Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фрийдъм хаус" отново оцени България като "полуконсолидирана демокрация"

| обновено на 20.04.22 в 18:17
Майкъл Смелтзер
Снимка: Ирина Недева/zoom

Според оповестения днес доклад "Нации в преход 2022" на "Фрийдъм хаус" , най-старата американска неправителствена организация, която работи за демокрацията по света, България все още е в категорията "полуконсолидирана демокрация". Демократичен регрес обаче се отбелязва в целия регион на Източна Европа.

 Nations in Transit 2022, source: Freedom House

България запазва същия общ сбор точки по системата на "Фрийдъм хаус" от миналата година и остава в групата на полу-консолидираните демокрации. На въпрос на БНР защо въпреки, че Северна Македония  е в групата на хибридните режими, и съответно с по-малко точки по отношение на стандартите за демокрация, "Фрийдъм хаус" препоръчва, цитирам "на ЕС да окаже натиск над България да се откаже от претенциите си към РСМ и да започне процеса на присъединяване" Майкъл Смелцер от "Фрийдъм хаус" отговори:

"Северна Македония попада в категорията на хибридните режими, където виждаме както демократични, така и автократични елементи в управлението. Има риск при преговорите с хибридни режими, но от предишни процеси по разширяване знаем, че точно по време на преговорите те извървяват път към реална демократизация. Разширяването на ЕС е мощен стимул за демократизация".

Майкъл Смелцер и Ирина Недева

Проблемът според "Фрийдъм хаус" е увеличаването на броя на антидемократичните тенденции в региона, особено с пропадането на Унгария в групата на хибридните режими:

"Тази година е дълбоко смущаваща за региона на цялата Централна и Източна Европа, защото вече няма нито една страна от там, която да е сред най-добре представящите се по показател демокрация, от страните в света. Те все още са консолидирани, стабилни демокрации, но не се класират в топ позициите, които при нас се приравняват на точки 6 или 7. И за пръв път през този век ние виждаме нещо подобно - такъв демократичен регрес".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Така..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32