Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рут Фейдън: За бременните е по-добре да бъдат ваксинирани

Ваксините срещу коронавируса не създават проблеми с репродукцията

Професор Рут Фейдън, американски учен
Снимка: личен архив

Доктор Рут Фейдън е американски учен, професор по биоетика и основател на Института „Бърман“ по биоетика към Университета „Джонс Хопкинс“, който изследва биомедицинската наука, здравеопазването и политиките в областта на общественото здраве.

Разбираемо е, че перспективата за ваксина или за каквото и да било лекарство или интервенция може да породи притеснения, но страховете за имунизацията срещу Covid-19 не са оправдани, заяви за БНР професорът по биоетика доктор Рут Фейдън.

Четири различни ваксини са налични в България – тази на „Пфайзер“, „Ваксзеврия“, наричана преди „Ковишийлд“, на „АстраЗенека“, препаратите на „Модерна“ и „Янсен“. Имаме най-много информация по отношение на бременност за „Модерна“ и „Пфайзер“ – ваксините с информационна РНК. Има стотици хиляди жени, които са си ги сложили при бременност. В няколко държави има създадени регистри и досега няма показания, че има какъвто и да било проблем по време на бременността, т.е. за самата бременна жена, за бременността, или за новороденото след поставяне на ваксините. За другите две ваксини, които са налични в България имаме малко по-малко информация. Това не означава, че ваксините не са безопасни по време на бременност, а просто че знаем повече за тези с информационна РНК.

Доктор Фейдън е основател на Института „Бърман“ по биоетика към Университета „Джонс Хопкинс“ и нейният съвет към бременните по отношение на ваксините срещу Covid-19 е да се имунизират, защото:

Докато има предаване на вируса SARS-CoV-2 в обществото, за бременните е по-добре да бъдат ваксинирани, отколкото да не са. В сравнение с жени на тяхната възраст, които не са бременни, за бременните, които се заразяват, има много по-голяма вероятност да развият сериозно заболяване, да има нужда от хоспитализация, интензивно обдишване с вентилатор. За тях в сравнение с други бременни жени, които не са заразени, също така има по-голяма вероятност да има мъртво раждане, което е трагично, както и да има преждевременно раждане“.

Доктор Фейдън обясни за „Хоризонт“:

„Няма никакви доказателства, че която и да било от ваксините срещу Covid-19 би навредила на бебетата по какъвто и да било начин. Няма правдоподобна биологична причина да се смята, че би се случило нещо лошо“.

По думите ѝ няма никаква опасност за засягане на репродуктивната система.

„Има толкова много национални и международни експерти по репродуктивна медицина, както и асоциации на специалисти по репродуктивна медицина, които многократно и изключително категорично са заявявали, че в това няма биологична правдоподобност, което буквално се превежда на език на специалисти като „няма никакъв смисъл“. Няма нищо в структурата, съставките или начина на действие на тези ваксини, което по правдоподобен начин да бъде свързано с каквито и да било проблеми с репродукцията. Независимо дали става дума за човека, който си е сложил ваксината, за следващото поколение или за сексуалния или брачен партньор на бременната жена с поставена ваксина“.

Професор Рут Фейдън също призова: Професор Рут Фейдън също призова:

„Бих искала да кажа на слушателките Ви, които са бременни, че напълно разбирам, че сте притеснени за бебетата си. Аз също съм била бременна и знам, че за повечето бременни няма нищо по-важно от това да имат здраво бебе. Имайки предвид тази основна мотивация, наистина най-доброто, което можете да направите за бебето си, е да се ваксинирате. Това наистина е в интерес на Вашето бебе, както и за Вас“.

Специалистът по биоетика обясни какво е довело до липсата на информация за ваксините и бременните и кърмещи жени в началото:

„Ние сме в порочен кръг, който продължава да се случва, по отношение на бременните жени. Истината е, че бременните винаги са били третирани несправедливо в процеса, по който лекарствата и ваксините биват разработвани. Това, което имам предвид, е, че когато се разработват лекарства и ваксини, заради различни притеснения, някои от които законови, а други от етично естество, относно включването на бременни в биомедицински изследвания, исторически погледнато винаги е имало огромни пропуски в количеството информация, която е налична за това как дадено нещо работи при бременни в сравнение с всички останали възрастни“.

