"Правят се с мерак, затова са толкова вкусни. Трябва да се вложи малко любов".
Времето за приготвяне на чеверме зависи дали е на пеш или на ливадата.
"Ако е тук, на ливадата, се върти 10-12 часа, ако е на камината – за 4-5 часа е готово едно агне. Най-добре е агнето за чеверме да е от 18 до 20 килограма. На събора продаване на 6 лева 100 грама чеверме“.
В делник и празник жените от лясковското село Козаревец не спират да въртят баници, разказва Дочка Габровска, председател на Пенсионерския клуб в селото:
„За 10-а година ние сме тук да готвим, да правим баници, хубави манджи северняшки, да се радват всички хора и да опитат от нашите ястия".
Навсякъде баниците са почти едни и същи.
"Ние правим традиционна със сирене, яйца и кисело мляко и правим със зеленина, защото сега такъв е периодът, когато се яде с лопуш, с лапад, както му казват някои, със спанак може да бъде, лучник. В къща за празник или в неделя без баница не може“.
Няма как да сте на събор на овцевъдите и да не опитате млечни продукти от овче мляко. Една от атракциите е приготвеният пред очите ви парен кашкавал от старозагорската майсторка Мина Върджиева:
„За кашкавала млякото трябва да е зряло, да има бактериите да са намножени и след малко започваме, ще сложим маята. След това режем на филийки. След това изпарваме и месим. За килограм парен кашкавал са нужни 6-7 литра овче мляко, като зрее да се оформи, зависи от каква порода са овцете, какъв е рандеманът“.
Цветан Димитров е прословутият майстор на така нареченото зелено сирене от Черни Вит и изучава историите на българските сирена, които са над 70 вида:
„Продуктите, които сме имали, носят една много специфична част. В себе си съдържат онази част, където българинът е смятал, че храната – това е здравето. Много често в сирената, които описваме, които намираме, в тях се оказва, че има бактерии, които са с пробиотично действие".
В България до 50-те години сирене се прави само от овче мляко.
От 30 години габровецът Марин Лесев събира стари български книги. Има над 8000 издания и на събора на овцевъдите представя книги със специфичната българска кухня между 1870 и 1940-а година с акцент върху млякото и рецепти с агнешко месо и разказва за едно от изчезналите ястия – таратор без краставици, който става розов:
„Приготвянето му отнема повече от час. Тараторът без краставици става розов, заради добре счуканите орехи в хаван, които трябва да си пуснат олиото, толкова дълго време се счукват. Но той не е без краставици. Това всъщност е топеница за тиквички, която после е прераснала като се добави кисело мляко и краставици в таратор. В много от книгите първо е описано гъст таратор, който всъщност е без млякото и краставиците, после рядък таратор. Тук ще го приготвим с овче мляко“.
Младежите от професионалните гимназии по туризъм пазят и предават българските кулинарни традиции. Сред тях е Джейхан Мустафов от кулинарното училище в Търговище:
„Просто вкъщи знаем какви продукти слагаме. Поръчваме си пица и не знаем от какво е направена луканката. Вкъщи има хора, които си правят домашен суджук. Всички манджи са ми любими - ориз с пилешко, боб яхния, мусака. Не се отказвам от храната“.
На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец тази година за първи път се представят продукти от магарешко мляко. Те са от фермата на Гергана Стоева от село Желява, която разказва, че прави единствените в света бонбони с магарешко мляко:
„Представяме магарешко мляко, прясно, лиофилизирано. Направихме го съвместно с Института по лиофилизация и криобиология в София. От там съвместно с бонбонената фабрика в Алпи разработихме два вида бонбони, едните са дъвчащи с шоколад, другите са с ягода. Единствените в света. Магарешкото мляко е много богато на витамини, на минерали, имуноглобулини, мощен имуностимулант. Много е полезно. 48 магарета имам в момента, доя 8 и около 7-8 литра доя на ден от тях. Една магарица дава от 500 милилитра до 1 литър на ден, зависи от магарицата“.
На събора на овцевъдите до неделя може да се опитат още мяхово сирене по 5-вековна рецепта, пататници, масло от кисело и от прясно мляко, бял мъж, продават се фермерски сирена и кашкавали.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов и изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Валери Ценов откриха активния сезон по градозащита. За център на събитието бе избран Регионалният команден пункт край пловдивското село Голям чардак. Там и в Поповица са разположени двата оперативни центъра за..
Държавата, едва справила се с регулацията на аналоговия хазарт, ще трябва да се ориентира към контрол на дигиталния. Скорошна кръгла маса, организирана на метри от казино в София, отчете, че онлайн пространството отваря безброй много възможности за създаване на зависимости у хората. 43 000 души наброява списъкът с хазартно зависимите, които не..
Плевенските фотографи Любомир Бенковски-Бенджи и Мирослав Григоров подреждат изложба в Клуба на фоторепортерите в София. Всеки от тях участва с по 15 репортажни фотографии, откъдето идва и името на фотоизложбата - "Репортажно 2х15 “. " Изложбата се открива на 16 април от 18.30 часа в клуб на фоторепортера в София . Кръстили сме я..
Български представител влиза в Управителния орган на новата Паневропейска организация на танцовите фестивали , която обединява 23 фестивала и танцови платформи от 22 държави. Първата асамблея на мрежата, която приключи в събота във Валенсия, избра състава на своя седемчленен ръководен орган. Европейските фестивали гласуваха доверие на Асен..
Талант от Силистра получи повиквателна за националния отбор по тенис за жени за турнира "БИли Джийн Кинг къп". Младата тенисистка от Силистра сбъдва мечтата на хиляди деца да представлява България на международната сцена. Само на 18 години Лидия Енчева вече е част от националния отбор за жени, който игра в Кипър. Любовта ѝ към тениса започва..
В планините обстановката е все още зимна, казва Иван Драгошинов, работил дълги години като част от постоянния екип на Планинската спасителна служба , а след пенсионирането си - доброволен спасител. Планински спасители помогнаха на мъж в беда край Враца Неговият призив към всички, които искат да отидат в планината по празниците е да свалят от..
На 15 април от 18.30 в София ще бъде открита благотворителната великденска изложба „Изкуство с мисия“. Тя е в подкрепа на деца и младеж със специални образователни потребности. Организатори са Роксана Кирилова и Христина Бобокова. В изложбата ще бъдат представени творби на художниците Райна Стоймирова, Константин Константинов, Илиана..
В Плевен отбелязват 25 години от създаването на първото частно лечебено заведение за извънболнична и болнична медицинска помощ в Северна България...
Обява за предстоящо бутане на незаконни постройки е била разлепена върху домове в ромската махала в столичния квартал "Захарна фабрика". Местната..
В училище трябва да се изучава вероучение , изказа мнението си пред БНР Иван Стамболов - журналист и публицист. Според него предлагането на..