Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е в очакване на края на оръжейното ембарго на САЩ

Снимка: архив

Кипър очаква пълно прекратяване на 35-годишното оръжейно ембарго на САЩ, тъй като републиката вече е изпълнила всички изисквания на американския закон за партньорство в Източното Средиземноморие от 2019 г., заяви кипърското Министерство на външните работи в официално съобщение в събота.

Процедурата в САЩ по закона за енергийното партньорство в Източното Средиземноморие от 2019 г. предстои да започне, отбелязва в съобщението кипърското Външно министерство. То се надява на положителен резултат от нея, който да отрази нарастващото геостратегическо значение на отношенията между двете страни.

Вашингтон наложи ограничения върху трансфера на оръжие към Република Кипър през 1987 г., за да насърчи усилията за обединение и да избегне надпреварата във въоръжаването на разделения остров.

През 2020 г. ембаргото бе вдигнато частично при условия, като бе позволена продажба на несмъртоносни отбранителни оръжия и услуги. Временната разпоредба е в сила до 30 септември тази година.

Според Турция и ръководството на кипърските турци това решение "пренебрегва равенството и баланса" на острова и засилва напрежението.

Част от същия закон от 2019 г. е финансираният от САЩ учебен Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност /Cyprus Center for Land, Open-seas and Port Security, CYCLOPS /, който бе открит в кипърския град Ларнака в началото на април от заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правителството на Кипър поиска от парламента допълнителен бюджет от 102 млн. евро

Правителството на Кипър поиска от парламента допълнителен бюджет от 102 млн. евро за справяне с продължаващото въздействие на коронавируса върху икономиката и последиците от войната в Украйна. То отчита засилен натиск върху публичните разходи заради..

публикувано на 06.05.22 в 22:10

Кипър не е съгласен с три от предлаганите от ЕС нови санкции срещу Русия

Кипър не е съгласен с три от предлаганите от ЕС нови санкции срещу Русия в обсъждания шести пакет заради войната в Украйна, посочи финансовият министър Константинос Петридис. Банковата система в страната е стабилна и не е засегната от наложените..

публикувано на 07.05.22 в 19:33
Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис и Никос Анастасиадис обсъдиха енергийното сътрудничество между Гърция и Кипър

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президентът на Кипър Никос Анастасиадис обсъдиха енергийното сътрудничество между двете страни на фона на войната в Украйна. Гръцкият премиер акцентира, че успешно се развиват отношенията на двете страни с..

публикувано на 06.05.22 в 20:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние...

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап..

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при..

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху..

публикувано на 05.07.24 в 19:33