Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Йорданова: Няма война с прокуратурата, има правова държава

Специализираното правосъдие се изроди и не оправда очакванията, смята правосъдният министър

Надежда Йорданова
Снимка: Мария Филева

„Това, което ние правим, е да настояваме за отговорност на главния прокурор. Това не е война, това е правова държава“, заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова.  

„Що се отнася до прокуратурата като институция, в рамките на правомощията си ние си взаимодействаме с прокуратурата“, уточни Йорданова.  

След решението на Конституционния съд ВСС трябва да гледа по същество представеното предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, каза министърът на правосъдието.

Според Йорданова прави впечатление как чрез процедурни правила с изисквания за допустимост висшите магистрати се опитват да откажат разглеждането на част от обстоятелствата, посочени в искането за отстраняване и „тази линия на поведение е съвсем очевидна“.

Всеки опит да се омаловажи провеждането на подобна процедура за търсене на отговорност на главния прокурор не трябва да бъде приеман, смята тя. Относно ползата но процедурата, която ще се развие в настоящия състав на Висшия съдебен съвет, правосъдният министър посочи:

„Ползата за обществото е това, че за пореден път ще бъдат осветлени различните зависимости. С този дебат ще станат видни определени дефицити на хората, които са в момента във ВСС. Една от преките положителни последици на тази процедура е в следващия ВСС да имаме хора с висок професионализъм, гръбнак и висок морал.“

Липсват данни за страната ни каква част от досъдебните производства се развиват над 6 години, изтъкна Надежда Йорданова, като се позова на европейска статистика. 

„Не мога да приема ситуацията, при която прокуратурата бодро докладва как провежда своите досъдебни производство в срок и много удобно си спестява колко пъти удължава сроковете по тези досъдебни производства, за да бъде всичко развивано в срок.“

Много често мерките за неотклонение, например домашният арест или други форми на мерки за неотклонение, като че ли се използват като репресия. Тоест много е важно някой да бъде ударен, задържан и по-малко важно е колко бързо ще бъде разследвано съответното престъпление и внесен обвинителният акт в съда“, коментира Йорданова.  

Запитана има ли нарушения от страна на МВР при арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, тя отбеляза, че от правна гледна точка МВР има правомощия да действа при условия на неотложност, но дали са били налице такива условия, ще се произнесе съдът.

По темата със закриването на специализираното правосъдие Надежда Йорданова попита „къде са делата за корупция на високите етажи“.

„Къде са разследванията, къде са обвинителните актове? Големият проблем в действието на специализираното правосъдие е, че то действително се изроди, не оправда очакванията, с които беше създадено. Специализираното правосъдие беше използвано от прокуратурата най-вече за подслушвания, за задържания. По-голяма част от делата, които разглежда Специализираният съд, са по искания за мерки за неотклонение, за разрешаване за използване на СРС.“

Йорданова смята, че закриването на специализираното правосъдие „ще създаде ново усещане в съдебната система, че няма да има острови, които дават възможности правото да се прилага по изкривен начин“. 

По въпроса с разногласията в коалицията министърът на правосъдието каза, че „поне в сектор правосъдие върви изпълнението на приоритетите, както са договорени" и тя не е участвала в разговори за излизане на ДБ от управляващата коалиция.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в интервю за гръцките медии първият дипломат на Гърция Йоргос Герапетридис. Използването на името..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13