Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да се поддаде на рекет и да плаща за газа в рубли

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Правителството е подготвено за сценария спиране на доставките на руски природен газ за страната ни, като от своя страна в момента преглежда договора за транзит през страната ни. Това обяви премиерът Кирил Петков пред министрите и декларира, че България няма да се поддаде на рекет и шантаж да плаща природния газ в рубли, като в същото време няма да се намаляват доставките на синьо гориво към потребителите в страната ни.

Министерството на енергетиката има ясен план за действие в настоящата ситуация, каза премиерът:

"Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин".

Спирането на синьото гориво към страната ни от "Газпром" е нарушение на действащия договор, заяви още Петков: "И е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Няма да се поддадем на подобен рекет. България също преглежда всички договори с "Газпром", включително договора за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо".

В телефонен разговор тази сутрин с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис Петков е получил уверение, че физическото изграждане на интерконектора с Гърция ще приключи през юни. Има възможност и за доставки преди това към страната ни.

"Той също потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ, така че там комуникацията върви на ежедневна база между двамата министри на енергетиката също".

Разговор Петков е провел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е коментирала, че едностранното нарушаване на договора за доставка от руска страна не е само проблем на България".

"Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Искам да уверя всички български граждани да са спокойни, ясният план е налице, европейският отговор също и всички алтернативи как да отвърнем, ако това нещо се потвърди днес финално, вече сме готови с точните стъпки", заяви Кирил Петков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради воениня мемориял

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Валентин Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група Това заяви служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 04.07.24 в 15:52

Един убит и двама ранени при престрелка в столичния кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи, че до престрелката се е стигнало след..

публикувано на 04.07.24 в 15:46

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил с молба за напускане

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил Габриела Стоянова е подала молба да напусне съвета, каза председателят на Общинската избирателна комисия Венцислав Механджийски. Причините и са лични, не ѝ е оказван натиск отникъде, коментира Стоянова за БНР. Тя вече е напуснала и ДПС. Габриела Стоянова е кадър от Академията за млади политици..

публикувано на 04.07.24 в 15:45
Аптека в Силистра

И в Силистра протестираха, не са съгласни с НЗОК

В Силистра вчера и днес фармацевтите не спряха работа, макар и само за половин час, както колегите си в страната, но това не означава, че не ги подкрепят. Категорични са, че ще преминат към ефективни протестни действия, ако промените, които НЗОК готви, влязат в сила.  Предупреждават, че фалити очакват много от собствениците на аптеки,..

публикувано на 04.07.24 в 15:43