Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите гласуват на първи тур на президентските избори

| обновено на 10.04.22 в 11:43
Изборни плакати за президентския вот във Франция, Монпелие, Франция, 7 април 2022 г. Първият и вторият тур на президентските избори ще се проведат съответно на 10 април и 24 април.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Французите днес се отправят към 70 000 урни за първия тур на президентските избори. Настоящият президент Еманюел Макрон се очерта фаворит в последните проучвания, изненади от вота не са изключени.

Близо 49 милиона французи са приканени да изберат следващия президент на Франция.

Французите отиват до урните изтощени от последните събития и разочаровани от безличната кампания. Изненади могат да поднесат както огромният брой колебаещи се в избора си, така и нов рекорд по негласували.

Последните проучвания дадоха неясна картина за резултата, въпреки че очертават повторение на сценария от 2017 г. с преднина на настоящия президент Макрон срещу националистката Марин льо Пен. Тя почти се изравни с него в сондажите и изглежда по-предпочитана в крайнодясното поле от полемиста Ерик Земур. Крайнолевият лидер Меланшон също набра скорост.

Социалистката Ан Идалго гласува първа от дванайсетте кандидати за президентския пост. Сред най-ранобудните избиратели бяха бившият десен президент Никола Саркози и настоящият премиер Жан Кастекс.

Частичните данни за вече приключилия вот в отвъдокеанските територии на Франция показват с няколко пункта по-ниска активност от тази на предишните президентски избори. Приключи и вотът на французите в чужбина, но в Шанхай те не са могли да гласуват в посолството заради карантина. Ниската активност, както и големия брой колебаещи се във вота могат да поднесат изненади резултати.

Санитарните мерки срещу Covid-19 са облекчени, маските са само препоръчителни, което притеснява някои избиратели. Първите резултати са очаквани в 20 ч. местно време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Франция преди изборите: Льо Пен скъсява разликата спрямо Макрон

Лидерът на крайнодесния "Национален сбор" Марин льо Пен скъси драстично изоставането си от президента Еманюел Макрон в допитванията до общественото мнение във Франция 12 дни преди първия тур на президентските избори на 10 април, предава АФП. Проучване на..

публикувано на 29.03.22 в 23:17

Тара Варма: Има риск Марин льо Пен да спечели изборите във Франция

„Този път има много по-голям риск Марин льо Пен да спечели , въпреки че шансовете ѝ се определят като минимални. Тя нямаше дори такива през 2017 година. Това е огромната разлика от предния път“. Това коментира пред БНР Тара Варма,..

публикувано на 09.04.22 в 13:16
Изборни плакати за президентския вот във Франция. Първият и вторият тур на президентските избори ще се проведат на 10 април и 24 април.

Първи тур на президентските избори във Франция в неделя

Утре – 10 април, е първият тур на президентските избори във Франция. След кампания, минала под сянката на войната в Украйна, проучванията сочат за фаворит настоящия президент Еманюел Макрон, но през последните дни разликата между него и националистката..

публикувано на 09.04.22 в 18:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51