Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Лозанов: Има потенциал обществото да извърши реформа в обществените медии

Георги Лозанов
Снимка: БГНЕС
"Нямаме спокойна медийна среда и точно заради това имам усещане, че може и има потенциал в момента обществото да извърши реформа, която впрочем отдавна се очаква да се направи, в обществените медии". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички"на програма "Хоризонт" медийният експерт доц. Георги Лозанов, който е и участник в дискусия за обществените медии, която ще се проведе днес в Софийския университет:

"Един от сериозните дефицити на нашите обществени медии, извън персоналните журналистически поведения, където ги има, е липсата на достатъчен контрол журналистиката в тях да упражнява върху властта. От това, което стана в Украйна, което стана в Русия, ние виждаме в какво чудовище може да се превърне властта, когато не е под контрол, а контролът върху властта е граждански и в основата е журналистиката. Според мен много важен фокус сега е да видим как може да се реформират обществените медии така, че вместо да създават комфорт на властта и да й създават големи проблеми, да се превърнат в достатъчно активен нейн критик, така че властта да пази качествата й, което до голяма степен зависи от поведението на медиите и в не малка степен от поведението на обществените медии. Това минава през смяна на модела на управление".

"Моделът на управление в обществените медии е до голяма степен наследен от ерата на комунизма и трябва да се промени", добави още медийният експерт:

"Това значи да няма на върха един генерален директор, който е господар, цар, от когото зависи всичко. Самият генерален директор трябва да е под контрола на управителния съвет, а не управителният съвет да бъде функция на генералния директор. За да може медиите да упражняват контрол върху властта, първо самата власт в медиите, трябва да е под контрол".

Цялото интервю с доц. Георги Лозанов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44
Иван Хиновски

Иван Хиновски: МЕ проявява престъпна безотговорност към подготовката за либерализацията

В Министерството на енергетиката не си дават сметка до какви сътресения може да доведе   пълната либерализация на пазара. Това каза пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.  " Либерализацията не може да бъде отлагана повече от средата на 2026 г. Спират ни фондовете, не може повече, вече два пъти го отлагаме. Ние..

публикувано на 21.10.24 в 18:29
Д-р Влатко Глигоров

Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут , какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране .   Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров , директор на Здравната инвестиционна компания за националната детска болница, като обясни: "Тази болница ще..

публикувано на 21.10.24 в 18:01

Гръцките власти арестуваха трафиканти на мигранти

Гръцките гранични власти арестуваха днес трафиканти на мигранти на острови в Егейско море. Има две жертви от потънала лодка. Спасителната акция до остров Самос не откри други бедстващи хора в морето, съобщават от бреговата охрана. От потъваща лодка бяха спасени 22-ма души, сред които майки с деца. Има две жертви, открити досега. В акцията..

публикувано на 21.10.24 в 17:48

Президентството беше домакин на инициативата "Мениджър за един ден"

Двама младежи се включиха в работния процес на президентството в рамките на инициативата "Мениджър за един ден", на която администрацията на държавния глава беше домакин.  Президентът Румен Радев посрещна в кабинета си Аделина Кънева, ученичка в Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, която беше президент за един ден. "В днешния динамичен..

публикувано на 21.10.24 в 17:30

Музиканти поискаха да се ограничат събитията с безплатен вход

Музиканти поискаха да се ограничат събитията с безплатен вход. Десетки изпълнители, сред които Иво Папазов-Ибряма, Камелия Тодорова, Любо Киров и Дарина Такова, са изпратили отворено писмо, адресирано до Министерството на културата. Музикантите настояват за промени на настоящия модел на финансиране, особено по отношение на събитията със свободен вход, и..

публикувано на 21.10.24 в 17:21
Директорът на НАСА Бил Нелсън на лекция в СУ

Бил Нелсън: Ще видим възможностите на една от компаниите ви, която произвежда микросателити

Директорът на НАСА Бил Нелсън пристигна в България. Той изнесе изнесе лекция в Софийския университет, а преди това отговори на въпроси на журналисти. Преди година България стана част от споразумението "Артемида'' за стратегическо международно партньорство в областта на космическите технологии. Лекцията му бе посветена на международното..

публикувано на 21.10.24 в 17:14