Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Европа е подготвена за намаляване на зависимостта от газа

Юлиан Попов
Снимка: Ани Петрова

В следващиге година-две въглищата ще продължат да имат много добра позиция заради високите цени, но след това възобновяемата енергия, мерките за енергийна ефективност и всички мерки, които вземаме, за да се откъснем от руския газ, ще наваксат. Тази прогноза направи в интервю за БНР Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите.

Критично важно е печалбите на въглищните предприятия "не автоматично да се разхвърлят за компенсации за всеки, който иска, а да бъдат инвестирани в технологичен енергиен преход, който да спаси въглищните региони в дългосрочен план", подчерта той.

"Темата газ е остра навсякъде. Първо заради войната и противопоставянето с Русия. Другата причина е, че по принцип газът привлича по-голямо внимание, отколкото би трябвало да привлича – политиците много обичат темата газ. И когато се съберат тези две неща, всички говорят за газ", коментира Попов в предаването "Преди всички".

В момента се смесват две цели – дългосрочна и краткосрочна – кризисното оттегляне от руския газ, посочи Попов. Газът присъства в намаляването на фосилните горива като дългосрочна цел, допълни той, като акцентира и върху енергийната ефективност.

"Тези цели до голяма степен съвпадат. Европа е подготвена с множество политики за намаляване на зависимостта от газа. (…) Когато съберем всички тези неща, се получава един ускорен преход към по-малка зависимост от газ. Не е чак толкова страшна цялата история."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42

Радев - гост на годишнината от създаването завода в Севлиево

Президентът Румен Радев беше гост на отбелязването на 90-ата годишнина от създаването на Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево. Румен Радев беше придружен от своята съпруга Десислава Радева.  "Още когато дойдох тук преди 7 години, бях силно впечатлен от вашето предприятие, така че нямаше как да не приема поканата да ви поздравя за..

публикувано на 29.06.24 в 19:34

Тропическа буря в Атлантическия океан може да се превърне в първия ураган за годината

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан и може да се превърне в първия ураган за годината, предаде Асошиейтед прес. Метеорологичната служба на Барбадос вече издаде предупреждение за ураган  По-рано този месец тропическата буря "Алберто" достигна бреговете на Мексико с проливни дъждове, които доведоха до смъртта на четирима..

публикувано на 29.06.24 в 19:17

646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция "Земеделие" са при 40 % реколтирани площи. Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в..

публикувано на 29.06.24 в 19:16
Генерал Венелин Венев (вляво)

ДСБ сезира Военна прокуратура за злоупотреба с власт от директора на "Военна информация"

"Демократи за силна България" сезира военна прокуратура за злоупотреба с власт на директора на служба "Военна информация" на Министерството на отбраната бригаден генерал Венелин Венев. Стоян Михалев положи клетва като депутат на мястото на Христо Иванов Това е отговорът от страна на ДСБ на подадения от службата сигнал до прокуратурата,..

публикувано на 29.06.24 в 19:07
Ракетите С-300 са на въоръжение и в иранската армия

Беларус разположи допълнителни сили за ПВО на границата си с Украйна

Беларус разположи допълнителни сили за противовъздушна отбрана на границата си с Украйна, за да защити -  "съоръжения от критична инфраструктура заради засилената активност на украински дронове в района". Това съобщи Андрей Северинчик, началник на Беларуските сили за противовъздушна отбрана, цитиран от Ройтерс.  Според него, ситуацията там остава..

публикувано на 29.06.24 в 18:43