Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в НС след декларации за вчерашния арест

| обновено на 18.03.22 в 10:30
Снимка: БГНЕС

С крясъци и сблъсъци на ръба на физическото насилие започна работният ден в НС. Обявена бе 15-минутна почивка, за да се охладят страстите. 

Политическите декларации по повод снощната полицейска акция очаквано предизвикаха голямо напрежение. До сериозен словесен сблъсък се стигна между депутатите от ГЕРБ и БСП по време на изказването на Георги Свиленски от парламентарната трибуна, когато той заяви, че всеки един от групата на ГЕРБ е съпричастен към случващото се. Думите му, че 12 години се е извършвало покушение срещу демокрацията и е било упражнявано насилие като форма на управление предизвикаха бившите управляващи.

Парламентарният контрол стартира с декларация от ГЕРБ-СДС, осъждаща акцията в дома на Бойко Борисов. Прочете я депутатът Даниел Митов.

"След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен министър-председател може да бъде обект на беззаконие, какво остава за останалите граждани, които не желаят да приемат празното самохвалство, непрекъснатото лъготене на правителството, нарушеният консенсус за финансова и макроикономическа стабилност, провалът с европейското финансиране, далаверите в енергетиката, феодализацията на институциите и общото усещане, че никой не носи отговорност за управлението. Това са само малка част от щетите, нанесени от правителството, без то да има ясен план и програма за управление. Страх ме е да си помисля какво щеше да бъде, ако Мнозинството имаше кохерентна идеология и системен подход.

В навечерието на операция „Барбароса“ Хитлер заявява: „Трябва само да ритнем вратата и цялата прогнила структура ще се срути“. Вероятно Путин си е мислил същото в навечерието на инвазията в Украйна. Вместо това обаче се случи същото като във Втората световна война -„структурата“, вместо да се срине, се стегна от удара и в момента надделява. Подозирам, че и вашето правителство си е казало същото за ГЕРБ в навечерието на удара по Борисов, но и този път историята ще се повтори и те ще видят, че вместо да ни срине, този подмолен удар ще стигне и мобилизира опозицията както никога преди.

Призоваваме за протест всички български граждани, които вярват в демократичните принципи и в това, че българското общество трябва да бъде единно и сплотено във времена на предизвикателства.

От днес всеки ден парламентарната група на ГЕРБ с всички законови средства ще работи за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които са последната възможност за нормализиране на политическата ситуация и изход от задънената улица, в която настоящото управление вкара в България. Бог да пази България!“.

Данел Митов прочете декларацията на ГЕРБ  Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната" също се обърнаха към българското общество. Лидерът Андрей Гюров беше освиркан бурно от депутатите от ГЕРБ с викове "оставка". Гюров каза: 

"До момента не сме видели неправомерни действия от страна на МВР. Очакваме, че полицията има достатъчно основание информация, че е събрала нужните доказателства, за да подкрепи действията си. Поради дългото бездействие и липса на резултати по множеството подадени сигнали обаче имаме своите опасения спрямо прокуратурата".

От ДПС заявиха, че всичко чуто до момента се основава на предположения. Йордан Цонев каза:

"Не знаем на какво основание е извършена снощната процедура"

На влизане в парламента народните представители бяха изключително пестеливи откъм коментари, но все пак някои от тях изразиха мнението си. Едни не скриха удовлетворението си от случилото се снощи, а други недоволстваха.

Виктория Василева - зам.-председател на ПГ на ИТН определи станалото като:

"Едно добро начало. Много се надявам обаче да са изпипани добре всички процесуални действия, за да не гледаме пак филма: „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Чувството ни на справедливост толкова отдавна не беше подхранвано с нещо подобно, че дори ни е трудно да се зарадваме".

Председателят на Парламентарната група на БСП Георги Свиленски отказа коментар в очакване на официални изявления. Чуйте с какви аргументи:

"Коментари след официална информация, благодаря ви! Ще има официално изявление".

Христо Иванов заяви, че "Демократична България" ще настоява за спазване на закона, но предупреди, че има структурен проблем 

"Прокуратурата и в момента се оглавява от човек, който е в много близки отношения с ГЕРБ - главният прокурор Иван Гешев. От тази гледна точка моят призив към него е да подаде оставка, за да осигури възможност на колегите си от прокуратурата да докажат именно това - че ще работят само по закон"

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов няма нищо необичайно в ареста на Борисов. Той попита:

"С какво примерно неговият бивш ортак и съдружник в управлението Каракачанов е по-различен". 

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов напомни, че преди години е бил арестуван от Борисов:

"Аз много бих се изненадал, ако прокуратурата го задържи. Ние знаем, че те с Гешев се пазят гръб в гръб. Като шеф на Вътрешната комисия нямам никаква информация, от телевизията разбирам за това, което се е случило. Другата седмица на заседание на Вътрешната комисия ще извикаме ръководството на МВР да запознаят народните представители с всички обстоятелства, защото в крайна сметка става въпрос за лидер на опозиционна партия и трябва да се проверят всички факти, да не се допуска злоупотреба с власт".

Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" каза:

"Както заявихме миналата седмица, трябва да започваме отнякъде, защото хората няма да ни чакат. Както виждате, вече не съм единственият -  щом и лидерите на ПП излязоха да се борят за справедливостта и закона в България, значи нещата тръгват. От политическа гледна точка, трябва да се търси отговорност от най-високото ниво. Не да гоним обикновените хора на най-ниско ниво, а на най-високо. Оттам тръгват всички проблеми на нашата държава".

Междувременно, председателят на парламента Никола Минчев заяви в кулоарите, че МВР си върши работата, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че има информация, че МВР разследва и други народни представители и техния имунитет трябва да бъде поискан.

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов съобщи, че се готвят още арести на техни министри.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шествие "срещу политическата репресия" блокира движението в центъра на София

Призивът за протеста дойде малко след полунощ. Още в 9.00 часа сутринта х ората се събраха в пространството пред "триъгълника на властта" с възгласи "Оставка" и "червени боклуци". Към тях ще се присъединиха и депутатите от ГЕРБ, които напуснаха..

обновено на 18.03.22 в 12:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група:..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по..

публикувано на 25.06.24 в 19:13