Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов е извикан на разпит в прокуратурата в понеделник

| обновено на 24.03.22 в 14:06
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че е извикан на разпит в прокуратурата по образуваното досъдебно производство, за което беше задържан от МВР. Разпитът е в понеделник, в 15 ч.

На брифинг в централата на партията Борисов отказа да отговаря на въпроси, свързани с бизнесмена Васил Божков, като категорично отрече твърденията на Божков, че е получавал пари лично от него или чрез бившия финансов министър Владислав Горанов:

„Това, което е важно да се знае, че никога, по никакъв начин, лев, евро, долар, стотинка, ако някой трябва да ми е носил, е Горанов. Ако ми е донесъл, аз се заклевам във внуците си, ще ходя, ще го кажа в понеделник същото, това го казах и декември месец, когато беше първата акция да ни маскарят“.

Борисов отрече и да се е срещал с Васил Божков в резиденция „Бояна“.

Преди няколко дни стана ясно, че прокуратурата ще извика и Кирил Петков на разпит. Премиерът беше основен свидетел на службите на МВР при акцията, извършена по неотложност на 17 март.

От Софийската градска прокуратура (СГП) възложиха разследването на следователи в Следствения отдел със задача всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани.

След арестите на Бойко Борисов и неговите приближени адвокат Менко Менков подаде жалба в административния съд.

Защитникът на лидера на ГЕРБ оспорва законосъобразността на задържането както на Борисов, така и на другите партийни функционери - Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според Менков липсват основанията за необходимост при претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения, с цел да бъде демонстрирана сила на фона на растящото напрежение заради западната подкрепа за Украйна. Москва и тази нощ обстрелва интензивно украински енергийни обекти, жилищна и друга инфраструктура.  Украинската армия съобщи, че е поразила три руски ракетни системи земя-въздух в..

публикувано на 12.06.24 в 18:47

Задържан е мъжът, нападал хора по улиците във В. Търново

Полицията във Велико Търново задържа психично нестабилен и агресивен мъж, който на 8 юни е бил освободен от Центъра за психично здраве след поредица от нападения по улиците в града. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че мъжът е доведен в Държавната психиатрична болница в Церова кория за психиатрична експертиза и хоспитализация по преценка...

публикувано на 12.06.24 в 18:25
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Блинкън е предпазлив за евентуално примирие между Израел и "Хамас"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща от Доха да продължи да настоява за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, като заяви, че не всички искания на "Хамас" са приемливи, но изрази надежда, че пропуските могат да бъдат преодолени. "Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения..

публикувано на 12.06.24 в 18:20
Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебният премиер Димитър Главчев.

Служебното правителство с решение за обществени поръчки за боеприпаси и патрулни кораби

Служебното правителство прие решение за провеждането на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси за патрулни кораби, съобщи правителствената пресслужба. В съобщението се посочва, че целта е да се осигурят 35 мм и 76 мм артилерийски боеприпаси за 35 мм артилерийски комплекс за близко действие и 76 мм артилерийски комплекс за далечно..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

Руският миротворчески контингент окончателно напусна Нагорни Карабах

Руският миротворчески контингент окончателно напусна територията на Нагорни Карабах.  Това съобщиха от министерството на отбраната на Азербайджан. Контингентът беше разположен там през 2020 г. по силата на тристранното мирно споразумение между Армения, Азербайджан и Русия. Руските войници трябваше да следят дали Ереван и Баку спазват примирието и се..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

МС одобри промени, свързани с прехвърлянето на майчинство и бащинство

Правителството одобри промени в наредбата за прехвърляне на отпуск поради бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на..

публикувано на 12.06.24 в 17:52

Откази и преференции: Кои ще са българските евродепутати

Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент. Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции. С над 70 000 предпочитания водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Европейски парламент Росен Желязков се отказва от мястото си..

публикувано на 12.06.24 в 17:52