Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Доминацията на руския черноморски флот в Черно море буди тревога“

Ген. Съби Събев: НАТО преминава към засилено предно присъствие от Балтика до Черно море

„България трябва да окаже военна помощ на Украйна“

Съби Събев
Снимка: БГНЕС

„С активирането на още четири батальонни бойни групи, включително и в България, НАТО преминава към засилено предно присъствие от Балтика до Черно море. НАТО взема превантивни мерки, на този етап – по-умерени, но ако войната продължи, мерките ще бъдат по-крути“.

Това каза пред БНР ген. Съби Събев, бивш представител на България в НАТО.

Според него Алиансът ще промени цялостната си стратегия в резултат на засилената политика на агресия от страна на Русия:

„Тази стратегия очевидно ще заложи на по-видимо и по-силно присъствие в източните съюзни държави на НАТО. Включително е възможно да се премине към постоянно присъствие на по-големи формирования, които да имат способността да отблъснат по-голяма агресия“.

В предаването „Хоризонт за вас“ ген. Събев подчерта, че България е слабо звено на НАТО заради закъснялото модернизиране на въоръжените сили, което е трябвало да започне още през 2005 година:

„Много от нашите контингенти, авиация, ПВО не могат да действат в съвместни съюзни операции“.

По думите му България трябва да излезе от капана, в който сама се е вкарала - да бъде едно от двете изключения в НАТО от страните, оказали военна помощ на Украйна.

„Това нарушава и съюзната солидарността, и партньорската солидарност с Украйна“.

Ген. Съби Събев посочи, че непосредствена опасност за националната ни сигурност няма, но рискове има, ако Русия завладее цялата южна територия на Украйна, включително до река Дунав.

„Доминацията на руския черноморски флот в Черно море буди тревога“.

На въпрос какво би могло да спре Владимир Путин, той отговори:

„Упоритата съпротива на Украйна. Ще настъпи момент, когато в резултат на значителното количество жертви, загуба на бойна техника, Русия ще разбере, че цената става непоносима за нея и ще вземе решение да намери междинен вариант“.

Интервюто с ген. Съби Събев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар гори в района на Харамията край Варна

Сигнал за горящи бараки е получен в 13,45 часа днес в района на местността Харамията край Варна.  Три екипа - на пожарната във Варна и на Горското стопанство, са на мястото на инцидента, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, откъдето на този етап нямат повече информация.  Пожарът е възникнал в частен имот на фирма в..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Тино Хрупала, съпредседател на

"Алтернатива за Германия" ще търси съюз с други партии, включително "Възраждане"

Федералният изпълнителен комитет на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия“ единодушно реши да препоръча на партийната конференция през следващия уикенд партията да напусне европейската партия "Идентичност и демокрация". От "Алтернатива за Германия“ заявиха също, че ще търсят ново обединение с крайнодесни партии, сред които и българската..

публикувано на 24.06.24 в 15:43

В Плевен подеха кампания срещу електрическите тротинетки в пешеходни зони

В Плевен подеха кампания срещу придвижването с електрически тротинетки в централната пешеходна зона и на забранените други места, определени с Наредба на Общинския съвет.  По време на съвместна акция с полицията са проверени 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години.  Превенцията приключи и сега за всяко нарушение ще се налагат..

публикувано на 24.06.24 в 15:13
Християн Мицкоски

Мицкоски заяви, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Избраният късно снощи за премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски прие длъжността от служебния министър-председател на страната Талат Джафери. Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. Парламентът на РСМ гласува новото правителство на..

публикувано на 24.06.24 в 15:05

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна, но не наборна служба в казарма

Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават по-високи пенсии.  Според председателя на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите..

публикувано на 24.06.24 в 14:45

Черешовата реколта в Кюстендилско пред провал

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи, казаха земеделски производители от района.  При прибирани в предишни години около 7000 тона череши сега няма да се наберат и 5000 тона от плододаващи около 20 000 декара масиви, прогнозира дългогодишният директор на Института по земеделие в..

публикувано на 24.06.24 в 14:37
Мария Симеонова

Мария Симеонова: Отношенията на Тръмп с някои европейски лидери могат да подкопаят единството на ЕС

" Притеснителното за европейците е  възможността да се институционализира сътрудничеството между лидери като Доналд Тръмп и Виктор Орбан или Качински и т.н., в Европа. Този национализъм, за който говори Тръмп в САЩ, да се институционализира и в отношенията му с някои европейски лидери. Това е опасно, защото,  ако Тръмп се настани в Белия дом и..

публикувано на 24.06.24 в 14:24