Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шамарът, който привлече вниманието на света

Уил Смит с емоционална реч на наградите Оскар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След години на спадащ рейтинг американската филмова академия отчаяно търсеше начини да накара повече хора да гледат церемонията по връчването на наградите Оскар за 2022 година. Организаторите прибегнаха до всякакви трикове - големи звезди, изпълнения на живо, харизматични водещи, нова категория и запис предварително на второстепенните награди. Вниманието на света обаче грабна неуместната шега на комика Крис Рок и гнева, канализиран в шамар, на отличения по-късно за най-добър актьор на годината Уил Смит. 

Иронията е, че преди почти четири десетилетия кариерата на Уил Смит получава летящ старт с участието му в сериала "Принцът от Бел Еър", където играе беден племенник, участвал в сбиване и изпратен от родителите си да живее при по-заможните им роднини, за да влезе в правия път. 
 
Някои от колегите на Смит се пошегуваха, че е приел актьорските методи твърде на сериозно като е влязъл в ролята на избухливия си герой от "Лоши момчета" Майк Лаури. Актрисата Тифани Хадиш дори го похвали, че е защитил съпругата си по този начин. Много чернокожи американци отбелязаха, че Крис Рок, който е продуцент на филма "Хубава коса" не би трябвало да се шегува с обръсната глава на Джейда Пинкет Смит, която страда от алопеция, след като е пределно наясно колко е важна косата в културата на чернокожите. 

А според темпераментната Упи Голдбърг, която на няколко пъти също е влизала в новините с гневните си изблици, на Уил Смит просто му е дошло в повече. 

"Мисля, че реагира прекалено. Наистина беше момент, в който ти се иска да изкрещиш на Крис Рок просто да млъкне, да не се шегува с тези неща. Като прибавим и напрежението от очакването дали ще спечели, се получава избухлива комбинация. Не всички се държат така, както бихме искали под напрежение, някои хора просто избухват. И той избухна." 
Уил Смит изнася реч на церемонията за наградите
За трудности предхождащи шамара намекна и самият актьор в извинението си, което поднесе като получи статуетката за най-добър актьор, а и по-късно в официално изявление. Поведението ми на наградите е неприемливо и няма оправдание за него. Вицовете по мой адрес са част от работата ми, но шегата със заболяването на Джейда беше прекалена и реагирах емоционално. 

"През целия си живот съм бил призван да обичам хората, да ги защитавам, да съм им опора. Знам, че в шаната работа трябва да носиш на обиди, да търпиш, когато говорят глупости за теб или те омаловажават, да се усмихнеш и да се престориш, че всичко е наред. Много ми хареса какво ми каза Дензъл Уошингтън - в най-върховия ти момент бъди най-внимателен, защото тогава излиза дяволът."
Уил Смит
Смит се извини и на Крис Рок и подчерта, че насилието под всякаква форма е отровно и деструктивно. Иронията е, че актьорът многократно е споделял, че е израснал в среда на семейно насилие, а побоите на баща му над майка му са белязали детството му. "Независимо колко съм успешен, има едно чувство, което винаги се прокрадва  дълбоко в съзнанието ми, че съм страхливец," пише Смит в биографията си. Може би точно във вечерта на Оскарите е решил да покаже на всички, че може да защити семейството си, както прави и героят му Ричард Уилямс. 

"Изкуството имитира живота и наистина изглеждах като лудия баща Ричард Уилямс. Но любовта те кара да правиш луди неща."

Според Кристен Уорън - професор по журналистика и творчески медии в университета на Алабама - живеем в епоха на насилие и шамарът на Смит трябва да ни накара да се запитаме доколко сме започнали да приемаме насилието за нормално в културата ни. Заобиколени сме от насилие - вербално, физическо, емоционално, териториално, политическо и дори хуморът вече е груб, отбелязва Уорън, но добавя, че отговорът на насилието никога не трябва да е насилие. Агресията си е агресия. Мащабите, нивата може да са различни, но агресията си е агресия. С този изблик Уил Смит счупи лустрото на съвършенство, с което обикновено асоциираме звездите. 

"Изгуби ли част от влиянието и престижа си? Да. През последните 10-15 години трябваше да се промени, да стане по-уместен, за да може да преследва целите, към които се стреми, включително взимането на Оскар. Сега трябва да намери начин да го направи отново, защото отвори кутията на Пандора, която повече не може да затвори и хората го възприемат по-различно. Може и да не справедливо спрямо него като чернокож и като човек, но това е реалността на играта, в която играе. А тя не е нова за него, играе я от 30 години и знае как се прави в тази индустрия."

Реакция от Крис Рок засега няма. Той нито се извини за шегата си, нито даде да се разбере дали ще повдигне обвинения или ще заведе дело срещу Уил Смит. Но както се казва в известния израз - няма лоша реклама. Билетите за комедийното шоу на Рок започнаха да се продават като топъл хляб след инцидента. Макар, че са в продажба от месец, близо половината бяха изкупени в часовете след шамара. За професор Уорън Крис Рок е реагирал най-адекватно в ситуацията и не е позволил тя да ескалира. 

"В защита на Крис Рок ще кажа, че след шамара буквално се виждаше как мисли какво да предприеме и дали да отвърне на удара и да съсипе цялата програма или пък да каже каквито истини и тайни знае. Наясно е какво ще последва и взе разумното решение да се държи професионално и да продължи с обявяване на наградата. В този момент си отдъхнах, че поне един човек в залата знае какво влияние има и как да действа в тази ситуация."