Професор Фейдън обясни какъв е процесът по разработване на ново лекарство или ваксина и защо бременните не са включвани в тестовете:

„Фармацевтичната компания иска клиничните изпитвания да бъдат колкото е възможно по-малко усложнени и с минимален риск от законова гледна точка. По тази причина те изключват бременните жени от възможността да бъдат обект на изследването, т.е. участници в изпитванията, защото ако ги включат, за тях ще има определен риск, притеснени са и понеже не разбират, не знаят как да мислят за това от етична гледна точка, при положение че има много прости начин да бъдат създадени етично приемливи изследвания с бременни жени, те просто не искат да се занимават. Така че изобщо не събират данни за бременни. Не им е необходимо, за да получат одобрение за ползване в държавите. Така лекарствата получават одобрение, без да има данни конкретно за бременни. След това лекарите се притесняват да изписват тези медикаменти, така че всъщност няма наличен опит или опитът идва за сметка на бременните жени, защото вместо да има внимателно проведено изпитване, това, което се случва, е, че лекарите, които искат да се погрижат за бременните, които се разболяват от рак, депресия, множествена склероза, лупус, ХИВ или СПИН, трябва да прилагат лекарства за тези състояния без каквито и да било данни конкретно за бременните“.

През последните десет години имаше огромен тласък да бъде прекратено изключването на бременни от изпитвания, благодарение на активисти, работещи в интересите на бременните, както и на експерти в областта на науката и етиката. Имаше видим напредък, но, за съжаление, той не се случи достатъчно навремеза ваксините в борбата срещу пандемията, каза още доктор Фейдън и настоя:

„Това е проблем, който трябва да бъде разрешен. В момента всеки признава, че не е справедливо спрямо бременните винаги да бъдат изоставяни и особено в случай на извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Бременността не ни защитава от това да се разболеем сериозно от инфекциозно заболяване. Всъщност в повечето случаи увеличава вероятността да развием сериозно заболяване. Затова е вид лудост да сложим бременността настрани и да кажем: „Нека не се опитваме да разберем как работят тези ваксини. Бременността е прекалено сложно нещо. Нека оставим бременните да чакат“. Видяхме как в световен мащаб много държави излязоха с политики, които бяха колебливи, но бързо започнаха да се променят, защото бяха убедени от данните, които излизаха за безопасността на ваксините и за сериозните рискове от самата болест по време на бременността, както и благодарение на активната позиция на организациите по акушерство и гинекология. Сега големият здравен проблем е, че бременните не се ваксинират достатъчно“.

Специалистът обясни как проблемът да бъде разрешен в бъдеще:

„Моята позицията и позицията на колегите ми, които работят в същата област и споделят тези притеснения, не е, че всяко клинично изпитване за всяко лекарство и всяка ваксина трябва да включва бременни жени от самото начало. Това не е оправдано от етична гледна точка. Това, което трябва да се случи, е, че производителите на ваксини и лекарства трябва да имат план от самото начало за това как ще съберат доказателствата, които са необходими, за да вземат добро решение за използването на дадена ваксина или лекарство по време на бременност. Трябва да има ясно приложимо изискване, че веднага щом дадена молекула и ваксина изглежда обещаващо, ще бъдат проведени изпитванията с нечовекоподобни животни за репродуктивна токсичност и токсичност на развитието. Това, което се случи с ваксината срещу Covid-19, беше, че производителите на ваксината започнаха твърде късно да правят тези изследвания. Дори данните от лабораторни животни за репродуктивна безопасност не бяха налични към момента, когато ваксините получиха разрешение за прилагане при всички други възрастни. Няма никакви оправдания за това. Освен това на етапа, когато изпитванията за дадено лекарство или ваксина преминат към голям брой хора, т.е. това, което наричаме трета фаза на клиничните изпитвания, е абсолютно задължително от морална гледна точка фармацевтичните компании и разработващите ваксини да организират проекти за специално изследване с бременни жени. Тогава въздействието върху бременността може да бъде изследвано. Неприемливо е да се преструваме, че бременните не съществуват“.

Според нея има нужда да укрепим системите за установяване кога може да възникнат проблеми по време на бременност или кога жените започват да изпитват определени проблеми.

Когато има огнище на нов патоген на инфекциозно заболяване, трябва да имаме системи, които ще установят какво се случва при бременност. Много от системите за мониторинг, които са налични в страните, за да следят за признаци, че нещо се случва с евентуален заразен патоген, дори не отчитат дали лицето, което се е заразило, е бременна жена. Отчитат се възрастта, полът, но бременността много често не. Има много какво да се направи от хората, които създават политиките, за да има подобрение за интересите на бременните жени като цяло, както и при разработването на лекарства и ваксини“.

 Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54