Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Карасимеонов: ИТН опитват да минират коалицията

Георги Карасимеонов
Снимка: БГНЕС

"Сложно е такъв тип коалиция да бъде стабилна. Много от темите се появиха след сключването на коалиционното споразумение. Но в политиката винаги може да се намери компромисно решение. Политиката е съчетание на конфликти и консенсуси".

Това каза пред БНР политологът Георги Карасимеонов. И допълни:

"Има обаче партии, които са настроени да минират коалицията. Визирам ИТН. Явно са засегнати от историята с БНБ. Чувам и за други недоволства – искат по никое време да се смени съставът на комисиите… БСП и ДБ биха могли да намерят компромисно решение за военната помощ за Украйна, въпреки че темата е деликатна. България стои в неблагоприятна светлина. Ако не са вътрешно решение да напуснат коалицията".

В предаването "Хоризонт за вас" Карасимеонов допълни, че коалиционната формула е положителна за една демократична държава.

"Коалицията е по-представителна от едно- или двупартийно управление. След едни предсрочни избори парламентът ще бъде още по-труден за управление, тъй като могат да влязат и други партии, и то с вредни платформи".

Георги Карасимеонов е автор на новелата "Страсти и политика". В нея се разказва за двама приятели се ориентират в различни политически лагери, но работят заедно за политически проект. "От приятелство двамата преминават в остро противопоставяне". 

Интервюто с Георги Карасимеонов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеен проект на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Има три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК. През седмицата кметът на София Васил Терзиев спря процедурата на етап избран проект. А дори и след спешно свиканото заседание на две комисии - по култура и по архитектура, не стана ясно какъв ще бъде изходът от ситуацията. Терзиев е..

публикувано на 05.07.24 в 17:22
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Декларация на ДПС - Велико Търново с призив към Доган и Пеевски за разум и мъдрост

Областният съвет на ДПС във Велико Търново прие декларация, в която призовава Ахмед Доган и Делян Пеевски за разум и мъдрост. Диаметрални различия в ДПС никога не е имало и няма да допуснем да се случат, се посочва в декларацията на областния съвет на ДПС във Велико Търново. Тя е адресирана както до Ахмед Доган, така и до Делян..

публикувано на 05.07.24 в 17:08

Родителите на ученици от 1. до 4. и в 8. клас могат да подават документи за еднократна помощ

Родителите на ученици от 1. до 4. клас и в 8. клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лева  за покриване на част от разходите в началото на учебната година.  Тя е за покриване на част от разходите в началото на учебната година и се изплаща на всички семейства, независимо от доходите.  Крайният срок за кандидатстване е 15-и..

публикувано на 05.07.24 в 16:51

Как да се подготвим за здравословно прекарване на слънчевите летни дни?

В разгара на летните отпуски и почивките на море и планина е добре да пазим кожата си от слънчеви изгаряния.  Целенасоченото излагане на слънце, за да придобием по-тъмен тен, увеличава риска от развитие на кожен меланом, припомня д-р Ива Гаврилова, онкохирург в Клиниката по онкодерматология на Специализираната онкологична болница "Проф. Иван..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни.  Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а..

публикувано на 05.07.24 в 16:24
Костадин Костадинов

Костадинов предупреди Пеевски да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди председателя на ДПС Делян Пеевски да внимава, за да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие".  "Винаги, когато еничарите са си помисляли, че могат да вземат властта от турците, съдбата им е била една и съща", посочва Костадинов и добавя:  "Еничарите в ДПС вдигнаха бунт срещу турците..

публикувано на 05.07.24 в 16:21
Киър Стармър, нов британски премиер

Киър Стармър е новият британски премиер

Новият британски премиер Киър Стармър беше радушно посрещнат пред "Даунинг стрийт" 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети. В първата си реч пред събралите се негови привърженици той заяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото британско правителство.  В кратката си, но съдържателна реч Киър Стармър на практика призова всички..

публикувано на 05.07.24 в 16:16