Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално-археографска експедиция открива и съхранява анонимни църковни напеви

Даниел Иванов е ръководител на експедицията, в която участва и Кристиан Стратев

Даниел Иванов и Кристиан Стратев
Снимка: Кармен Манукян

„Имахме честта и привилегията да участваме в богослуженията, посветени на Светите братя Кирил и Методий през месец май, които миналата година бяха изключително специални. Казвам специални, защото за първи път се даде позволение с благословията на папството в базиликата „Сан Клементе“ богослужението да се проведе на български език. За първи път, откакто Светите братя Кирил и Методий са водили тези богослужения на славянски език. Това беше изключително вълнуващо, защото нашият ансамбъл бе поканен, избран да изпълни тази божествена литургия заедно със Средно и Западноевропейския митрополит Антоний“, каза за БНР Даниел Иванов, диригент на хоровите състави към Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ".
Даниел Иванов         Снимка: Мартин Василев

Ансамбъл "Елици" е изпълнил тропара на Св. Кирил Славянобългарски на гроба на светеца в подземията на Базиликата "Сан Клементе" в Рим през месец май 2021.

„За мен беше уникално преживяване, защото ние като миряни сме свикнали да бъдем от другата страна на литургията. По друг начин се усеща това съпреживяване, когато ти съучастваш в самото извършване на литургията, а и освен това успяхме да изпълним тропара на самия гроб на нашия предтеча, което беше много силно преживяване“, допълни за предаването „Нощен хоризонт“ Кристиан Стратев - изпълнител във Вокален ансамбъл "Елици" и участник в музикално-археографските експедиции. Той е студент в специалност "Балканистика" в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Кристиан Стратев заяви, че православието за него е неизчерпаем кладенец, в който ние можем да се потапяме безкрайно много.

"Нашата гимназия има своя дан за това потапяне. Това според мен е и природна даденост. Има хора за всичко, но със сигурност тя дава едно много по-добро познание".

Даниел Иванов е ръководител на музикално-археографска експедиция, с която ежегодно пътуват из България, за да открият, запишат и съхранят анонимни църковни напеви и народни песни, които не са записани в сборници, а се помнят и предават от уста на уста. В архива с музикални находки имат над 2500 записани мелодии, част от тях изпълняват на своите концерти в страната и чужбина.

"Ние търсим пластове старинна музика, ние не търсим музика, която в днешно време се пише или музика, която е написана през последните 50-60 години. Това е музика, която се е предавала от уста на уста. Срещали сме много свещеници, които от своите бащи и своите дядовци са научавали песнопения, които те са пеели - било то повлияни от фолклора на дадения регион, било то донесени отвън от друга държава. Имаме и случаи на песнопения, кооито хората сами са си ги съчинили", заяви  Даниел Иванов.  

Даниел Иванов е завършил Националната гимназия за древни езици и култури. Посвещава висшето си образование на няколко специалности – Педагогика на обучението по музика в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, "Теология" и "Културно наследство" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изпълнител на българска традиционна музика (църковни песнопения и народни песни).

Той е диригент на хоровите състави към Класическата гимназия "Св. Константин Кирил Философ", които на 11-ти май тази година навършват 40 години от своето основаване. Мъжки хоров състав, който изпълнява старинна църковна и възрожденска музика, и Девически хоров състав, който изпълнява автентичен и обработен фолклор.

Даниел Иванов е диригент и основател на Вокален ансамбъл "Елици", състав на завършили възпитаници на Класическата гимназия. Ансамбълът има 12-годишна творческа дейност и участва на различни сцени, както в страната, така и в чужбина. 

Иванов е преподавател по музика и заместник-директор "Художествено-творческа дейност" в Класическата гимназия (НГДЕК). 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синелибри 2024" с мото "Поезия безкрай"

10-ото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри" тази година ще се състои от 10 октомври до 3 ноември. Премиери на филми произведени през 2024 година и краят на 2023 година заснети по произведения бестселъри са включени това специално издание на фестивала, който е с конкурсен характер. Председател на международното жури ще бъде актрисата Мария..

публикувано на 30.09.24 в 21:35
Михаил Попов в ролята на Борис Годунов

Спомен за баса Михаил Попов

Отбелязваме 125-годишнината от рождението на големия български бас Михаил Попов - име от музикалното ни минало, потънало в забравата.  На концетния подиум беше впечатляващ. Имаше мощен, красив по тембър, истински басов глас, великолепно поставен. Пееше и комични, и трагични герои, величави и смешни персонажи, и навсякъде беше много убедителен...

публикувано на 30.09.24 в 14:44
Д-р Елена Кирчева и участници във Виенския икономически форум

Образованието е акцент в стратегията на Виенския икономически форум

Виенският икономически форум (VEF) e авторитетна международна организация със седалище в австрийската столица, чиято основополагаща цел е насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество на държавите от Адриатическо до Черно море, както и с принос в разширяване на връзките в сферата на политиката, културата, науката и образованието...

публикувано на 30.09.24 в 01:02

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52
Васил Казанджиев

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна. Струнният квартет..

публикувано на 29.09.24 в 23:10
Стойка Миланова

Отиде си забележителната българска цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г. след дълго боледуване в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството й в нейния фейсбук профил. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Неин преподавател е баща й - прочутият цигулков педагог проф. Трендафил Миланов...

публикувано на 29.09.24 в 22:47

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52