Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пятрас Аущрявичюс: Българските политици трябва да разберат, че Украйна се бие и за ценностите на ЕС

| обновено на 04.05.22 в 08:48
Пятрас Аущрявичюс - депутат в Европейския парламент от "Обнови Европа"
Снимка: ФБ на Пятрас Аущрявичюс

Евродепутатът от "Обнови Европа" Пятрас Аущрявичюс призовава българските депутати да осъзнаят,  че ако изпратят въоръжена помощ за Украйна, те помагат и за европейската сигурност.

Във връзка с днешния вот в нашия парламент, той подчерта:

"Моето послание е "По-добре късно, отколкото никога" и би било чудесно, ако решението бъде взето. Защото Украйна се нуждае от много помощ и подкрепа. Българските политици трябва да разберат, че Украйна не се бие само за себе си, а за ценности, върху които  е основан нашият Европейски съюз. Една част от нея се бори и за по-ясно и безопасно бъдеще на България".

Днес българските депутати ще гласуват дали да се окаже военна помощ на Украйна. Какво е вашето послание към тях?

"Моето послание е "По-добре късно, отколкото никога" и би било чудесно, ако решението бъде взето. Защото Украйна се нуждае от много помощ и подкрепа. Българските политици трябва да разберат, че Украйна не се бие само за себе си, а за ценности, върху които  е основан нашият Европейски съюз.  Една част от нея се бори и за по-ясно и безопасно бъдеще на България. Като бъде гласувано решението за изпращането на оръжейна помощ за Украйна, българските политици ще помогнат за оцеляването на Украйна, но също и за европейската сигурност." 

Зачестиха ли заплахите към Литва от страна на Русия, след като взе това решение?

"Чуха се някои доста провокативни изявления, които руски политици и наблюдатели са правили и преди. Тоест, нищо ново. Просто продължиха с тази изключително шовинистична, империалистическа и провокативна реторика. Имаше и кибератаки и по-скоро опити за нанасяне на кибер щети - бяха атакувани някои публични сайтове. Ние предполагаме откъде биха могли да идват те. Е, категорично не от България, а от руски и беларуски хакери. Това е всичко до този момент."

В България част от политиците, в т.ч. и на много високо равнище, усилено говорят, че ако страната ни реши да изпраща военна помощ за Украйна, ставаме част от войната.

"Може би тези, които говорят по този начин, трябва да си спомнят, че в германската база "Рамщайн" бяха представени 40 страни. А ако погледнете ситуацията от гледна точка на потенциалната сила на възпиране, то тя е много по-голяма от самата Русия. Ако нещо се случи, ние винаги действаме солидарно. Не трябва да се страхувате да помогнете на Украйна. Точно обратното - ако не го направите, просто предизвиквате Русия да отива все по-далеч и да нанесе много повече щети на Украйна и на европейската сигурност. Затова аз виждам тази логика точно по обратен начин."

Има опасения, че следващата мишена може да е Молдова. Възможно ли е балтийските страни да дойдат след нея?

"Ние наблюдаваме и приемаме много сериозно всички събития. Знаете какво е географското ни положение, кои са съседите ни, особено на изток. Но не виждаме непосредствен риск за нашата сигурност. Така че сме готови и изпращаме послание всеки ден, че всеки, който дойде при нас с такива намерения, ще бъде посрещнат подобаващо. И няма да предприемаме никакъв тип погрешни решения към всеки, който прекоси границата ни." 

Преди 10 дни обаче много хора казваха, че няма опасения за Молдова, а сега има...

"В случая с Молдова имаме Приднестровието, където конфликтът е замразен. Той беше създаден от ранната Русия през 90-те години, но вероятно те са имали стратегия. Вижте колко такива точки има около нейната граница.  И ги създават, за да ги използват по-късно за различни цели. При нас няма замразен конфликт, ние сме част от западното общество, т.е. от ЕС и НАТО, затова ситуацията не може да се сравнява с тази в Молдова. Но случаят с Приднестровието е общ риск, защото той може да се използва за създаването на някаква несигурност, още повече в Молдова и около нея." 

Макар в Литва руското малцинство да е малко, в Латвия и Естония то е голямо. Не се ли боите от конфликт на тази основа?

"Не може да има такова нещо като конфликт на национална основа. Има мирно съвместно съществуване и това, което малцинствата знаят със сигурност е, че са им дадени достатъчно гаранции. Биха могли да се очакват някакви опити от руска страна за наливане на масло в огъня, Москва е много добра в това. Те използват културни, религиозни, дори фалшиви аргументи в повечето случаи, но не мисля, че някакво агресивно руско решение ще бъде взето без разбиране на последствията, които може да има." 

Литва вече не купува руски газ. В резултат поскъпна ли синьото гориво за потребителите?

"Не, точно обратното. Знаете ли защо сега се чувстваме по-сигурни и имаме пълна независимост? Ние плащахме 3 или 4 пъти по-скъп газ на "Газпром" от Германия в началото на миналото десетилетие в продължение на години. И това защото те разбраха, че нямаме алтернатива, а освен това бяхме много гласовити срещу режима на Путин още тогава. Ако погледнете картата, Литва е някъде между Германия и Русия. Така че, логично погледнато, газът трябваше да е по-евтин за нас, отколкото за Германия. Но Германия имаше привилегировано третиране от "Газпром", а ние плащахме политическа цена, защото критикувахме режима на Путин. Тогава осъзнахме, че се нуждаем от алтернатива. Построихме терминал за втечнен газ, който е достатъчен за снабдяването ни с това гориво. И когато го направихме, "Газпром" ни свали цените до тези на синьото гориво, което купувахме на западните пазари. Това е политическото обяснение за този проект. Сега се наслаждаваме на нашата независимост. Тази седмица свързахме газопреносната ни мрежа с полската, така че доставяме газ дори на Полша. И нямаме нищо общо с "Газпром", който не е икономически агент, а политически инфлуенсър на Кремъл. Затова не плащаме по-висока цена от тази на "Газпром" и сме много щастливи, че не финансираме войната с Украйна." 

Чуйте интервюто и в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08