Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновяващ пример за колегиална подкрепа

Рубрика за добри новини и добротворчески проекти "Кутия на доброто"

Тайландецът Нопадон Консамит
Снимка: личен архив

Не е новина, че един екскурзовод посреща и показва страната си на много туристически групи от чужбина, но да го поканят колегите му от друга държава да види тяхната страна е изключителен случай! По време на пътешествието си в Тайланд срещнахме точно такъв гид – тайландеца Нопадон Консамит, когото израелците са нарекли за по-лесно Дони. Дни преди границите на света да бъдат затворени заради пандемията от Ковид, той е бил за половин месец на пътешествие из Израел. Колегата му Мацко Арат от Наария разказа:

„При екзотичните пътувания е задължително групите чужденци да се съпровождат от местен екскурзовод. Той обикновено не знае езика на гостите и в много случаи е просто придатък към тях, още един начин посрещащата страна да осигури работни места на страдащото от хронична безработица население. Но Дони вече 10 години работи с нашата туристическа агенция. Знае много и го предава на туристите, освен това е много практичен и ни помага да излезем от различни неочаквани ситуации. Има и други местни екскурзоводи, но настояваме да работим точно с Дони.

Оказа се, че нашият тайландски гид никога не е пътувал в чужбина. Решихме ние – екскурзоводите, да му съберем пари за билета до Израел. Сумата, която не достигаше, допълни туристическата агенция, за която работим. И така, Дани се озова в държавата, с чиито туристи работи от 10 години. Ние – десетина израелски екскурзоводи, го приехме в домовете си и всеки, с личната си кола, му показваше забележителностите около дома си, от най-северното селище Киреят Шмоне до най-южния град – Ейлат. Имаше и много колеги от центъра на страната: Тел Авив, Йерусалим, Хайфа. Невероятно е да разгледаш еврейската държава, придружаван от 10 различни екскурзоводи, да опитваш местната кухня, да получаваш като подарък дребни сувенири и т.н.

При това корона-кризата и нас ни удари. Наложи се по времето, когато туризмът беше парализиран, да търсим начин да припечелваме с друга дейност, за да храним семействата си. Знаехме, че на Дони му е още по-тежко от нас, защото северен Тайланд се отвори за туризъм едва през март, а от май започва мусонния сезон и той отново ще е без работа. За разлика от Израел, която е социална държава, в Тайланд няма никакви осигуровки. Опитва се да придружава и частни туристи. Избират го заради възторжените отзиви в мрежата за работата му.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59
Дойчин Кършовски в Синсинати

Дойчин Кършовски: "Живей дълго, умирай кратко!"

В 50 -ти епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности”  усещане за Америка чрез Дойчин Кършовски, фитнес инструктор, мениджър, автор на няколко книги и филми за здравословния начин на живот.  Правилно дишане, достатъчен сън, движение, профилактични прегледи, за да не ни изненадват болестите - няколко от тайните на дълголетието. "Мотото на..

публикувано на 17.06.24 в 10:47

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18