Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци са поканени на церемония в Деня на Европа в Страсбург

Поканата бе отправена от Дубравка Шуица - зам-председател на ЕК по демокрация и демография
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Украински представители ще присъстват на заключителната церемония на Конференцията за бъдещето на Европа на 9 май в Страсбург. Поканата към Украйна беше отправена от заместник-председателя на Европейската комисия по демокрация и демография Дубравка Шуица по време на заседанието вчера.

В първия ден на конференцията се изразяваха позициите на работните групи, които включват представители на европейските институции и гражданското общество.

Препоръките на европейските граждани ще се превръщат в окончателни предложения за бъдещето на Европа.

На 9 май, в Деня на Европа, изпълнителният съвет на конференцията ще предаде окончателния си доклад на ръководителите на институциите на Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Повреден предизборен плакат с лика на канцлера Карл Нехамер.

Парламентарни избори в Австрия, крайната десница води в проучванията

За първи път в Австрия крайната десница може да спечели днешните парламентарни избори. Антиимигрантската Партия на свободата води в допитванията с около 2 процента преднина пред управляващите консерватори от Народната партия. Освен миграцията водещи теми в предизборната кампания бяха инфлацията и климатичните промени. На финалната права..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Никола Николов - Паскал е бил задържан в Сърбия

Соченият за контрабандист Никола Николов - Паскал е бил задържан в Сърбия. Той е издирван във връзка с ареста и обвиненията на бившия директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Разследването в случая е за престъпна група, контрабанда и подкупи. От МВР все още не са потвърдили официално за..

публикувано на 29.09.24 в 08:14

Жители на селата Труд и Войводиново на протест заради липсата на удобен транспорт до Пловдив

Жители на селата Труд и Войводиново излизат на протест заради липсата на удобен транспорт до Пловдив. Протестиращите ще преминат в шествие по шосето за Карлово до кръговото кръстовище за село Строево. Жители на две села блокират Карловско шосе заради липса на градски автобуси Жителите на Труд искат автобусите по линия 1 от пловдивския..

публикувано на 29.09.24 в 08:09
Портрети на убити украински войници, Киев, 28 септември 2024 г.

Зеленски осъди руските удари срещу болница в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва в извършването на целенасочени удари срещу болници, след като руски ракети убиха 10 души в болница в граничния град Суми. Министърът на вътрешните работи Игор Клименко поясни в Telegram, че първо е бил извършен удар, който е убил един човек, и е повредил няколко етажа от болницата. При..

публикувано на 29.09.24 в 08:03
Изтребители Ф-35 на британските ВВС пристигат в базата

Антивоенен протест пред британската военновъздушна база в Кипър

Антивоенен протест пред британската военновъздушна база "Акротири" в Кипър организира днес Кипърският съвет за мир на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток. Активистите настояват за прекратяване на военните операции на Израел и предупреждават, че ситуацията застрашава и Кипър. Демонстрацията е в отговор на опасното развитие на военните..

публикувано на 29.09.24 в 07:51
Флагът на

Нетаняху: Смъртта на Насрала е повратна точка

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече "исторически повратна точка" смъртта на лидера на ливанската радикална организация "Хизбула" Хасан Насрала и определи убийството му като уреждане на сметки с "главния убиец". Ливанското правителство обяви тридневен национален траур за Насрала. Трансграничният огън между Израел и "Хизбула" продължава -..

публикувано на 29.09.24 в 07:47

Жълт и оранжев код за вятър и дъжд в цялата страна

Жълт и оранжев предупредителен код за вятър, дъжд и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. За северозападните области, а също и за София град, кодът е жълт и е за силен вятър (виж графиката по-долу). Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от..

публикувано на 29.09.24 в 07:37