Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Андрей Янев и професор Мирослав Дачев показват впечатленията си от Света гора

Освен изложба те са създали и албум

„10 години Атон в рисунки и фотографии“
Снимка: Министерство на културата

На 23 март от 18 часа в галерия „Средец“ на Министерството на културата в София ще бъде открита изложбата „10 години Атон в рисунки и фотографии“. Това е съвместна изложба на художника Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев.

"Ще станат вече 18 години, откакто за първи път професор Дачев ме покани да пътуваме до Света гора и да съм част от тези изследователски експедиции, с които преоткрих един нов път в моята работа и се докоснах до места, които са изключително сакрални и важни за мен като автор“, каза за БНР художникът Андрей Янев.

Професор Мирослав Дачев коментира за предаването „Закуска на тревата“.

На мултимедиен продукт ще покажем най-малко около 500 до 600 стенописа и икони, тъй като идеята е, че изложбата не е само в традиционния смисъл това, което е изложено вътре в пространството на галерия „Средец“, а и онова, което може да се види на съответните екрани, които ще бъдат позиционирани отвън и отвътре“.

По думите му двамата са успели да извоюват малка победа.

„Не започнахме да показваме от първата година всичко, което виждаме и трупаме в себе си, а чакахме да мине време. В този смисъл Центърът за семиотични и културни изследвания, който стои зад всичко това и към когото е изложбата успя да се фокусира в две посоки. Едната е чисто творческа и голямото ѝ лице е изложбата „Атон в рисунки и фотографии“. Там с Андрей показваме това, което сме правили през годините, но в един много малък подбор, но този път представяме и един албум, който се опитва да покаже доста повече неща. Има около 150 творби в този албум. Това са творби, които са били показвани през годините и отново има някои непоказвани творби, отново има нещо ново. Другата голяма посока е нека да я наречем не толкова творческа, изследователска това са книгите отново продукт на Центъра за семиотични и културни изследвания – там вече в критически разказ, придружен с албумна част от множество фотографии Центърът и неговите изследователски усилия през годините се опитва да формира една представа за Света гора“.

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.
Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и член-кореспондент на БАН. Автор на осем тома от поредица „Атониада”, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

  Повече можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06