Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симоне Таляпиетра: Европа трябва да увеличи санкциите срещу Русия

"Европа може да прекрати изцяло използването на руски петрол и природен газ през 2023 г."

Снимка: Pixabay

След отказа на Европа да плаща руски природен газ и петрол в рубли, както изисква подписаният от руския президент Владимир Путин указ, Москва спря доставките на синьо гориво на България и Полша. Решението на Русия идва в момент, когато Брюксел подготвя следващ пакет от санкции заради инвазията в Украйна и когато енергийните доставки са една от малкото възможности на Русия да получи приходи в чужда валута.

България и Полша са сред страните с най-висока зависимост от руските газови доставки, като според мнозина експерти това е целенасочен удар на Москва с цел да разедини европейските страни и да отслаби икономиките им, които трудно се справят с галопиращата инфлация.

В интервю за предаването "Събота 150" енергийният експерт от икономическия институт "Брюгел" Симоне Таляпиетра коментира, че спрените руски доставки ще задържат високите цени на енергоносителите в краткосрочен план, но в средносрочен този проблем ще бъде преодолян, а енергията ще поевтинее значително.

"Решението на Русия да спре доставките за Полша и България представлява сериозна ескалация на ситуацията и все по-ясната употреба на природния газ като оръжие. Мисля, че сега Европейският съюз трябва да демонстрира солидарност и да осигури доставки на синьо гориво на двете засегнати страни от съседните държави. Също така трябва да има много силен отговор, като Европейският съюз даде ясно да се разбере, че няма нито една европейска компания, която да купува газ в рубли. В подготвяния следващ пакет от санкции за Москва трябва да влязат петролът и може би дори природният газ".

Виждате ли в това действие на Москва опит да раздели Европа, или София и Варшава първи усетиха спирането на доставките, защото са първите държави, които трябва да направят плащане след указа на Путин газът да се плаща в рубли?

Това със сигурност е тактиката "разделяй и владей". Именно затова е необходим общ европейски подход и общ европейски отговор. Ако се стигне до фрагментиран отговор на тази ситуация, стратегията на Путин ще успее. Това е много опасно. Полша и България може да са първите, но най-вероятно през май ще има още държави със спрени доставки. Заради това казвам, че Европа трябва да увеличи санкциите срещу Русия.

Вече се подготвя шестият пакет от санкции, които Брюксел определи като "умни". Как точно трябва да изглеждат те, за да бъде ефективен натискът върху Москва, но с максимално щадящ ефект за европейските държави?

Най-добрият и бърз ход може да бъде чрез въвеждането на мита и ценови таван за руския петрол и природен газ. По този начин щетите върху европейската икономика няма да са толкова големи, но се отнема от печалбата на Путин. Нека да си го кажем, всеки ден Европа плаща около 800 милиона долара за внос на руски петрол и газ. Трябва да намалим тази сума, без това да е твърде болезнено за нас. Именно тарифите и лимитирането на цената би имало ефект.

А какво ще кажете за следващата стъпка - пълно ембарго върху руския петрол?

За Русия печалбите от износ на енергийни суровини са по-важни от всякога. С толкова много други ограничения заради вече наложените санкции това е животоспасяващ източник на средства и намаляването му е изключително важно. Все пак Русия може да ги използва, за да финансира военните си действия.

Урсула фон дер Лайен заговори за санкции срещу "Сбербанк", през която, доколкото знам, минават част от петролните плащания. Ще се стигне ли до там?

Това е възможно, но едва ли ще се случи и за "Газпромбанк" - другата финансова институция, която не бе санкционирана, защото по този начин ще се ограничи възможността на Европа, включително и на страните от еврозоната, да плащат за природния газ в долари или евро.

Русия предлага на компаниите конвертирането в рубли да става в "Газпромбанк". Някои експерти смятат, че това е необходим компромис. Вие съгласен ли сте?

Схемата е компаниите да отворят две сметки - една в евро или в долари и друга в рубли. Плащането на руските суровини в такъв случай ще се счита за завършено, когато бъде направено в рубли. За Европа това обаче е невъзможно, защото ще бъде нарушаване на собствените ѝ санкции към Москва. Изисква се компаниите да работят по курса на Руската централна банка, което е неприемливо. Или компанията плаща в евро или долари и това е всичко, или, ако се изисква конвертиране, плащането не се случва.

Тъй като това плащане би трябвало да се случи през европейската платежна система Таргет-2, Русия може ли да използва тези пари?

Ако плащането е в "Газпромбанк", те могат да достигнат до тези пари със сигурност. Все пак това си е тяхна руска банка. След това могат да ги обърнат в рубли. Това беше потвърдено от Европейската комисия и от германския финансов министър.

Кога ще е възможно Европа напълно да се освободи от руските енергоносители?

Стратегията предвижда редуциране на две трети от руския газ до края на тази година. Повечето държави вече правят постъпки да ускорят процеса. Преди няколко дни Германия обяви, че скоро ще престане да купува руски петрол. Мисля, че като цяло процесът върви на доста високи обороти и през следващата година Европа може да прекрати изцяло използването на руски петрол и природен газ. Може да се случи още тази година, ако има прекъсване на доставките от руска страна, разбира се, но ако не се стигне до там, процесът ще бъде поетапен и ще приключи най-рано догодина.

Каква ще е цената на отказа от руски газ и петрол?

Истина е, че руският природен газ е по-евтин от втечнения. Така че в краткосрочен план това може да струва повече на Европа, но в средносрочен и дългосрочен план, ако бъдат взети правилните решения и бъде ускорено "позеленяването" на икономиката, енергоносителите ще станат много по-евтини. Това означава, че решението да не използваме повече руски газ и петрол ще бъде на нулева цена, но подчертавам - при правилните решения за европейската енергетика. 

Какво ще стане с транзита на руски природен газ до трети страни? Например доставките за Сърбия минават през тръбопровод на територията на България.

Ако се стигне до такъв вариант, трябва да се прецени правилно ситуацията. В случай че доставките до тези държави бъдат прекъснати заради цялостното прекъсване на потока от природен газ към Европа, струва ми се, че на тези държави също трябва да се помогне, както в момента Гърция помага на България чрез свои количества втечнен природен газ. Същото трябва да се случи и със страни, които са в съседство на Европейския съюз. Трябва да проявим солидарност.

Тук обаче има една уловка - ако Русия не изпълни договорните си задължения за транзита на газ през територията ни, тогава потокът може да бъде прекъснат от България?

Вижте, това е възможност, но тези страни внасят определено количество природен газ. Ако се стигне до подобна ситуация, трябва да се намери начин необходимите количества синьо гориво да им бъдат осигурени от други източници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18