Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Войните никога не са спирали и няма да спират“

Проф. Милко Палангурски: Нямаме братя в Русия, нашите братя са в Украйна

„Политици и народът танцуват сложен танц в българската история“

Проф. Милко Палангурски
Снимка: Здравка Маслянкова

„Българските политици са еманация на българския народ. Това, че някой е по-креслив и по-виден или се снишава и се крие под масата – нито е за първи, нито за последен път, откакто българската държава съществува. Политиците и народът танцуват сложен танц в българската история“.

Това каза пред БНР историкът проф. Милко Палангурски, преподавател във Великотърновския университет. 

И подчерта, че „политиците трябва да носят отговорност за това, заради което са оглавили страната, а ако не искат да носят отговорност, да се приберат вкъщи“: 

„С изобретяването на ядреното оръжие виждате, че ядрена държава не се напада, но ядрената държава напада. Ние се скрихме под ядрения чадър на Москва с Варшавския договор. Успяхме да се прехвърлим под по-големия ядрен чадър на САЩ, Франция и Англия - с влизането ни в НАТО. Поне пряка заплаха към териториалната ни цялост няма“.

В предаването „Нещо повече“ историкът подчерта, че войните никога не са спирали и няма да спират:

„Явно така е устроено човешкото общество, че рано или късно започват премервания на силите, търсене на привилегии, опит за по-голямо влияние“.

Проф. Палангурски увери, че „няма начин да останем снишили се“:

„С една моторна лодка войната може да дойде за няколко часа до нашите граници. Голямата българска диаспора в чужбина е в Южна Украйна. С наследниците на тези хора това са близо 1 млн. души, които имат някакъв български корен. Ние сме длъжни на тези хора да дадем поне някаква подкрепа. Ние нямаме братя в Русия, нашите братя са в Украйна, генетичните ни братя. Както се държим към тях в момента, това ще даде дългосрочни последици“.

Интервюто с проф. Милко Палангурски можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър и крал Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети възложи на лидера на лейбъристите Киър Стармър да състави ново правителство

Британският крал Чарлз Трети възложи на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър да състави ново правителство, след убедителната победа на проведените в четвъртък общи избори. Ако нещата вървят по план в този наситен на събития ден от политическия живот на Обединеното кралство, нищо чудно до края на деня да станем свидетели и на състава..

публикувано на 05.07.24 в 18:11
Васил Божков

"Хазартното дело" срещу Васил Божков тръгна по същество

Един от процесите срещу Васил Божков тръгва по същество. Софийският градски съд не откри процесуални нарушения в обвинителния акт по така нареченото "хазартно дело" и насрочи за есента разпитите на първите свидетели.   Съдът обаче отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков. Съдът отхвърли иска на МФ..

публикувано на 05.07.24 в 18:04
Идеен проект на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Има три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК. През седмицата кметът на София Васил Терзиев спря процедурата на етап избран проект. А дори и след спешно свиканото заседание на две комисии - по култура и по архитектура, не стана ясно какъв ще бъде изходът от ситуацията. Терзиев е..

публикувано на 05.07.24 в 17:22
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Декларация на ДПС - Велико Търново с призив към Доган и Пеевски за разум и мъдрост

Областният съвет на ДПС във Велико Търново прие декларация, в която призовава Ахмед Доган и Делян Пеевски за разум и мъдрост. Диаметрални различия в ДПС никога не е имало и няма да допуснем да се случат, се посочва в декларацията на областния съвет на ДПС във Велико Търново. Тя е адресирана както до Ахмед Доган, така и до Делян..

публикувано на 05.07.24 в 17:08

Родителите на ученици от 1. до 4. и в 8. клас могат да подават документи за еднократна помощ

Родителите на ученици от 1. до 4. клас и в 8. клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лева  за покриване на част от разходите в началото на учебната година.  Тя е за покриване на част от разходите в началото на учебната година и се изплаща на всички семейства, независимо от доходите.  Крайният срок за кандидатстване е 15-и..

публикувано на 05.07.24 в 16:51

Как да се подготвим за здравословно прекарване на слънчевите летни дни?

В разгара на летните отпуски и почивките на море и планина е добре да пазим кожата си от слънчеви изгаряния.  Целенасоченото излагане на слънце, за да придобием по-тъмен тен, увеличава риска от развитие на кожен меланом, припомня д-р Ива Гаврилова, онкохирург в Клиниката по онкодерматология на Специализираната онкологична болница "Проф. Иван..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни.  Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а..

публикувано на 05.07.24 в 16:24