Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пластик Пакт България“ за намаляване отпадъците от пластмасови опаковки

Снимка: БГНЕС

Браншови организации, компании и държавни институции учредиха нова инициатива, която е единствена на Балканите – „Пластик Пакт България“. Инициативата е част от световната мрежа „Пластик Пакт“, разпространена в Европа, Съединените щати и Южна Африка, а целта - намаляване отпадъците от пластмасови опаковки и оползотворяването на пластмасата като суровина в кръговата икономика на България.

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов посочи, че предотвратяването, намаляването и рециклирането на пластмасовите отпадъци и продукти е една от основните политики на Европейския съюз като част от кръговата икономика. И допълни, че България работи в синхрон с тези политики на ЕС както на ниво държава, така и от страна на бизнеса.

Годишното световно производство на пластмаса се е увеличило драстично от 1950 г. 2 млн. тона преди при 380 млн. тона днес. Прогнозата е, че това количество ще се удвои през 2035 г. и да се учетвори през 2050 г. Ако нещо не се промени.

ЕС има за цел към 2025 г. рециклирането на опаковките да достигне 65% от общия брой опаковки, като 50% е от пластмасата. Към 2030 г. тези проценти трябва да станат - съответно 70 и 55.

Министър Сандов посочи, че главна цел е присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия след домашно насилие

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия, която на два пъти е подавала жалба срещу мъжа, с когото живеела, но без резултат. Предполага се, че става дума за поредния случай на домашно насилие. Инцидентът станал в крайбрежния град Рокетас де Мар в провинция Алмерия в автономна област Андалусия.   Жертвата на..

публикувано на 06.10.24 в 15:09

Тържествено отбелязаха края на 11-годишния труд по изографисването на новата катедрала в Ловеч

Ловчанският митрополит Гавриил награди с ордена на епархията "Новоселските мъченици" проф. Владимир Аврамов, който заедно с екипа си изографиса новата катедрала в центъра на Ловеч. П роф. д-р Владимир Аврамов, който е  заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на..

публикувано на 06.10.24 в 14:41
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си АЕЦ

В Казахстан решават на референдум дали да бъде изградена първата атомна електроцентрала в страната. Предложението е на властите, начело с президента Касъм-Жомарт Токаев. Критиците на идеята изтъкват рисковете от този тип енергия, също и че може Русия да се  включи   в проекта.  Ако идеята за изграждането на атомна централа бъде одобрена от..

публикувано на 06.10.24 в 14:08

Избори в Тунис

Тунис гласува днес на трети избори след Арабската пролет - протестите, довели до свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през 2011-а година. Прогнозите за изхода от вота сочат победа за сегашния държавен глава Каис Сайед. Международни наблюдатели оцениха предишните два вота в Тунис след 2011-а като отговарящи на демократичните норми. Въпреки..

публикувано на 06.10.24 в 14:01
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Нова сглобка ще доведе до електорален крах за някои

Битката в ДПС не е за етническата карта, а за власт и може да окаже влияние върху цялата партийна система . Избирателната активност ще е още по-ниска, а ако има нова сглобка за правителство, това ще им донесе големи електролани щети. Така описа политическия пейзаж у нас политологът доц. Петър Чолаков в интервю пред БНР. Неговата прогноза..

публикувано на 06.10.24 в 13:54
Членове на ортодоксалната еврейска общност държат ливанско знаме, докато се присъединяват към пропалестински демонстранти до Даунинг стрийт, за да отбележат една година от израелските операции в ивицата Газа и да призоват за постоянно прекратяване на огъня, Лондон, 5 октомври 2024 г.

Стармър: В Близкия изток "да направят всичко по силите си, за да се отдръпнат от ръба на регионалната война"

Британският премиер Киър Стармър заяви, че омразата към евреите и мюсюлманите във Великобритания се е засилила.  В писмо до "Сънди таймс" Стармър  призова всички страни в конфликта в Близкия изток "да направят всичко по силите си, за да се отдръпнат от ръба на регионалната война".  Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на..

публикувано на 06.10.24 в 13:32
КСНС се обяви около становището, че няма актуална заплаха за България заради конфликта в Близкия изток

Темите от седмицата: КСНС, арести на кандидат-депутати и скандали в театрите

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България заради конфликта в Близкия изток. Това е заключението на Консултативния съвет за национална сигурност, в който участваха президентът, ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и парламентарните формации:   А рисковете според държавния глава Румен Радев,..

публикувано на 06.10.24 в 13:28