за социални и научни проблеми. Това сочи доклад на Организацията, който изследва творческото мислене на учениците. Общият среден резултат..

публикувано на 18.06.24 в 17:05
Джъстин Тимбърлейк

Арестуваха Джъстин Тимбърлейк, карал пиян

Популярният изпълнител Джъстин Тимбърлейк е бил арестуван от полицията в Саг Харбър, щата Ню Йорк заради шофиране в нетрезво състояние, съобщи Си Би Ес. Очаква се днес да му бъдат предявени обвинения в съда. Тимбърлейк има два планирани концерта - в Чикаго в края на седмицата и в Ню Йорк следващата седмица.

публикувано на 18.06.24 в 16:49
Иво Инджов

Иво Инджов: Ако няма коалиционно споразумение, новото правителство ще има съдбата на сглобката

Ако няма коалиционно споразумение, новото правителство ще последва съдбата на сглобката . Трябва да има някакво споразумение, за да има някаква стабилност. Такава е практиката в целия свят. Това мнение изказа пред БНР доц. Иво Инджов, анализатор и експерт по политически комуникации. Според него нарастват шансовете за правителство на ГЕРБ с ДПС и..

публикувано на 18.06.24 в 16:46

Проучване: Реалистичният срок за присъединяване на България към еврозоната е началото на 2026 г.

Според проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки реалистичният срок България да се присъедини към еврото е в началото на 2026 г.   Адвокат Галин Попов, изпълнителен директор на асоциацията, обясни: "25% смятат, че това (въвеждането на еврото) може да се случи към 1 юли 2025-а, под 15% смятат, че това може да стане в началото на..

публикувано на 18.06.24 в 16:09
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството. Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli" - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението "Пет звезди", алианса "Зелена партия – Левица", "Повече Европа" начело с техните лидери съответно Ели..

публикувано на 18.06.24 в 15:59