Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата Петков-Остин: САЩ предоставят една рота "Страйкър" на интернационалната бойна група

България засега няма да предоставя оръжия на Украйна

| обновено на 19.03.22 в 10:47
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин (вляво) и министър-председателят на България Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

България и Съединените щати не са обсъждали изпращане на военна помощ на Украйна, заяви премиерът Кирил Петков на съвместна пресконференция с американския секретар по отбраната Лойд Остин. Съединените щати ще предоставят рота "Страйкър" на българската армия.

"България няма да предоставя оръжие на Украйна, но САЩ ще предоставят рота "Страйкър" у нас, която ще е под българско командване", каза премиерът Кирил Петков. Той благодари на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин затова, че в този критичен момент показва истинска съюзна подкрепа към България:

"САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър". Тази бойна група е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа и ще предложим нейният командир да е българин. След като Русия започна тази война, българското правителство има ясна задача да усили нашите защити. Българското общество може да бъде спокойно именно защото ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно. Искам да кажа ясно, че не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и министър-председателят на България Кирил Петков

„Проведохме много продуктивно обсъждане на непровокираната инвазия на Русия в Украйна. Обсъдихме също така и важни въпроси в сферата на отбраната“, каза от своя страна Лойд Остин.

„Нашият ангажимент към чл. 5 е непоклатим. Инвазията на Путин причини много жертви в Украйна. Руската агресия сплоти Украйна, НАТО и свободния свят“, добави американският министър на отбраната.

„Приветстваме всичко, което правите, за да предоставите спешна хуманитарна помощ на страдащите от войната в Украйна“, каза още Лойд Остин.

Той оцени създаването на интернационална бойна група като важен принос на България.

„България работи много усилено в областта на отбраната. Нашето сътрудничество е пример за съюзниците“, каза Лойд Остин..

„САЩ продължават да стоят редом с България и нашите съюзници в Европа“, декларира американският министър на отбраната и благодари на България за интернационалната бойна група.

На въпрос на Българското национално радио относно ролята на България като лоялен партньор на НАТО за укрепване на Източния фланг на Алианса в Черно море, премиерът Кирил Петков и министърът на отбраната наСАЩ Лойд Остин коментираха:

"Както казах и в моите встъпителни думи, никоя страна не може да се чувства сто процента сигурна. Това, което можем да чувстваме, че увеличава нашата сигурност, е когато работим заедно. Това, което научих в последните три седмици е, че само когато всички съюзници от НАТО говорим в един глас и само когато в Европейския съюз говорим в един глас, само тогава нашата сигурност наистина е повишена. Това е вярно както за Източния фланг, така и за сигурността в Черно море", каза Кирил Петков.

"Със сигурност съм съгласен с министър-председателя. Много е важно да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България и да можем да допринесем за цялостните усилия в НАТО. Много е важно да има оперативна съвместимост, да работим заедно и в много кратки срокове", каза Лойд Остин.

"Войната, която Владимир Путин е започнал, поставя пред риск цяла Европа. За съжаление, няма обаче нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност".

В петък министрите на отбраната на България Драгомир Заков и на САЩ Лойд Остин (всдясно) посетиха учебния полигон в Ново село


Американският министър на отбраната отказа коментар по текущото състояние на военните действия в Украйна.

Американският секретар по отбраната Лойд Остин разговаря и с министъра на отбраната Драгомир Заков. Теми на разговора са били ситуацията в Украйна, мерките за укрепване на Източния фланг на НАТО, включително сформираната от България постоянна многонационална бойна група, както и модернизацията на българските Въоръжени сили.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фериботи на пристанището в Дувър, Великобритания, архив, 2022 г.

470 млн. паунда годишно за гранични проверки след Брекзит на Острова

Граничните проверки след Брекзит ще струват на бизнеса в Обединеното кралство милиона 470 милиона паунда годишно, се казва в доклад на Сметната палата. Правителственият орган за наблюдение на обществените разходи посочва, че плановете за въвеждане на гранични проверки на стоки, идващи от ЕС, са изправени пред големи проблеми, включително..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Форум за сеизмично инженерство организира УАСГ

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) чрез Националния център по сеизмично инженерство организира международен форум за актуални проблеми на сеизмичното инженерство, който започва в 13:30 ч. в столицата. Форумът включва научен семинар, научна конференция, национална дискусия и популярни образователни беседи с ученици от..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Адв. Мария Петрова: Строежът на Национална детска болница се превръща в сагата с магистралите

Държавата дълги години използваше детското здравеопазване като  нещо, което съществува, но не в най-добрата му форма и с годините имаме по-малко лекари педиатри, по-малко лекари в детски специалности като кардиология, неврология и по-малко сестри. И всички тези недъзи са допуснати от държавата, и тя се пуска по инерция и чака решение. А то..

публикувано на 20.05.24 в 09:31

80 млн. лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

​ Близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от служебният кабинет, информират от правителствената..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
АЕЦ Запорожие

"Грийнпийс" осъжда руските планове за рестартиране на Запорожката АЕЦ

От "Грийнпийс" обявиха, че категорично осъждат плановете на руската държавна ядрена компания "Росатом" и на руското правителство за рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие. Сред плановете е и изграждане на голяма помпена станция, която да доставя вода на атомната централа, тъй като от близо година - след..

публикувано на 20.05.24 в 09:09
Снимката е илюстративна

Ангел Стойков, Студентски съвети: Няма как да не застанем зад преподавателите!

Няма как да не застанем зад преподавателската общност, ако не бъдат предоставени обещаните средства. Това заяви пред БНР Ангел Стойков, Национално предствителство на студентските съвети. "Осъзнаваме важността на преподавателската дейност. Надяваме се да има разбиране от страна на правителството.  В тях са включени и средствата за докторантските..

публикувано на 20.05.24 в 09:02
Лиляна Вълчева

Проф. Л. Вълчева, "Висше образование" към КНСБ: Не може по време на успешни преговори да правиш протести

" Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР  проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ. Университетите обаче заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцент върху висшето..

публикувано на 20.05.24 в 08:50