Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Льо Пен в нов дуел за президентския пост във Франция

Стефан Манов: Човек с фамилия Льо Пен не може да стане президент във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическите сили във Франция се прегрупират за втория тур на президентските избори, след като снощи настоящият държавен глава Еманюел Макрон излезе фаворит с около 27% гласове, следван от националистката Марин льо Пен с около 23%.

Кампанията на двамата кандидати за балотажа на президентските избори започва активно от днес: Еманюел Макрон ще се срещне със симпатизанти в Северна Франция. В двете седмици до балотажа той планира две телевизионни интервюта и митинг в Марсилия.

От своя страна крайнодясната претендентка Марин льо Пен събира екипа си в Париж, за да обсъди стратегията си, а утре планира пресконференция.

Първото проучване на ИПСОС за нагласите за втория тур сочи 54% гласове за Макрон срещу 46% за Льо Пен, „но нищо не е решено“, както сам заяви снощи френският президент.

Широко мнозинство от политическата класа заяви подкрепата си за него като отпор на крайната десница, той разчита на гласовете за загубилите кандидати на социалистите, републиканците и зелените, докато Марин льо Пен получи подкрепата на крайнодесния кандидат Ерик Земур.

Решаваща роля ще имат гласовете на симпатизантите на крайнолевия лидер Меланшон, които са силно разделени въпреки изявлението му, че няма да даде глас за крайната десница.

Стефан Манов
„Резултатът от изборите във Франция показва, че пластовете във френския обществено-политически живот продължават да се разместват. Разпадът на традиционните партии, който започна с победата на Макрон през 2017 година, днес получава своя финален акорд“. Това коментира в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Стефан Манов, който от дълги години живее във Франция.

Той прогнозира, че човек с фамилия Льо Пен не може да стане президент във Франция.

Интервюто със Стефан Манов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наводнения в Турция.

Двама души загинаха при поройни дъждове в Турция

Двама души загинаха при поройни дъждове в Черноморската област на Турция и в източната част на страната, предаде БТА. От силните валежи в окръг Орду в Черноморската област на Турция са прелели реките в селищата Чайбашъ и Икиздже. Придошлите води са залели мостове и обширни терени. В махала в село Чайбашъ възрастна жена, която искала да..

публикувано на 08.07.24 в 10:32

Пръскат срещу комари и кърлежи в Лом

В Лом от днес започва пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи. Обработката ще продължи три дни при наличие на подходящи метеорологични условия. Наземно пръскане срещу комари започва от днес в Лом и ще продължи до сряда. Третирането ще се извърши, ако има подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до..

публикувано на 08.07.24 в 10:23

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система тази сутрин в 9 часа и 7 минути,  съобщиха от атомната централа. От там припомнят, че 6-и блок на АЕЦ беше спрян на 15-ти юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани неизправности на маслената система на неядрената част на блока, както и..

публикувано на 08.07.24 в 10:03
Боинг 737-900 преди излитането си от Портланд, 6 януари 2024 г.

"Боинг" сключи съдебна сделка по дело за две катастрофи със 737 МАX

Водещият американски самолетостроител "Боинг" се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в конспирация за измама в рамките на разследване, свързано с две фатални катастрофи с машини 737 МАX, съобщи Ройтерс, като се позова на представител на правителството. "Боинг" ще трябва да плати глоба от над 243 милиона долара и да инвестира..

публикувано на 08.07.24 в 09:59

1000 евро глоба за работа "на черно" в Кипър

Кипър ще налага 1000 евро глоба за работа "на черно". През тази седмица правителството внася в парламента три законопроекта с мерки за справяне с проблема с недекларираната заетост, като част от политиката за по-добро регулиране на пазара на труда, съобщи социалният министър Янис Панайоту. Недекларираният труд в Кипър се е увеличил до 13%..

публикувано на 08.07.24 в 09:45
доц. д-р Димитър Калев

Доц. Димитър Калев: Ситуацията в българската онкология е драматична

Четвърта година след публикуването на Европейския антираков план България няма нито една инициатива. Няма раков регистър, няма скринингови програми, няма критерии за ефективност на диагностиката и лечението, няма разписани протоколи за маршрутите на пациента, няма палиативни грижи.   Това каза пред БНР доц. д-р Димитър Калев, председател на..

публикувано на 08.07.24 в 09:40
Близките и приятелите на убития в Цалапица Димитър Малинов, 24 март 2024 г.

Протест съпътства заседанието по делото за убийството на Димитър Малинов

В пловдивския районен съд е насрочено заседание по делото за укривателство срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. Обвинението срещу тях е, че са помогнали на Рангел Бизюрев - основният заподозрян за убийството на 24-годишния Димитър Малинов, да укрие тялото и да избяга. В рамките на процеса срещу близнаците Бизюрев..

публикувано на 08.07.24 в 09:32