Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години Радой Ралин – една красива грешка

| обновено на 26.04.22 в 19:04
2
Снимка: БГНЕС

Един век от рождението на Радой Ралин ще бъде отбелязан в Сатиричния театър с един уникален спектакъл "Една красива грешка", който ще бъде на 27 април, сряда.

Отбелязването на 100 години от рождението на Радой Ралин в Сатиричния театър, които се навършиха на 23 април, не е случайно, защото той е един от основателите на Сатирата. Този театър се създава в резултат на добилите изключителна популярност в началото на 50-те години "Стършелови театрални спектакли", инициирани от Радой Ралин, Валери Петров и Борис Априлов. А името на спектакъла "Една красива грешка" е много свързано с една песен със същото име, изпълнена от Йорданка Христова през 1964-та.

Че тази песен е в основата на заглавието на спектакъла в сряда - 27 април, признава и синът на Радой Ралин – Кин Стоянов.

Пред БНР литературоведът проф. Божидар Кунчев разказа, споделено от Радой Ралин, че за него над всичко е стояла културата:

"Но истинската култура - плод на свободния човешки дух. В едно време, премахнало опорните точки на човека, за да бъде под ботуша на властващото безумие, Радой Ралин се бе опълчил на догмите и забраните. Така творчеството му се превърна в едва философия на съпротивата. ... В написаното от него има и нещо, което кореспондира със сегашното време".  

Радой Ралин е псевдоним на Димитър Стефанов Стоянов (1922-2004) - български писател, поет, сатирик, дисидент. През годините работи и под други имена - Раликор, Младен Волен, Рали Г. Далилин, Рали К., Димитър Ралин, Ралко, Радойа.
 

Бил е редактор (1945-1946) в списание "Славяни“. През 1946-1949 г. е редактор във вестник "Литературен фронт“. Бригадир в Югославия (1947). През 1949-1950 е в Чехословакия да изучава езика и културата на страната. Участва в Младежките фестивали в Букурещ (1953) и в Москва (1957). Заедно с Милчо Левиев създава през 1965 г. формацията "Джаз фокус“ за озвучаване на късометражните филмчета на сатиричната кинорубрика "Фокус“.

През 1952-1961 г. е редактор във вестник "Стършел“, 1961-1963 - във вестник "Литературни новини“ и Студията за игрални филми. Редактор е в издателство "Български писател“ (1967-1968), в Българска кинематография (1976-1987), във вестник „Литературен фронт“ (1987-1990). От 1992 г., заедно с Борис Димовски и своя син Кин Стоянов, издава за кратко вестник "Щастливец“.

Радой Ралин активно твори във всички жанрове на сатиричното изкуство. Той въвежда нетрадиционни за българската сатира кратки жанрови форми - като апострофа, афоризма и сатирична парабола. През 2003 г. е отличен за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата с национална литературна награда за хумор и сатира "Райко Алексиев“. 

През 1993 г. връща наградата "Добри Чинтулов“, защото е "компрометирана в миналото“. През 1998 г. отказва предложената от президента Петър Стоянов лична пенсия "за заслуги“. Отказва да приеме и финансовото изражение на държавната литературна награда "Христо Г. Данов“ за 2000 г. в размер на 5000 лева. Не приема награда от Народното събрание по случай 24 май, придружена с 2000 лв., както и наградата за цялостно творчество от 11-ия кинофестивал във Варна "Любовта е лудост“ (2003).
Репортаж на Светослава Кузманова и интервю на Диана Янкулова с проф. Божидар Кунчев можете да чуете от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21