Според комика Джим Кери Смит е обидил всички и всичко - събитието, професията си, колегите си, себе си. А най-лицемерен е фактът, че гилдията аплодира Смит на крака при връчването на наградата му за най-добър актьор. 

"Догади ми се от аплодисментите на крака. Имах чувството, че Холивуд е безгръбначен и беше много ясен знак, че вече не сме клубът на готините и самоуверените."

Не може 54-годишен мъж, филмова звезда с толкова постижения  да отвръща с удар на една тъпа шега, категоричен е Кери. 

"Ако искаш изкрещи неодобрението си от публиката, напиши нещо злобно в туитър, но нямаш право да се качваш на сцената и да удряш човек в лицето, защото е изрекъл думи." 

Под светлините на прожекторите носиш отговорност и не си просто “себе си”. Уил Смит демонстрира липса на класа, на самообладание, на хладнокръвие, заключава Джим Кери. 

"Беше изненадващо, защото Уил явно има някаква вътрешна борба и неудовлетвореност. Желая му най-доброто, дано се оправи с това, но това не беше уместна реакция. Хвърли сянка върху постиженията на всички. Много хора работят наистина усилено, за да получат златната статуетка, а това беше една егоистична постъпка, която помрачи блясъка на всичко."

В крайна сметка Уил Смит обяви, че напуска Академията, която от своя страна прие решението му, но обяви, че ще продължи дисциплинарната процедура, която откри след инцидента. Решението на Смит е продиктувано от дълбокото съжаление за действията му. Той смята, че е предал доверието на Академията и е ограбил другите номинирани и победители от възможността да отпразнуват постиженията си. На същото мнение е и професор Уорън. 

"Смятам, че това е истинската цена, която Уил Смит не прецени, когато реши да се качи на сцената и да удари. Разочарована съм, защото не става дума само за него. Ефектът от действията му не е само върху него. Той ще се оправи, ще си почине, ще поговори със специалист, ще се изкаже в инстаграм. Но всички останали също ще трябва да говорят за него, независимо дали искат или не. И сега трябва да носят неговия товар и обидата. Той имаше пълния контрол над това да не избере пътя на насилието, но го избра и това е най-разочароващото в случая."

Дори самото членство в Американската филмова академия е смятано за голямо постижение в Холивуд. До момента само шепа хора са били изключвани от нея - Харви Уайнстийн, Бил Косби и Роман Полански. Уил Смит сам реши съдбата си, но Холивуд прощава, а до момента Смит е един от най-харесваните актьори и е много възможно следващата му главна роля да е в шоуто на Опа Уинфри, където да обясни всичко. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силна градушка връхлетя Плевен

Градушка връхлетя Плевен минути преди 20 ч., съобщиха за БНР жители на областния център. Над града се стеле черна пелена, а останалите по улиците хора търсят места, където да се укрият от стихията.  Бурята ще премине северно от Ловеч, но има опасност да връхлети и града, предупредиха от сайта Meteobalkans. Оттам допълват, че има в исок риск от..

публикувано на 08.05.24 в 20:16

Полша обвини Русия в провеждане на кибератаки

Тази седмица Полша е била атакувана от хакерска група, свързана с Русия, съобщи полският Национален изследователски институт, цитиран от "Ройтерс". "Зловреден софтуер, насочен към полските държавни институции, беше разпространен тази седмица от групата APT28, свързана с руските разузнавателни служби", се твърди в изявление. И се допълва,..

публикувано на 08.05.24 в 19:59

Над 1000 бомбени заплахи в училища и институции в Словакия във вторник

Над 1000 бомбени заплахи са получени вчера в училища и институции в Словакия. Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите, пише Би Би Си. Полицейски екипи с кучета и експерти по обезвреждане на бомби са били извикани многократно на различни места в цялата страна. От полицията..

публикувано на 08.05.24 в 19:43

Протест на столичния бул. "Сливница", където преди година загинаха Ани и Явор

Граждани излязоха на протест на столичния булевард "Сливница", където преди една година, блъснати от автомобил, загинаха младите годеници Ани и Явор. Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"   Една година след загубата на Явор и Ани близки и приятели на трагично загиналите влюбени отново се събраха на протест на..

публикувано на 08.05.24 в 19:15
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Дублирането на водачи показва колко къси са кадровите скамейки на някои партии

Дублирането на водачи в няколко листи на партиите за предстоящите избори на 9 юни, говори зле за българската демокрация.  Няма илюзии, че тези водачи и една част от депутатите имат връзка с избирателните си райони.  Това коментира за партийните листи журналистът и анализатор Емилия Милчева в интервю пред БНР. "Никой не пуска "кокала", но..

публикувано на 08.05.24 в 19:14

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София

Новата организация на движението в центъра на София отива на съд. Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики. Според сдружението действията на Столичната община са незаконосъобразни и нарушават наредба от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии...

публикувано на 08.05.24 в 19:03
Си Цзинпин и Александар Вучич

Вучич пред Си: Тайван е Китай

Сръбският президент Александар Вучич посрещна топло китайския си колега Си Цзинпин. В приветствието си Вучич заяви, че "Тайван е Китай". Сръбската столица е втората спирка от европейската обиколка на Си, която започна във Франция и ще продължи в Унгария.  "Уважение и любов" за Си Цзинпин в Сърбия Двамата лидери са подписали съвместно..

публикувано на 08.05.24 в 18:53