Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Защо лаят краставите магарета" е новата книга на Калин Тодоров

4
Калин Тодоров и Румен Леонидов
Снимка: Станислава Пирчева

"Защо лаят краставите магарета" е новата книга на Калин Тодоров.
"Мисля, че заглавието е агресивно, но не е просташки агресивно", каза за БНР Румен Леонидов, издател на книгата.

Снимка: „Изток-Запад“ и „Факел“

Калин Тодоров заяви в предаването "Нощен хоризонт", че в книгите си се опитва да поддържа няколко основни условия:

"Първо да те да са четивни, защото аз държа те да бъдат разбрани от университетския професор по литература до хамалина, ако реши да я прочете тази книга, да може да я прочете. Аз съвсем умишлено слизам надолу в стила и го пиша така, че да могат да го разберат. Второ  мъча се винаги да съобщавам факти, които не са известни и третото, което се опитвам, не знам доколко успешно е, да установя някакви тенденции - да повдигна леко завесата". 

 Калин Тодоров              Снимка: Станислава Пирчева

По думите му в момента в Украйна стартира Третата световна война. 

"И тази Трета световна война се води на четири план. Този видимия план, който ние виждаме -  именно конвенционалната война, която се води на терен между Русия и Украйна е само едната част от нещата. Другите по-сериозните войни, които ние не ги виждаме реално се водят още три войни - води се една икономическа, търговска война, води се една психологическа война и това, което е най-важно, което свързва трите теми на моята книга е, че се води и една информационно-пропагандна война, която за мен е най-жестока и може да има най-тежки последици за човечеството". 

Калин Тодоров е роден през 1953 г. в София. Завършил е право в СУ „Климент Охридски“. Бил е журналист в БТА, в БНТ, програма „Световна икономика“, във вестниците „Отечествен фронт" и „Отечествен вестник“, работил е и на свободна практика. Писал е за перипетиите около смъртта на писателя Георги Марков на моста „Ватерло" в Лондон, за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, за падането на Берлинската стена, за „нежните революции“ в България и Румъния и др. 

Автор е на поредица от няколко книги, много достъпни и четивни, подходящи за вкуса на всеки любопитен читател. Това са „Зад завесата на соца“(2019), „Зад завесата на прехода“(2019), „Зад завесата на демокрацията“(2021), „Зад завесата на  големия брат“ (2020), „Завесата падна“ (2021).

Румен Леонидов е роден на 17 май 1953 г. в София.Завършил е българска филология. Автор е на 11 стихосбирки, два сборника с проза. Стихове на Леонидов са публикуван в 15 страни. В чужбина са издадени четири негови стихосбирки. Участвал е в редица фестивали на поезията по света, носител е на няколко национални и международни отличия. 


Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11