Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш зове военните хунти в Западна Африка да предадат властта на цивилни

Снимка: архив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова военните хунти в Буркина Фасо, Гвинея и Мали да предадат властта в ръцете на цивилното население възможно по-скоро. В изказване след среща в Дакар с президента на Сенегал Маки Сал Гутериш каза, че двамата са се обединили около мнението, че е необходимо разговорите с настоящите власти в трите държави да продължат, за да се постигне връщане към "конституционния ред".

И Буркина Фасо, и Гвинея, и Мали, които се бореха с джихадистите в района на Сахарска Африка, преживяха наскоро военни преврати.

Президентът на Сенегал Маки Сал е понастоящем председател на Западноафриканския съюз, който прекрати членството на трите държави в него.

Освен това Западноафриканският съюз наложи през януари санкции срещу Мали, след като режимът там отказа да върне властта в ръцете на цивилните. Поради същата причина със санкции са заплашени Гвинея и Буркина Фасо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО

Автомобил на Националната служба за охрана е катастрофирал на входа за Аксаково. В него се е возил Кирил Петков, съобщиха във Фейсбук от политическата партия, на която е съпредседател той.  Катастрофата е причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В колата са се возили мъж и жена на възраст над 60 години. Бивш премиер..

публикувано на 16.05.24 в 18:36

Си и Путин: Да се спрат всички действия, които допринасят за продължаване на боевете в Украйна

В Пекин председателят на Китайската народна република Си Цзинпин посрещна с почести президента на Русия Владимир Путин на първото му посещение зад граница през новия му мандат в Кремъл. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на стратегическо партньорство? 75 години след установяването на дипломатически отношения между Москва и..

публикувано на 16.05.24 в 18:27
Министърът на вътрешните работи на Словакия Матуш Шутай Ещок дава информация по случая с покушението срещу премиера на съвместна пресконференция с други членове на словашкия кабинет, Братислава, 16 май 2024 г.

Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство след стрелбата срещу премиера Фицо

Състоянието на простреляния вчера премиер на Словакия Роберт Фицо остава тежко, съобщи днес вицепремиерът на страната Роберт Калиняк след извънредно заседание на Съвета за сигурност и на правителството.  Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена) Задържаният за стрелбата е с..

публикувано на 16.05.24 в 18:09
Лукаш Зорад (в средата) по време на демонстрация в солидарност с убития разследващ журналист Ян Куциак

Кой е човекът, задържан за стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо?

Кой е поетът, който се опита да убие словашкия премиер? Има ли нещо общо с демократичната опозиция на Роберт Фицо?  Това коментира пред БНР Лукаш Зорад , програмен директор и консултант по езика на омразата и дерадикализацията на словашката организация Партньори за демократична промяна (PTDC - Partners for Democratic Change). Фицо е..

публикувано на 16.05.24 в 18:06

Още месец забрана за износ на инсулини

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева удължи с още един месец забраната за износ на инсулини и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици за деца.  Министър Кондева мотивира заповедта си с данни за нередовни доставки. Износът на инсулини и детски антибиотици е забранен от началото на ноември миналата година...

публикувано на 16.05.24 в 17:58

Бивш премиер катастрофира с кола на НСО

В 17:30 часа на входа на Аксаково е катастрофирал автомобил на НСО, в който се е возил съпредседател на политическа коалиция и бивш премиер.  От "Продължаваме промяната" съобщиха, че в автомобила е пътувал Кирил Петков, който не е пострадал.  Катастрофата е била причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски отиде в Харков

"Изключително тежка е ситуацията в Харковска област, но Харков в никакъв случай не трябва да пада!".   Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който посети днес втория по големина град в страната - само на 30-ина километра от границата с Русия, и проведе там съвещание с командването на въоръжените сили.  Украйна обвини Русия..

публикувано на 16.05.24 в 17:50