Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се готвят седмокласниците за Националното външно оценяване?

Седмокласници
Снимка: Радио Шумен

Националното външно оценяване за кандидат-гимназистите тази година ще бъде на 14 юни по български език и литература и по математика на 16 юни. Явяването на тези два предмета е задължително, а изпитът по чужд език е пожелание.

Националното външно оценяване както по български език и литература, така и по математика след седми клас дава шанс за класиране на кандидат-гимназистите в престижни училища. Освен състезателен и балообразуващ предмет, то дава ориентир за индивидуалния напредък на всеки ученик, включва 18 задачи по двата предмета с избираем отговор.

Изпитът по български език и литература обхваща 6 задачи с кратък свободен отговор, една с разширен свободен отговор, както и създаване на текст. Тестът по математика включва две задачи с кратък свободен отговор, който може да е числов, символен или словесен, без да се привежда конкретно решение, както и 3 задачи с написване на конкретно решение.

"И тази година Националното външно оценяване си запазва същия формат от предните години", каза за предаването "Хоризонт до обед" преподавателят по български език и литература Борислав Комитов.

За гимназистите вълнението преди изпита е голямо:

"Те наближават и трябва да се подготвя доста добре за тях. Аз ходя на уроци в група, но някои мои приятели и съученици ходят на индивидуални уроци" - споделя седмокласничка от София.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ирина Тодорова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каталин Друла

Опозиционен лидер подаде оставка след евровота в Румъния

Над 50 процента е била избирателната активност в Румъния, където вчера се проведоха избори за европейски представители и за местни власти, предава Радио Румъния. Алиансът на управляващите социалдемократи и либерали събира над 50 на сто от гласовете, подадени в страната и чужбина. Лидерът на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния"..

публикувано на 10.06.24 в 16:05
Олексий Гончаренко

ПАСЕ оцени като добре подготвени и проведени изборите в България

Проведените избори бяха свободни, прозрачни, добре подготвени и проведени. Това каза пред медиите Олексий Гончаренко, водач на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която бе в България да наблюдава провеждането на изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Гончаренко е народен представител в парламента..

публикувано на 10.06.24 в 16:00
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Росица Матева коментира грешките при попълване на протоколите от изборите

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира във връзка с грешките в протоколите, че много от членовете на секционни комисии, преминали обучение, са били сменени преди изборния ден: "Това е въпрос на анализ и предприемане на действия от страна на законодателя. ЦИК в няколко свои доклада е направила предложения в тази връзка, но..

публикувано на 10.06.24 в 15:48
В 27 избирателни секции, разкрити в цяла Италия, се гласува на избори за Народно събрание и за български депутати в Европейския парламент.

В Италия и Малта българите са предпочели "Възраждане"

В 27 секции в 25 населени места в Италия на изборите 2 в 1 са гласували 2200 души. Дали са най-много гласове за партията "Възраждане" както за Народно събрание, така и за европейски депутати съответно с 25% и 27%. Следват ПП-ДБ с над 20% и  ГЕРБ-СДС с 12%. След тях над прага от 4% са още "Има такъв народ", "Величие", МЕЧ и "Партия на..

публикувано на 10.06.24 в 15:28

На какво се дължи възходът на ДПС в Пазарджик?

За първи път от началото на прехода ДПС може да стане първа политическа сила в област Пазарджик . Междинните резултати показват, че Движението и ГЕРБ са с близки резултати. До последно няма да е ясно кой ще е победител в 13-и многомандатен район.  Силен крах отбелязва ПП-ДБ - с двоен спад, сравнено с предишните парламентарни избори . А..

публикувано на 10.06.24 в 14:56
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов, "Величие": Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС

Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС. Ценностните ни системи са различни с тези партии . Това заяви пред БНР Ивелин Михайлов от партия "Величие". Той посочи, че оценката му за всички партии, участвали в управлението на страната, е отрицателна, защото "в политическото пространство България пада свободно 35 години". При..

публикувано на 10.06.24 в 14:37