Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Михалев: Сливането на БНР и БНТ не е добро решение

Възможно ли е сливането на обществените медии

Гергана Данева: Не мисля, че сливането на БНТ и БНР е добра идея



На фона на обявените намерения на управляващите за предстоящи промени в Закона за радиото и телевизията медийни експерти поставиха отново на обсъждане тема, която периодично става актуална в последните повече от десет години, а именно сливането на обществените медии. Чуват се и гласове за разширяване на състава на Съвета за електронни медии, като в него бъде вкарана гражданска квота наред с президентската и парламентарната. Лансират се и виждания за други неща като специален устройствен закон за БНТ и БНР.

За пореден път тези програми бяха поставени за обсъждане на организирана преди дни кръгла маса за бъдещето на обществените медии от Факултета по журналистика в Софийския университет.

Доцент Орлин Спасов от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет е този, който постави отново на дневен ред въпроса за обединяването на обществените медии – на Българското национално радио, Българската национална телевизия, а може би и на Българската телеграфна агенция в един голям консорциум. Аргументът му е, че такъв консорциум би могъл по-активно и по-координирано да противостои на съвременните тенденции, които будят опасения в медийната среда:

"БНТ и БНР имат, както добре знаем, една и съща обществена мисия, затова ми се струва, че не е съвсем невъзможна тази идея и в рамките на подобен консорциум би имало доста повече възможности за противодействие на тази пазарна конкуренция, която идва по линия на платформите и по линия на търговските медии, които всъщност са изключително агресивни. Може би в един такъв консорциум би имало по-добро споделяне на ресурси и по-гъвкави политики, като основният акцент остава същият – качествено съдържание и свободен достъп до това съдържание".

"Не мисля, че сливането на БНТ и БНР е добра идея. Не виждам смисъл в това". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Гергана Данева, заместник-председател на Комисията по култура и медии.


Пред БНР тя обясни какви са основните цели на "Продължаваме промяната“ по отношение на медийната среда в България:

"От "Продължаваме промяната“ имаме непоклатима воля България да достигне нивото на европейските държави по отношение на свобода на словото"Това е голямата цел в мандата на нашето управление. В този ред на мисли подготвяме конференция с участието на "Репортери без граници“ в средата на май месец. Целта е от първо лице да получим техните коментари и да се постараем в най-голяма степен да се съобразим с тях, тъй като всички знаем на кое място се намираме - на последно място по свобода на словото в Европейския съюз".

"Според мен сливането на БНР и БНТ не е добро решение, защото ако съберем всичко на едно място, все нещо ще е за сметка на другото". Това коментира пред БНР Стоян Михалев от "Демократична България".

Той сподели и какво мисли за политическия квотен принцип в регулаторните органи в България: Стоян Михалев

"Имам дълбок скептицизъм, че политическият квотен принцип в регулаторните органи в България е нещо добро за обществото и добре работещо. Ето ви примерът със сегашния СЕМ. Спомняте си много добре критиките, че през политическите квоти влязоха хора, които имаха аграрно образование или нещо, което няма нищо общо със Съвета за електронни медии. В крайна сметка това са едни послушни изпълнители на конкретна политическа воля. Трябва да се чуят различни гласове по темата, защото аз мога да имам едно виждане, но то да не е споделено от другите".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова и цялото интервю с Гергана Данева и Стоян Михалев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50